AcasăFeaturedFocusCreatorul home PC-ului (ZX Spectrum), Clive Sinclair, a murit la 81 de...

Creatorul home PC-ului (ZX Spectrum), Clive Sinclair, a murit la 81 de ani

Sir Clive Sinclair, creatorul calculatorului personal sub forma ZS Spectrum, a murit la vârsta de 81 de ani. Și merită omagiat, nu doar acum.
Sir Clive Sinclair, creatorul calculatorului personal sub forma ZS Spectrum, a murit la vârsta de 81 de ani. Și merită omagiat, nu doar acum.

De obicei nu scriu articole de genul acesta pentru că sunt de părere că oamenii trebuie omagiați și elogiați când sunt în viață, nu după. Însă Sir Clive Sinclair este cel care mi-a marcat viața prin faptul că a inventat calculatorul personal ZX Spectrum, cu a cărui clone HC-90 și CIP 03 am avut ocazia să descopăr tehnologia și să învăț să mă joc și pe urmă să programez.

Dacă printre voi se numără persoane care nu știu cine e Clive Sinclair sau ce e ăla un ZX Spectrum, atunci dați-mi voie să vă spun că acesta este primul calculator personal, așa cum îl percepem acum, realizat în anii ’80. Era compus din placa de bază, partea de conectivitate către un televizor, tastatură și interfața de date, preluate inițial de la un casetofon.

În momentul în care PC-urile costau mii de dolari, Sir Sinclair a produs unul care costa undeva la 100£, treabă nemaiauzită până atunci și pe care îl putea folosi oricine acasă. Sistemul de operare era BASIC-S și pe el puteai scrie cod BASIC. Nu avea multitasking și nu avea placă grafică dedicată așa cum suntem obișnuiți azi.

Adică ăsta:

Și cu toate că numele său este legat și de alte invenții precum un calculator de buzunar și o mașină electrică Sinclair C5, Sir Sinclair nu era un pasionat de tehnologie, conform declarațiilor fiicei sale, nu a folosit niciodată calculatoarele personale. Uitați-l și la un interviu:

RIP Sir Sinclair. Și mulțumesc.

Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Windows Insider MVP (https://insider.windows.com/en-us/MVPs/ionut-balan/) & gadget enthusiast. Security addict. IT industry analyst. Reviewer for Windows Phone & Android devices. Fan of Ubuntu and Windows 10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recomandari

MobileDirect.ro