HomeCloud & MobilityOptimus: primul robot cu formă umanoidă prezentat de Elon Musk

Optimus: primul robot cu formă umanoidă prezentat de Elon Musk

La Tesla 2022 AI Day, Elon Musk a prezentat robotul cu formă umanoidă numit Optimus.
La Tesla 2022 AI Day, Elon Musk a prezentat robotul cu formă umanoidă numit Optimus.

Finalul săptămânii trecută a marcat prezentarea de către Elon Musk a robotului umanoid Optimus, în cadrul Tesla 2022 AI Day. Elon Musk a vrut cu tot dinadinsul să arate la ce mai lucrează și a adus pe scenă Optimus, un robot care s-a plimbat singur pe scenă, fără să fie legat prin fire de o sursă de energie.

Optimus, robotul umanoid al Tesla.

Conform lui Musk, Optimus știe să facă mai mult decât să meargă fără ajutor (deși a susținut că e prima dată când robotul reușește să facă asta în fața publicului) și că folosește bucăți din AI-ul pe care Tesla îl are deja în mașini. Prețul estimat ar fi undeva la 20000 USD, disponibilitatea comercială fiind posibilă în câțiva ani.

Care e scopul unui robot umanoid precum Optimus? Pentru început să ia locul oamenilor care lucrează în fabrici (probabil al celor de la Tesla prima dată) pe liniile de producție.

Pentru moment munca e abia la început – rezultatul prezentat de Musk s-a făcut în mai puțin de jumătate de an de muncă. De altfel pe scenă a mai fost adus un prototip care era ˝îmbrăcat˝ mai bine, iar altul denumit ˝Bumble C˝, păstrat în culise a putut să facă ceva mai multe chestii decât să meargă.

Configurația hardware a lui Optimus.

Robotul Optimus e construit pe platforma hardware a Tesla, are o baterie de 2.3 kWh și suport Wi-Fi, LTE și în demonstrație am putut vedea că își poate mișca (destul de bine) articulațiile pentru brațe și picioare.

Software-ul ce funcționează cu Optimus este în principiu cel de pe Tesla, putând citi datele de la senzori și apoi să facă analiza și să transmită mișcări către componentele membrelor. La nivel de informație și posibilități, prezentarea lui Musk ar trebui să fie ceva uluitor, nu?

Însă nu ar trebui să uităm că Sony se joacă cu astfel de roboți de cel puțin 20 de ani iar clipurile Boston Dynamics ne arată că alții sunt cu mult în fața lui Musk în ceea ce înseamnă roboți autonomi.

Dar e bine că Musk intră și aici, poate o să asistăm la un salt mai rapid vizavi de acest domeniu.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep