HomeFeaturedFocusSolutie: cum rezolvi problema Mazda Connect de conectare la server-ele de update...

Solutie: cum rezolvi problema Mazda Connect de conectare la server-ele de update Naviextras

Află cum rezolvi problema "There has been an issue connecting to the Naviextras update server. Please try again." generată de Mazda Toolbox la update.
Află cum rezolvi problema “There has been an issue connecting to the Naviextras update server. Please try again.” generată de Mazda Toolbox la update.

Zilele acestea am vrut să îmi fac update la hărțile Naviextras pentru navigația de pe Mazda 6 și am dat peste o problemă care m-a împiedicat să lansez Mazda Toolbox pe toate sistemele pe care am încercat (macOS, Windows 11 și Windows 10). Am studiat puțin problema și am găsit și soluția. În cele ce urmează o să vă spun ce și cum.

Puțină investigație

Evident că după ce am încercat să dau drumul la Mazda Toolbox de macOS, Windows 11 și Windows 10 (sisteme diferite) și nu am mers, am început să îmi ridic problema simplu: ce au în comun toate aceste sisteme de mă împiedică să folosesc aplicația?

Răspunsul e unul singur: sunt în aceiași rețea WiFi și partajează aceiași conexiune la internet. Asta m-a dus imediat cu gândul că eroarea raportată se datorează fie unei configurări interne, fie unor filtre puse pe router.

Rapid m-am lămurit că e foarte posibil ca problema să fie legată de setările router-ului – pentru asta am făcut rapid HotSpot din iPhone și folosind conexiunea Orange am dat drumul la update și mi-am actualizat hărțile.

Deci problema era de la mine, nu de la ei cu cea mai simplă rezolvare posibilă: schimbarea conexiunii la internet.

Urmărirea traficului

Deși a funcționat, soluția asta nu m-a mulțumit. Trebuie să fie ceva ce pot face să accesez Mazda Toolbox și server-ele de update Naviextras și fără să fiu nevoit să îmi folosesc telefonul pe post de HotSpot.

Așa că am pornit la treabă. Prima dată a trebuit să aflu care este procesul care încearcă să se conecteze la Internet și nu este lăsat. Sub Windows poți folosi fără probleme Process Explorer din pachetul Sysinternals al Microsoft pentru a vedea numele procesului și apoi poți filtra datele expuse de aplicația TcpView (asta îți arată lista tuturor proceselor ce au deschisă o conexiune către internet).

Pe macOS încă nu avem un Process Explorer și un TCP View (am înțeles că Microsoft lucrează la așa ceva), dar avem alte instrumente care te pot ajuta să faci același lucru.

Lista de procese active o poți obține cu comanda: ps -ax . Dacă vrei, poți filtra informația folosind o cheie – în cazul meu ea a fost ”toolbox”.

Prin urmare comanda: ps -ax | grep “toolbox” mi-a dat lista proceselor folosite de aplicația Mazda Toolbox și odată cu ele și PID-ul lor.

Lista proceselor deschise în macOS de Mazda Toolbox.

Având la îndemână PID-ul, poți folosi comanda lsof ca să vezi care dintre procesele active are o conexiune deschisă la internet și să te uiți puțin în ea.

După o rulare simplă de genul lsof -i PIDID am descoperit că procesul toolbox încerca să se conecteze pe o adresă externă IPv6, moment în care m-am gândit că eroarea poate fi dată de faptul că server-ul Naviextras nu poate fi rezolvat din router cu o adresă IPv6 și că asta ar putea fi cauza problemei.

Rezolvare

Cu asta în minte m-am dus în router, am dezactivat opțiunea IPv6 și după ce am resetat router-ul și MacBook-ul a primit un IP nou, am reîncercat să mă conectez.

Surpriză: a mers.

Mai mult, lsof îmi arăta că am o conexiune toolbox, de data asta către un IPv4.

În concluzie, dacă aveți probleme de accesare a server-elor Naviextras cu Mazda Toolbox (“There has been an issue connecting to the Naviextras update server. Please try again.” ) fie folosiți o conexiune alternativă (HotSpot de pe telefon) fie intrați în setările router-ului și dezactivați IPv6.

Folosirea IPv6 poate să genereze unele probleme de conectare pe anumite server-e.

Sper să vă ajute informația asta.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep