HomeFeaturedFocusPrimul SMS din lume devine NFT si e vandut pentru o actiune...

Primul SMS din lume devine NFT si e vandut pentru o actiune caritabila

Primul SMS din lume este scos la licitație de către Vodafone sub formă de NFT pentru o acțiune caritabilă.
Primul SMS din lume este scos la licitație de către Vodafone sub formă de NFT pentru o acțiune caritabilă.

Primul SMS din lume, transmis în urmă cu 29 de ani în rețeaua Vodafone, este scos la licitație sub formă de NFT, veniturile urmând să fie donate unei cauze caritabile. Mai exact, în urmă cu 29 de ani (pe 3 decembrie 1992), un angajat Vodafone (pe numele său Richard Jarvis) a primit pe telefon, pe când era la pretrecerea de Crăciun, primul SMS în care era mesajul “Merry Christmas”. Acesta a fost trimis de către Neil Papworth, inginer la Sema Group, direct de pe PC. Peste alți 7 ani, Vodafone a pus la punct protocolul ce a permis trimiterea de SMS-uri și către alte rețele de telefonie.

Iar acum Vodafone a decis să îl scoată la licitație sub forma unui NFT (Non-Fungible Token) într-o vânzare unică organizată de casa de licitații Aguttes din Franța. „Non-Fungible” se referă la un bun „inamovibil”, ceea ce înseamnă că NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea asupra unui activ și drepturile asociate de vot, spre exemplu, într-o manieră inalterabilă și neechivocă. Proprietarul unui NFT îl deține în propriul portofel blockchain – care este echivalentul unui portofel digital.

Plata se va face cu o criptomonedă (Ether), în schimb, cumpărătorul va primi proprietatea exclusivă asuprei unei replici detaliate și unice a protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume.

Licitația va avea loc pe 21 decembrie 2021, veniturile urmând a fi donate de Vodafone către Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) pentru ai sprijini pe cei 82,4 milioane de oameni care au fost forțați să-și părăsească casele din cauza conflictelor și a persecuției.

Două tehnologii care schimbă lumea

Cred că ați sesizat deja asocierea dintre primul SMS și NFT și ea nu e întâmplătoare. Adoptarea tehnologiei blockchain și a NFT-urilor în viața noastră este similară cu ceea ce a realizat Vodafone prin transmiterea primului mesaj text în urmă cu 29 de ani.

La fel ca SMS-urile în anii ‘90 și începutul anilor 2000, tehnologia blockchain a înregistrat în ultima vreme o rată de adopție din ce în ce mai mare, iar lumea noastră a intrat într-o nouă eră modelată de soluțiile digitale. În ultimele 12 luni, spre exemplu, NFT-urile generate și stocate în blockchain au cunoscut, în sfârșit, momentul lor de glorie. Tot mai mulți artiști caută să genereze opere în format electronic și să le vândă sub formă de NFT-uri.

Aceste token-uri funcționează ca certificate de proprietate unice și imposibil de falsificat, care dovedesc digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Modalitatea lor de utilizare variază, printre altele, de la proprietatea asupra unor opere de artă digitale și a unor obiecte de colecție până la articole virtuale pentru jocuri online și domenii web.

Din câte am văzut până acum NFT-urile tind să ajungă la prețuri foarte mari, așa că sunt curios cu cât se va vinde primul SMS.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep