HomeFeaturedFocusStudiu Counterpoint: producatorii chinezi de smartphone iau cu asalt piata europeana

Studiu Counterpoint: producatorii chinezi de smartphone iau cu asalt piata europeana

Europa

Un studiu realizat de Counterpoint Research în ceea ce privește vânzările de smartphone în Europa, relevă câteva detalii interesante. Cel mai important este că, încet, cu pași mărunți dar siguri, companiile producătoare de smartphone din China își revendică felia inclusiv în Europa. Și cred că este doar începutul acestui asalt, care va continua poate chiar mai agresiv în anii următori.

Desigur, Samsung și Apple își păstrează și aici pozițiile și avansul față de urmăritori. Cu mențiunea că cele două nu mai sunt atât de apropiate ca la nivel global, acolo unde diferența dintre ele este mult mai mică. Coreenii se mișcă ceva mai bine în Europa. O parte destul de consistentă din acest avans se datorează operatorilor de telefonie mobilă. Terminalele entry și mid-range din portofoliul Samsung se bucură de o popularitate destul de mare aici și fac cifre frumoase de vânzări.  

Revenind la producătorii chinezi, observam că Xiaomi și Oppo au cote de piață mai consistente. Însă surprinde apariția pe locurile cinci și șase în topul producătorilor a Realme și Vivo. Și țineți cont că la aceste cifre oficiale se adaugă și vânzările realizate prin canale neoficiale, care s-ar putea să nu se regăsească în totalitate în aceste analize.

Toate companiile chineze menționate mai sus sunt în plin proces de oficializare și consolidare a prezenței în diferite piețe europene. Chiar și țările mai mici au fost luate în obiectiv. De aceea cred că vom asista în anii viitori la o creștere a cotelor lor de piață. Oricum, dinamica a fost cel puțin interesantă și pe parcursul anului trecut. Am avut chiar o lună în care Xiaomi a reușit să ia fața tuturor competitorilor și să fie numărul unu.

Ma surprinde totuși că Reamle sau Vivo au luat deja fața unor nume mult mai consacrate și populare la un moment dat pe piețele europene, precum Nokia sau Motorola. Aceștia din urmă, chiar dacă sunt deținuți de Lenovo, sunt percepuți ca brand separat. Totuși, cei care au realizat studiul afirmă că nume precum Nokia, Motorola sau Honor nu au predat armele și vor avea un cuvând de spus în 2022.

Per ansablu, piața europeană de smartphone a crescut în 2021 cu 8% față de anul anterior. Însă nu a recuperat deficitul cauzat de COVID, care a fost de 14% (2020 față de 2019).

via Counterpoint

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep