HomeCloud & MobilityCâteva idei post Microsoft “Embrace Proactive Security with Zero Trust”

Câteva idei post Microsoft “Embrace Proactive Security with Zero Trust”

Un rezumat al evenimentului Microsoft “Embrace Proactive Security with Zero Trust”, desfășurat în format hibrid.
Un rezumat al evenimentului Microsoft “Embrace Proactive Security with Zero Trust”, desfășurat în format hibrid.

Joia trecută a avut loc evenimentul Microsoft “Embrace Proactive Security with Zero Trust”, primul cu format fizic și online după mai bine de 2 ani. După cum am spus și atunci când am anunțat evenimentul, el a reunit experți de top în domeniul securității cibernetice și specialiști din cadrul companiei și ai clienților și partenerilor săi de afaceri pentru a analiza noile provocări din sfera securității cibernetice și soluțiile pe care modelul de securitate Zero Trust le oferă organizațiilor pentru a face față valului de atacuri cibernetice.

În deschidere a vorbit Bogdan Putinică (General Manager al Microsoft România) despre importanța strategică a securității cibernetice în era digitală, în contextul în care aproximativ 70% din totalul breșelor de securitate, la nivel global, sunt reprezentate de furtul de date personale. În același timp, tot pe plan global, atacurile cibernetice asupra întreprinderilor mici și mijlocii au crescut de 6 ori, în 2021 față de 2020.   

“Economia datelor din Europa ar urma să atingă valoarea de 829 de miliarde de euro până în anul 2025. Aceasta deschide ușa unor riscuri de securitate, costul criminalității cibernetice fiind estimat să ajungă la 10 trilioane de dolari tot până atunci. Securitatea cibernetică nu a fost niciodată mai importantă, cu atât mai mult cu cât le oferă guvernelor sprijin în protejarea infrastructurilor digitale critice, iar mediului de afaceri încrederea necesară pentru a se adapta mai ușor la schimbările aduse de economia digitală. Totodată, ne ajută să știm că datele noastre personale, indiferent că vorbim de persoane fizice, cât și juridice, sunt protejate. Așadar, o companie care vrea să funcționeze și să se dezvolte are nevoie de o strategie de securitate cibernetică funcțională”, a declarat Bogdan Putinică.

A urmat apoi Anton Rog (director al Centrului Național Cyberint) cu o analiză a amenințărilor cu care se confruntă România în acest moment, atât la nivelul instituțiilor guvernamentale, cât și la nivelului mediului de afaceri.

“În ultima perioadă, am resimțit tot felul de amenințări, între care atacurile tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) îndreptate împotriva site-urilor guvernamentale, companiilor, dar și instituțiilor financiare. Cyberint se ocupă de securitatea cibernetică a infrastructurilor cu valențe critice pentru securitatea națională, iar un pilon important pentru noi în acest moment este pilonul care se ocupă de actorii statali. (…) Până în 2021, tool-urile utilizate de acești atacatori cibernetici nu erau atât de complexe, dar începând cu 2021 am observat o schimbare importantă, amenințările de tip malware devenind foarte complexe. Este evident că fenomenul criminalității cibernetice este în creștere, este real și se întâmplă frecvent în România. Ceea ce trebuie să știm este că luarea de măsuri minimale, cum ar fi schimbarea parolelor, un soft antivirus licențiat și avansat, precum și alte sisteme de protecție, ne scutesc de încetarea activității”.

Cred că asta e o informație interesantă: în Europa, una din opt companii a fost afectată de atacuri cibernetice și din păcate, mai mult de jumătate dintre cele din Europa Centrală şi de Est nu au strategii complexe de securitate cibernetică. La noi, situația arată că doar 40% dintre companii au o strategie de securitate cibernetică funcţională.

“Securitatea cibernetică este una dintre ariile noastre de focus și ne bucurăm să colaborăm cu alte organizații în această direcție. Peisajul actual al securității cibernetice este unul extrem de complex, iar consecințele atacurilor sunt din ce în ce mai mari. Organizațiile au acum nevoie de modele noi de securitate care să se adapteze mai eficient dinamicii mediului actual, să răspundă provocărilor muncii hibride și să protejeze angajații, aplicațiile și datele, pe orice dispozitiv. Ne propunem să sprijinim, în continuare, companiile de pretutindeni să implementeze resursele și soluțiile potrivite, de care au tot mai multă nevoie, pentru a dezvolta strategii complexe de securitate cibernetică”, a declarat Daniel Rusen (Director de Marketing și Operațiuni, Microsoft România).

Una dintre cele mai faine prezentări ale evenimentului i-a aparținut lui George Dobrea (CEO al XEDUCO Institute) și a avut drept subiect multiplele fațete ale furtului de identitate și lecțiile învățate din ultimele atacuri cibernetice.

La eveniment au mai luat parte și Eleni Apostolou (SR Cloud Solution Architect Microsoft CEE), Valeria Sava (Strategy Product Manager Microsoft Engineering) și Gyorgy Racz (Președinte Blue Voyant Europa) care au prezentat modalitățile în care companiile își pot construi abordările de tip Zero Trust, pentru a preveni și combate ameninţările din mediul virtual.

Una peste alta a fost un eveniment interesant care a avut peste 350 de participanți (fizic și online). Deși îmi place ideea asta de eveniment hibrid, nu sunt sigur că va rezista odată ce pandemia va fi gata în mod oficial din motive evidente: una este logistica pentru un eveniment fizic și alta pentru unul online. Eu sunt pro evenimente fizice și vreau să văd cât mai multe.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep