HomeFeaturedFocusFairphone 4 prezentat oficial, concept interesant de smartphone modular

Fairphone 4 prezentat oficial, concept interesant de smartphone modular

Fairphone 4

Fairphone este o companie olandeză care încearcă să impună pe piață un concept oarecum diferit de smartphone. Iar Fairphone 4 este cel mai recent proiect al acestei companii. Un smartphone modular, care pare să nu mai facă nici compromisuri foarte mari din punctul de vedere al configurației. Un telefon modular, însă nu în sensul în care acest concept a mai fost abordat până acum.

Fizic terminalul nu se distinge foarte mult de un telefon convențional. Însă la interior, părțile sale componente sunt mult mai ușor de accesat și, la nevoie, de înlocuit. Tocmai de aceea, terminalul a obținut un scor de 9,2/10 în French Repairability Index. Și tocmai de aceea, producătorul oferă anumite componente ca piese de schimb (baterie, sistem foto de pe spate, camera frontală, etc.).

În ciuda acestei ușurințe în a înlocui anumite componente, terminalul vine cu o certificare IP54 și respectă și standardul MIL810G.

Mai mult, Fairphone 4 are în componența sa, la nivel de carcasă, doar materiale reciclate. Iar substanțele chimice din componentele sale (cobalt, lithiu) sunt obținute de la furnizori care respectă anumite norme de etică în relația cu angajații în exploatările miniere pe care le dețin. Cel puțin la nivel declarativ!

Din punct de vedere hardware, telefonul are un display IPS LCD cu diagonală de 6,3 inchi și rezoluție fullHD+ (2340 x 1080 pixeli, aspect 19,5:9). Acesta este protejat cu Gorilla Glass 5. În partea de sus are un notch în formă de picătură, care găzduiește o cameră foto frontală cu rezoluție de 25 megapixeli.

Pe spate se găsește un sistem foto compus din două camere foto. Un senzor principal (wide) de 48 megapixeli și un ultrawide tot de 48 megapixeli. Există și un al treilea senzor, de tip 3D ToF.

Cititorul de amprentă digitală este plasat lateral.

Nucleul hardware al lui Fairphone 4 se bazează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 750G. Acesta aduce și suportul pentru rețelele 5G. Din perspectiva memoriei, sunt posibile două combinații. Una cu 6 GB de RAM și 128 GB memorie internă și una cu 8 GB de RAM și capacitate internă de stocare de 256 GB. În plus, există și slot dedicat pentru card microSD.

Autonomia este asigurată de un acumulator cu capacitatea de 3905 mAh. Acesta se poate încărca cu până la 20W.

Sistemul de operare este Android 11 curat/stock. Compania producătoare garantează două upgrade-uri majore pentru sistemul de operare și update-uri de securitate periodice până la finalul lui 2025.   

Prețurile valabile pentru Europa pentru Fairphone 4 sunt de 579 euro, respectiv 649 euro, în funcție de echiparea de memorie aleasă. Livrările încep pe 25 octombrie.

via GSM Arena

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep