HomeFeaturedFocusReview Galaxy Z Flip4: performante de top in pliabilul mic de la...

Review Galaxy Z Flip4: performante de top in pliabilul mic de la Samsung

Galaxy Z Flip4

Prin amabilitatea celor de la Orange România am avut posibilitatea să mă bucur de un Samsung Galaxy Z Flip4 5G încă din momentul apariției oficiale. A venit la teste împreună cu fratele său mai mare, Z Fold4 5G. Noua generație de pliabile a producătorului coreean aduce suficient de multe îmbunătățiri la nivel tehnic, inclusiv upgrade-ul implicit la nivel de configurație. Spun asta pentru că la nivel vizual nu s-au schimbat prea multe și unii fani ai acestei colecții ar putea fi dezamăgiți. Nu este cazul, așa cum vom vedea în cele ce urmează, telefonul vine cu suficient de multe plusuri în comparație cu generația anterioară.

În plus, am o senzație destul de puternică legată de faptul că lumea începe să înțeleagă că pliabilele, telefoanele foldable cum le spun unii, reprezintă viitorul în zona de smartphone. Și că adopția lor va fi tot mai accentuată. Inclusiv operatorii de telefonie mobilă au înțeles acest lucru. Și, așa cum spuneam mai sus, cel puțin cei de la Orange România chiar au făcut eforturi să le aducă în atenția și la dispoziția publicului cât mai repede de la momentul apariției și în condiții cât mai atractive.

M-am concentrat mai mult pe Flip4 pentru că, din punctul meu de vedere, este telefonul care pune mai bine în valoare utilitatea unui ecran pliabil. Ai un telefon cu dimensiuni normale, care se poate îndoi pentru a-și reduce dimensiunea, pentru a fi mai ușor de purtat într-un buzunar. Și, evident, pentru a beneficia de utilitatea unui astfel de display. Repet, este o părere personală.

Am discutat cu persoane care au fost mai atrase de Fold4 și de utilitatea pe care o dă acesta ecranului pliabil. În oricare din variante, un lucru este clar. Ecranul pliabil deschide noi perspective în utilizarea telefonului smart, asta cred că este o realitate care nu poate fi contestată.

Specificații tehnice Samsung Galaxy Z Flip4 5G

Înainte de a porni la drum cu impresiile personale despre acest telefon și cu analiza detaliată a fiecărui aspect în parte, trebuie să vedem ce propune el din punctul de vedere al configurației.

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Galaxy Z Flip4:

  • Ecran principal: Foldable Dynamic AMOLED 2X
  • Diagonală: 6.7 inchi
  • Rezoluție: fullHD+ (2640 x 1080 pixeli)
  • Aspect ratio: 22:9
  • Densitate: 426 ppi
  • Rată refresh: 120 Hz
  • Luminozitate de top: 1200 niți
  • Altele: HDR10+
  • Ecran secundar (față): Super AMOLED
  • Diagonală: 1.9 inchi
  • Rezoluție: 512 x 260 pixeli
  • Protecție: Gorilla Glass Victus+
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
  • Procesor: octa-core (1 x 3.19 GHz Cortex-X2 + 3 x 2.75 GHz Cortex-A710 + 4 x 1.80 GHz Cortex-A510)
  • GPU: Adreno 730
  • Sistem de operare: Android 12 cu OneUI 4.1.1
  • Memorie RAM: 8 GB
  • Memorie internă: 128 GB, 256 GB, 512 GB
  • Slot microSD: nu
  • Cameră foto principală: dual-camera 12 MP (f/1.8, 24mm, wide, 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS) + 12 MP (f/2.2, 123˚, ultrawide, 1.12µm)
  • Cameră foto frontală: 10 MP (f/2.4, 26mm, wide, 1.22µm)
  • Cititor de amprentă: da, lateral
  • Acumulator: LiPo
  • Capacitate: 3700 mAh
  • Încărcare rapidă: 25W
  • Încărcare wireless: 15W
  • Reverse charging: 4.5W
  • Altele: IPX8, NFC, tuned by AKG, Samsung Pay
  • Dimensiuni deschis: 165.2 x 71.9 x 6.9 mm
  • Dimensiuni pliat: 84.9 x 71.9 x 15.9-17.1 mm
  • Greutate: 187 g
  • Construcție: față plastic (protecție ecran pliabil), ramă aluminiu, spate Gorilla Glass Victus+
  • Culori: Bora Purple, Graphite, Pink Gold, Blue, Yellow, White, Navy, Khaki, Red

Vedem la o primă vedere că Samsung aduce un upgrade implicit la nivel de chipset. Și că de această dată a fost aleasă opțiunea de top pentru Androide, adică Snapdragon 8+ Gen 1. Cu un an în urmă se optase pentru un chipset high-end cu o generație mai vechi decât varianta de top de la acea vreme.

Există și o capacitate internă de stocare în plus, mai mare, de 512 GB.

De asemenea remarcăm că s-a umblat și la acumulator, care acum este mai mare și mai rapid.

O altă notă pozitivă este dată de faptul că deși s-au păstrat ambele ecrane la fel, telefonul este acum mai mic. Și mai îngust și mai scurt. Și păstrează aceeași grosime, deși acumulatorul este mai mare.

Deși camerele foto au rămas la fel din punct de vedere hardware, Samsung menționează o optimizare mult mai eficientă, astfel încât rezultatele foto să fie mai spectaculoase.

Preț de vânzare

În contextul în care avem o listă de specificații tehnice demnă de un vârf de gamă, dar și o formă specială, care pune în valoare beneficiile unui display pliabil, trebuie să vedem care este prețul pretins pentru Samsung Galaxy Z Flip4.

Ei bine, un preț care pare ușor mai accesibil decât la generația anterioară. Noi am testat varianta cu memorie internă de 128 GB, de culoare Bora Purple. Pe site-ul Orange, acest model are un preț întreg de 5490 lei. Însă el poate fi achiziționat și în combinație cu un pachet de servicii Smart Plus 25, caz în care prețul scade destul de considerabil. Este disponibilă inclusiv plata în rate direct la Orange, așa cum se poate vedea în captura de mai jos.

Piața locală trebuie monitorizată atent, apar și oferte mai bune de preț, cel puțin pentru telefonul achiziționat fără servicii adiționale.

Astfel că prețul de vânzare este unul suficient de atractiv. Comparabil cu alte flagship-uri de la producători de prima linie. Însă trebuie avut în vedere că, la bugete similare, Galaxy Z Flip4 este totuși un telefon pliabil, o formă aparte, un produs care, dincolo de tehnologie, este și un fashion statement fără îndoială.

Consider că prețul acestui dispozitiv este un argument în favoarea sa, mai ales în tot contextul expus mai sus.

Performanțe demne de un flagship

Faptul că Samsung Galaxy Z Flip4 generează performanțe demne de un flagship cred că a reieșit destul de clar încă din primul material, cel din perioada de precomenzi pentru cele două terminale pliabile. O să reiau rezultatele din cele mai populare aplicații de benchmark, cu atât mai mult cu cât am rulat între timp și alte teste. Așadar, o să încep cu AnTuTu Benchmark. Aveți mai jos capturile de ecran.

Am rulat mai apoi testul de performanță din PCMark. Ce a ieșit vedeți în capturile de ecran de mai jos.

Rezultatele obținute în Geekbench 5 sunt vizibile mai jos.

Unul dintre testele noi a fost GFXBench. Am rulat toate testele, scorurile pentru fiecare sunt vizibile în capturile de ecran de mai jos.

În cele din urmă am rulat câteva teste din 3DMark. Un benchmark despre care se spune că testează cel mai bine abilitățile de gaming ale unui telefon. Vedeți mai jos scorurile din Wild Life și Wild Life Extreme.

Și mai apoi pe cele din Sling Shot și Sling Shit Extreme.

Dincolo de aplicațiile de benchmark, performanțele unui dispozitiv se pot vedea și în utilizarea de zi cu zi. Telefonul nu are probleme mari, nu s-a blocat, nu s-a resetat și nici nu s-a oprit vreodată cât timp l-am folosit eu. S-a încins puțin atunci când am rulat unele dintre benchmark-uri, mai ales la GFXBench, testul cel mai lung din cele de mai sus.

Important este că cel puțin din perspectiva scorurilor, terminalul este în zona de high-end fără urmă de îndoială. Mă bucură mult să văd că cei de la Samsung nu au mai făcut compromisuri de dragul formei și au păstrat echiparea de top la nivel de nucleu hardware la fel ca la Fold. Este un mare pas în față și este clar că acum utilizatorii vor alege pliabilul care le place având în vedere un singur factor: utilitatea pe care o aduce ecranul pliabil.

Autonomie

La prima vedere bateria de pe Galaxy Z Flip4 poate părea cam mică cu cei 3700 mAh ai ei. Mai ales într-o perioadă în care telefoanele care se respectă vin cu baterii în jurul capacității de 5000 mAh. Oricum, ca un prim plus, coreenii au crescut capacitatea de la 3300 cât avea generația anterioară. În același timp a crescut și viteza de încărcare a bateriei, atât cu fir, cât și wireless.

O creștere (mă refer la cea de capacitate) care se reflectă și în autonomia dispozitivului. Și nu am apelat doar la testul clasic de baterie din PCMark. L-am rulat și pe acesta și ce a ieșit vedeți în captura de ecran de mai jos.

Am rulat însă și alte teste, în încercarea de a acoperii cât mai multe scenarii posibile. M-a surprins plăcut cel în care am rulat un stream video (un film de pe YouTube). Într-o oră și jumătate, durata medie a unui film artistic, bateria a pierdut doar 9%. E drept, am rulat filmul doar pe jumătate de ecran, pentru că am ținut telefonul pliat, așa cum se poate vedea în imaginile de mai jos.

În momentul în care am urmărit filmul în full screen, același film a consumat 26% din baterie. Chiar și așa, mi se pare că bateria de pe Galaxy Z Flip4 este foarte bine optimizată.

Testul psihologic al unei zile întregi de utilizare a telefonului a fost trecut fără probleme, chiar și atunci când am rulat aplicațiile de benchmark, care sunt destul de solicitante din punctul de vedere al resurselor și bateriei. Așa că aș putea să afirm fără să greșesc deloc că acumulatorul și autonomia reprezintă una dintre bilele albe ale acestui telefon.

Ecran

Dacă tot am amintit despre redarea de firme, să facem o scurtă pauză și asupra ecranului. Este același de la generația anterioară, așa că nu sunt foarte multe de spus. Până la urmă vorbim despre Samsung și asta spune multe (de fapt totul) despre calitatea panelului de pe acest dispozitiv.

Culorile sunt foarte bine redate, iar luminozitatea este excelentă chiar și în condiții de lumină exterioară puternică. Se vede destul de clar că nu s-a făcut rabat. Până la urmă, așa cum spuneam, este vorba despre Samsung.

Ecranul exterior afișează o grămadă de informații utile legate de apeluri, dar și notificările din telefon. Dincolo de acestea, poate fi configurat cu anumite widget-uri, astfel încât anumite operațiuni să nu mai solicite deschiderea telefonului. În mod implicit, oferă control asupra player-ului de muzică, acces la calendar, la ceas (cu tot cu alarme), dar poate încadra și selfie-uri (care folosesc de fapt sistemul principal de camere). Un instrument util, cu care trebuie doar să te obișnuiești. Și care îți va arăta atunci toată utilitatea sa.

Design

Din punctul de vedere al designului, nu sunt foarte multe de spus. Până la urmă avem aceeași formă ca și la generația anterioară. Prea multe nu s-au schimbat, deși inginerii coreeni au reușit să strecoare aceleași ecrane într-un terminal cu dimensiuni ceva mai mici. Noul Flip este puțin mai îngust și puțin mai scurt. Păstrează aceeași grosime, dar să nu uităm că a crescut capacitatea acumulatorului.

S-a lucrat și la îmbunătățirea balamalei, care este protejată cu un aluminiu special (Armor Aluminium), la fel ca și toată rama laterală. A fost testată intens până la 200.000 de plieri și deschideri, fără să apară probleme, spun inginerii coreeni.

Rămâne totuși problema generației anterioare, acel gol din zona balamalei atunci când telefonul este închis. Cele două suprafețe nu se pliază perfect una peste cealaltă. Astfel că atunci când ai telefonul în buzunar pe timpul unei zile, se umple cu scame și praf foarte repede. Am văzut la competitori direcți pentru Galaxy Z Flip4 că se poate și mai bine. Așa că aici vine marele meu reproș pentru acest dispozitiv, tocmai în zona de construcție.

În rest, detaliile și finisajele sunt atent lucrate și se vede clar că nu s-a făcut rabat din acest punct de vedere.

Camera foto

Nu insist prea mult nici asupra camerei foto. Asta pentru că a rămas același sistem dual-camera (cu doi senzori de 12 MP) ca și la generația anterioară. Am profitat totuși de un city break și am realizat câteva fotografii cu Flip4. S-a întâmplat într-o zi cu destui nori, dar totuși fotografiile au ieșit foarte bine.

Asta mai ales în condițiile în care cu telefoane de pe același segment de preț nu am reușit aceleași rezultate. Iar scenariu (sau ziua) nu au fost schimbate. Nu insist însă cu comparațiile, vă las cu imaginile surprinse cu Flip4 de mai sus.

Din punctul meu de vedere, sistemul foto de pe acest pliabil, chiar dacă pare destul de modest ca și alcătuire hardware, își face treaba cu brio și la nivel pretențiilor de flagship pe care le emite dispozitivul. Semn că optimizările software funcționează din plin.

Concluzii

După toată perioada petrecută cu Samsung Galaxy Z Flip4 pot să afirmă fără emoții că în sfârșit pliabilul coreenilor este complet. Forma inedită (cu toate utilitățile ei) este acum completată de o configurație pe măsură. Nu s-a mai făcut rabat la nivel de chipset și asta spune multe despre viziuniea companiei coreene asupra pieței de smartphone.

A doua concluzie este că, deși s-au păstrat ecranele și camerele foto neschimbate de la generația anterioară, Flip4 reprezintă un upgrade destul de consistent în comparație cu aceasta. Fără urmă de îndoială.

Galaxy Z Flip4 arată clar direcția înspre care se îndreaptă telefoanele smart. Și pare că a reușit în sfârșit (evident, alături de Fold4) să matureze această tehnologie încă nouă. Este un moment prielnic acum pentru cei care doresc să experimenteze noile designuri să își facă curaj și să le încerce. Iar Flip4 poate fi primul pas în zona de foldable. Are toate argumentele pentru a vă câștiga încrederea, are nevoie doar de o șansă.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep