HomeFeaturedFocusQualcomm a anunțat cipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 mai rapid și mai...

Qualcomm a anunțat cipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 mai rapid și mai eficient

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 a fost anunțat oficial, vine cu 35% spor de viteză pe CPOU și 25% pe GPU.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 a fost anunțat oficial, vine cu 35% spor de viteză pe CPU și 25% pe GPU.

Qualcomm a anunțat ieri noul procesor Snapdragon 8 Gen 2, următorul membru al familiei Snapdragon 8 după Snapdragon 8+ Gen1, lansat cu câteva luni în urmă. Conform afirmațiilor Qualcomm acest procesor va aduce un spor de performanță de 35% pe CPU și undeva la 25% pe GPU.

Cu numele de cod SM8550-AB, procesorul Snapdragon 8 Gen 2 este făcut cu tehnologie TSMC de 4nm și folosește o arhitectură ARM CPU cu 1+4+3 core-uri: Cortex-X2 la 3,19 GHz, două Cortex-A715 la 2,8 GHz plus două Cortex-A710 la 2,8 GHz și trei Cortex-A510 la 2GHz.

Arhitectura Snapdragon 8 Gen 2.

Motivul pentru care sunt folosite generații diferite de core-uri este acela de a oferi compatibilitate pentru aplicațiile care nu au fost migrate încă pe 64 de biți – asta ca să vă dați seama de ce platforma Android nu avansează.

Dincolo de performanța crescută, cel mai important lucru ce merită spus despre noul CPU Qualcomm este că ar trebui să fie cu 40% mai eficient decât Snapdragon 8 Gen 1 în ceea ce privește consumul de energie. GPU-ul care vine cu această platformă este Adreno 740, cu 25% mai rapid și cu aproape 45% mai eficient.

Combinația permite folosirea unor rezoluții QHD+ cu rată de refresh de 144 Hz pe rezoluții 4K, cu HDR10, HDR10+, Dolby Vision și 10-bit Rec și codec-ul AV1 pentru rezoluții 8K HDR la 60 fps.

În zona de comunicație Snapdragon 8 Gen 2 vine cu modem-ul X70 5G care suportă mmWave 5G și sub-6GHz 5G cu viteze maxime de 10Gbps download și 3,5 Gbps upload. Modem-ul suportă și conexiuni DSDA (Dual-SIM Dual-Active) pentru aceia care doresc să aibă în telefon două SIM-uri 5G, ambele active.

Urmând exemplul Google, Qualcomm a îmbunătățit performața cip-ului și pe zona de AI, fiind primul care are suport pentru INT4.

Lista brandurilor care vor aduce telefoane cu Snapdragon 8 Gen 2 cuprinde vivo, Sony, Oppo, Motorola, OnePlus, Asus. Nimic oficial despre Samsung – cu toate că zvonurile spun că următoarea generație Galaxy S va folosi acest cipset.

În continuare mă amuză faptul că vin pe piața cipset-uri noi mai rapide și mai eficient, dar chestia asta nu se vede în experiența de utilizare a noilor gadget-uri, care în afară de câteva excepții (mă refer aici la Galaxy Z Fold și Galaxy S22 cu DeX) fac fix același lucru, cu foarte puțin mai bine/rapid, însă costă din ce în ce mai mult …

Dacă vreți mai multe detalii despre Qualcomm 8 Gen 2 găsiți aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep