HomeFeaturedFocusCe aduce nou iOS 15: detalierea celor mai interesante functii

Ce aduce nou iOS 15: detalierea celor mai interesante functii

Începând din această seară noul sistem de operare iOS 15 este disponibil pentru download. Aflați care sunt cele mai interesante funcții noi.
Începând din această seară noul sistem de operare iOS 15 este disponibil pentru download. Aflați care sunt cele mai interesante funcții noi.

De câteva minute Apple a lansat oficial noul sistem de operare iOS 15, ce poate fi instalat pe toate smartphone-urile iPhone mai noi de iPhone 6s. Lista de noutăți e cuprinzătoare, din păcate nu toate funcțiile anunțate de Apple vor putea fi folosite începând de azi.

Înainte să porniți update-ul (care o să dureze ceva până se descarcă cei 3.12 GB și se pregătește instalarea) vă recomand să citiți care sunt cele mai importante funcții noi și care dintre ele nu sunt încă disponibile.

O să încep prin a vă spune că nu vorbim despre schimbări radicale. iOS 15 e mai degrabă o finisare a muncii începute cu iOS 14, cu mici schimbări făcute să aducă o experiență de lucru mai bună.

1.Focus mode

Apple introduce funcția Focus al cărui efect este că telefonul va reacționa vizavi de notificări în funcție de cum o să îl configurați. Priviți Focus ca un mod ”Do not disturb” care permite un grad mai ridicat de personalizare, care va permite filtrarea notificărilor, organizarea automată a widget-urilor și a aplicațiilor în funcție de scenariul ales.

Odată activat modul Focus, statusul asociat este automat afișat în Messages. Există 3 moduri predefinite: Personal, Work și Sleep. Pe viitor dezvoltatorii de aplicații pot să folosescă această setare pentru a vă oferi experiențe complete. Setările sunt disponibile în Settings.

2.Control asupra notificărilor

Notification Summary e o funcție nouă din iOS 15 în care doar notificările selectate ca fiind importante vor fi afișate.

3.Live text

Apple a reușit să copieze Android și poate (datorită AI-ului) să extragă detalii relevante despre informația afișată curent pe ecran și să ofere modalități de interacțiune cu ea.

De exemplu poate să își dea seama că într-o pagină web sau poză, există un număr de telefon și să permită apelarea lui. Sau poate extragă automat o adresă de email și să o insereze într-un email. Sau poate se dorește traducerea automată a unor mesaje, extrase din pagini web sau poze.

4.Noi funcții în Maps

Aplicația Maps e extinsă cu suport de redare 3D și instrucțiuni mai detaliate pentru navigare.

5.Grid view în FaceTime

E simplu: conferințele în FaceTime arată ceva mai bine datorită opțiunii de aranjare automată a participanților în GridView. Pentru apelurile cu o singură persoană e disponibil modul Portrait și pe lângă acestea, a fost introdus un filtru pentru separarea zgomotului de fond.

6.Photos si Apple Music, integrate

E puțin ciudată abordarea Apple de a integra Music și Photos, dar ea se întâmplă în iOS 15. Totodată apare un tab nou, denumit Memories ce vă va arăta mici materiale video în care sunt prezentate pozele reprezentative dintr-o anumită perioadă/locație cu o melodie aleasă automat din … Music, normal. Dacă sunt printre voi utilizatori Google Photos știți deja despre ce e vorba.

7.Optimizări în Safari

Dacă folosiți Safari (eu nu fac asta, prefer Edge sau Chrome), o să vă bucurați de mai multe schimbări. În primul rând e optimizat să fie folosit cu o singură mână pe iPhone. Bara de adrese este în partea de jos și parcă în general interfața e mai aproape de cea din macOS/iPad OS. În plus, e vremea ca extensiile de Safari să poată fi folosite și pe iOS.

8.Spotlight

Aș spune că Spotlight a devenit mai deștept pe iOS, swipe down oferindu-vă acum accesul mai multe informații relevante. E o interfață redesenată și cu mai multe detalii, incluzând contacte, celebrități, muzică. Dacă vreți puteți căuta și prin poze sau să descoperiți aplicații iOS noi.

9.Health

Apple continuă să pună în evidență detalii legate de sănătate așa că nu ar trebui să vă surprindă noile informații disponibile în aplicația Health. Datele pot să fie partajate cu familia. E chiar posibil să fie stocate detalii legate de vaccinarea COVID-19.

10.Privacy

Ca de obicei, Apple spune că acordă o atenție deosebită păstrării intimității datelor. Adică se asigură că doar ei pot să extragă informații relevante și să le folosească, treabă ce pare că nu deranjează prea mult utilizatorii iOS, atâta vreme cât sunt ”protejați” de privirile rele ale Google și Facebook. Analiza dată de Apple vizavi de modul în care datele personale sunt expuse pe net este un lucru bun și vă sugerez să vă uitați atent acolo. Inlcusiv să vedeți dacă nu cumva detaliile conturilor/parolelor pe care le folosiți au fost expuse în diferite atacuri.

Mai sunt și multe alte lucruri micuțe, introduse de Apple în iOS 15. Dacă vreți, le puteți parcurge pe toate aici.

Și după cum spuneam, sunt mai multe funcții (faine la nivel teoretic) ce deocamdată nu au ajuns în iOS 15. Încep cu SharePlay, modalitatea de a partaja conținut multimedia cu familia, via FaceTime.

Vin apoi opțiunile de adăugare/partajare a cheilor digitale pentru mașină sau a celor de acasă. Apple vrea ca la un moment dat să se poată adăuga în Wallet detaliile despre catrea de identitate prin simpla scanare a ei.

Și pentru că publicul a reacționat la aflarea veștii că pozele vor fi scanate automat de Apple pentru a detecta eventualele infracțiuni asupra copiilor, această găselniță de monitorizare nu e încă activă. Cel puțin la nivel declarativ.

Cam asta e la prima vedere iOS 15. Dacă vreți să îl puneți, dați-i bătaie.

Totuși, recomandarea mea este să fiți precauți și să așteptați câteva zile.Mai mult ca sigur că vor apărea probleme și Apple o să vină cu niște patch-uri și poate că e mai înțelept să nu vă stresați.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep