HomeFeaturedFocusiOS 16 e lansat oficial: acestea sunt elementele de noutate pe care...

iOS 16 e lansat oficial: acestea sunt elementele de noutate pe care merita sa le stiti

Aseară Apple a lansat oficial iOS 16, un sistem de operare care vine cu niște noutăți deosebite în ecosistemul iPhone: posibilitatea de afișare a procentului de baterie și folosirea de widget-uri pe lock screen, alături de o grămadă de alte schimbări ce probabil vor trece neobservate.

După ce a prezentat multe chestii la WWDC Apple a avut o perioadă relativ suficientă pentru a testa schimbările și acum iOS 16 este lansat oficial. Aseară a fost puțin haos legat de instalare, mulți utilizatori (printre care mă număr și eu) au stat ore bune până când pachetul de 3GB s-a descărcat și apoi instalat. Alții au reușit să îl pună relativ repede și fără incidente majore.

Ce aduce nou iOS16?

Întrebarea cheie este: ce aduce nou iOS16? Din punct de vedere al unui utilizatori obișnuit, care nu e dependent de aplicațiile proprietare Apple, iOS 16 este un progres limitat, care aduce utilizatorilor soluțiilor Apple două dintre elementele pe care telefoanele Android le au de foarte multă vreme: widget-uri pe lock screen și procentul de baterie pus direct pe ecran.

Activați personalizarea ecranului lock screen prin apăsarea pe acesta și spoi fie Customize (să vă alegeți câteva poze de fundal și șabloane predefinite cu prognoza meteo, emoji sau poze din colecție) peste care puteți pune niște widget-uri. Pentru moment lista e limitată la prognoza meteo, calendar, baterie, informații despre activitatea fizică.

E important să știți că aveți doar două zone unde se pot pune widget-uri: linia superioară unde de obicei apare data și primul rând de sub ceas (unde intră 2 widget-uri mari sau 4 mici).

Dacă folosiți Focus Mode, atunci iOS 16 o să vă permită să legați noile lock screens de fiecare mod în parte în așa fel încât selecția unuia să aducă automat și un ecran de blocare personalizat.

Pe lock screen există opțiunea Live Activities unde aplicații speciale precum cele de sport sau cele de livrare de mâncare vor putea afișa informații în timp real.

Tot legat de Focus, acum e posibil să alegeți ce tip de aplicație poate să interacționeze în fiecare situație în parte.

Cine folosește aplicația Health va aprecia posibilitatea de adăugare a informațiilor legate de medicamente pentru evidență și pentru notificări legate de momentul în care acestea trebuie luate.

În iMessage apare posibilitatea de a edita/șterge un mesaj în primele 15 minute de când acesta a fost trimis – dar ca să meargă e obligatoriu ca și cei cu care discutați pe iMessage să fie pe iOS 16.

Aplicațiile Mail, News, Safari, Music au primit și ele schimbări mici, că doar nu era ca Apple să lanseze un iOS cu doar 3-4 schimbări utile. În Safari aveți posibilitatea de a folosi pinned tabs, adică colecții pentru acele pagini pe care le folosiți des.

În zona de chestii interesante, aplicația Photos are posibilitatea de a bloca accesul la pozele șterse și să detecteze dacă aveți copii ale acestora în mai multe locuri. Tot Photos permite extragerea unor elemente din poze și folosirea acestora drept emoji în Mail sau Messages – o să fie distractiv să faceți propriile animații.

Vizavi de securitate, există implementate două chestii interesante: Safety Check și Lock Down.

Safety Check vă permite să anulați posibilitatea de acces la aplicații și locație, dacă ați oferit-o unor membri ai familiei – ideea acestei opțiuni a venit în urma multiplelor probleme de violență casnică detectate în ultimii ani la nivel mondial. Opțiunea e aici: Settings – Privacy and Security – Safety Check.

Lock Down e un mod extrem de protecție în care în activați automat și pe un întreg set de aplicații și permisiuni, posibilitatea de urmărire.

Cei ce folosesc FaceTime vor putea să treacă rapid de pe iPhone pe macOS sau iPad în timpul unui apel. Sau poate mai fain, să folosească camera de pe iPhone drept cameră web pentru un apel de pe macOS.

Aplicația Apple Pay e capabilă acum să urmărească comenzile plătite prin Apple Pay, asta pe lângă o viitoare opțiune Apple Pay Later care va permite eșalonarea plăților în mai multe rate – ca să îi facă pe unii să cheltuie și mai ușor banii pe care nu îi au.

Dacă folosiți Apple Maps atunci veți aprecia și opțiunea de creare a rutelor cu mai multe opriri.

În zona altor chestii mai pun Passkeys (o nouă modalitate de menține în siguranță parolele în Safari), Live Text și Visual Look Up (chestii care permit extragerea detaliilor și a textului din poze).

Pe lângă astea mai e o listă enormă de vreo alte 300 de schimbări minore pe care e probabil să nici nu le folosiți vreodată. Dacă totuși vreți să vedeți exact ce și cum, citiți cu atenție pagina what is new, afișată în momentul instalării.

Acestea fiind spuse, mă gândesc că vreți să știți și pe ce aparte puteți pune iOS16?

Lista cuprinde toate modelele de la iPhone 8 încoace. Adică:

  • iPhone SE (2022)
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone SE (2020)
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11
  • iPhone XS Max
  • iPhone XS
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 8

Modelele Phone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus nu mai au acces la noul iOS – cred că dacă aveți încă vreunul e cazul să faceți upgrade (aici puteți vedea cam care sunt prețurile).

Pentru moment nu am avut probleme majore cu iOS 16, dincolo de faptul că bateria se consumă mult mai repede (pe iPhone 12). Nu am văzut să fie afectată viteza nici pe iPhone X, ceea ce e un lucru bun.

Mă aștept ca în curând să vină bug-urile majore – de asta Apple s-a gândit să lanseze în paralel un iOS 15.7, cu o grămadă de bug-uri reparate. Dacă vă e teamă de experimente, mai stați puțin pe iOS 15.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep