HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy Buds2 Pro review: sunet clar, ANC bun și câteva chestii...

Samsung Galaxy Buds2 Pro review: sunet clar, ANC bun și câteva chestii faine!

După ce am testat căștile wireless vivo TWS2 cu ANC m-am orientat pentru câteva zile către Samsung Galaxy Buds2 Pro, care m-au făcut să le apreciez datorită calității audio și a unor elemente distinctive de care nu mai vrei să te desparți odată ce te-ai obișnuit cu ele. Despre ele vreau să vă vorbesc în cele ce urmează.

Specificații tehnice Samsung Galaxy Buds2 Pro:

Dimensiune: cască/carcasă21.6 x 19.9 x 18.7 / 50.2 x 50.1 x 27.7 mm
Greutate: cască / carcasă5.5 g / 43,4 g
Rezistență la apă:IPX7 (doar căștile)
Senzori:accelerometru, giroscop, proximitate, VPU, touch, hall sensor
Bluetooth:5.3
Codec:SSC (Samsung Seamless Codec) HiFi,AAC,SBC
Anulare activă a zgomotului (ANC)DA
Număr microfoane:6 High-SNR (Signal-to-Noise Ratio)
Capacitate baterie: cască/carcasă61 mAh / 515 mAh
Autonomie: cască / cu reîncărcare din carcasăconvorbire: 3.5 ore cu ANC / până la 14 ore
redare audio: 5 ore cu ANC / până la 18 ore
Altele:sunet ambiental, detecție a vocii, ventilație, Audio 360, conexiune duală, sunet pe 24 de biți

Aspect, construcție, material

Seria Samsung Galaxy Buds2 Pro are un design și o construcție distinctivă, mult mai bine realizat decât seria Buds Live cu care m-am mai jucat în trecut. Își păstrează forma rotunjită, cu o pâlnie care intră în ureche – în pachet veți găsi trei perechi de suporți de silicon, menite să fie folosite pe diferite dimensiuni ale urechii.

Modelul Buds2 Pro de culoare albă arată bine și mi-a plăcut faptul că materialul plastic este unul mat, care oferă aderență și în același timp ține departe urmele de amprentă.

Samsung Galaxy Buds2 Pro: căștile au identificator pentru stânga și dreapta.

Design-ul fiecărei căști este complex pentru a putea camufla senzorii și microfoanele și în același timp să aibă un aspect plăcut și o ergonomie crescută. Apropo de treaba asta, căștile stau bine în ureche și nu deranjează în utilizare normală – chiar și în cazul activităților sportive. În schimb nu sunt suficient de bine desenate (sau nu sunt suficient de mici) încât să puteți dormi liniștiți cu ele – senzorul touch e sensibil și în momentul în care vă culcați pe o ureche (la propriu!) se va activa comanda de oprire a sunetului – asta dacă nu o veți dezactiva manual din aplicația Galaxy Wear.

Samsung Galaxy Buds2 Pro.

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, spre exterior există o fantă măricică care are rol dublu: adăpostirea microfonului și mici găuri pentru ventilație – căștile Buds2 Pro sunt gândite să astupe cum trebuie canalul urechii dar în același timp să permită și trecerea aerului, o chestie care se dovedește utilă atunci când le veți folosi o perioadă mai îndelungată.

Samsung Galaxy Buds2 Pro: vedere în interior.

În interior căștile Buds2 Pro au alte două fante pentru microfon și trecerea aerului plus cei doi conectori pentru încărcare – aceasta se poate face doar în cutia pachetului.

Samsung Galaxy Buds2 Pro.

Acest tip de construcție complet diferit de cea de pe Buds Live are avantajul că permite o folosire mai ușoară și prin intermediul suporților de silicon căștile se pot adapta pe orice fel de ureche (de adult/adolescent). Nu recomand folosirea acestor căști pentru copii mai mici de 13-14 ani pentru că vor avea probleme cu montarea lor.

Odată găsită dimensiunea optimă a suporților de silicon veți vedea că aceste căști stau bine în ureche și vă permit și să alergați. Pe mine m-ar fi interesat folosirea lor la schi, sub o cască de protecție – se pot folosi, e nevoie să dezactivați din aplicație opțiunile de comenzi prin touch.

Aici aș mai spune și că îmi place cum e construită cutia ce are și rol de baterie suplimentară și suport de încărcare: forma aproape pătrată, cu margini rotunjite face foarte ușoară purtarea sa. Capacul e suficient de bine prins încât să nu se deschidă singur (cel puțin la început, nu știu cum se va comporta în timp pe măsură ce apare uzura), cu o balama sigură – totodată, e foarte ușor de deschis, chiar și cu o singură mână.

Căștile se pot așeza ușor în zonele special create și datorită magneților stau bine în cutie, nu riscați să vă sară în afară.

Calitate audio, autonomie

Să trecem acum la elementele mai importante: calitate audio și autonomie. Încep cu primul – calitatea audio. Nu sunt un specialist în ceea ce înseamnă analiza calității căștilor, mă bazez pe elemente de bun simț și pot compara cu alte modele de căști wireless care mi-au trecută în mână.

În aceste condiții pot spune că Samsung Galaxy Buds2 Pro se aud bine. Nu excelează dar nici nu sunt în zona unde simți în mod evident că ceva lipsește atunci când asculți muzică – ca să zic așa, Buds2 Pro sunt departe de categoria de jos pe care eu o denumesc ”tigăițe”. În mod cert sunt peste ce oferă vivo TWS2 (cele mai noi căști pe care le-am testat), poate la același nivel cu Huawei FreeBuds2 Pro, dar cu un bass puțin mai slab însă cu alte elemente interesante care compensează asta.

Am testat căștile pentru muzică (în casă și în afară, pieton fiind), apeluri de voce telefonice (din casă și de afară) de pe smartphone (iPhone) plus apeluri de voce în Teams de pe MacBook Pro. În casă se aud excelent, funcția de anulare activă a zgomotului (ANC) face o treabă foarte bună și în combinație cu opțiunea de detecție a vocii oferă o experiență deosebită: automat e redus volumul stream-ului audio atunci când vorbim ca să putem asculta ce zic cei din jur. Treaba asta merge pe redarea audio.

Samsung Galaxy Buds2 Pro: cutia cu rol de baterie suplimentară.

În convorbirile telefonice (de pe smartphone și din Teams) sunetul se aude bine, microfoanele își fac treaba și putem fi auziți binișor. Anularea activă a zgomotului contribuie la o experiență audio bună, însă reduc semnificativ autonomia – abia am obținut 3 ore de apel Teams continuu.

Afară, mai ales în deplasare, situația e similară: funcția ANC merge foarte bine pentru redarea audio și/sau apelurile de voce. Separarea zgomotului ambiental merge binișor – am testat căștile pe un apel de 30 de minute, mergând pe stradă în condițiile unui vânt semnificativ. Am fost auzit bine, zgomotul a putut să fie filtrat pentru a nu mă împiedica să aud cum trebuie și să fiu auzit bine. Pentru astea 30 de minute, s-a dus peste 10% din baterie.

Concluzia este că sunt mulțumit de cum se comportă în aceste condiții.

Legat de calitate, din aplicația Galaxy Wear am ales opțiunea Bass boost (îmi place să simt bass-ul mai puternic) și se aude binișor. În mod clar nu se poate compara cu un set de căști over ear high end, dar e ok. Aș fi preferat totuși un sunet mai clar și mai cald, pentru banii pe care Samsung îi cere pe aceste căști.

Am încercat și funcția Ambiental Sound, care lasă să treacă anumite zgomote pentru a emula un mediu audio cu care suntem obișnuiți în mod normal. Se aduce ceva mai bine în apeluri de voce – pentru redarea muzicii nu am simțit mare diferență.

Toate cele de mai sus au fost testate cu un OnePlus 9 Pro (Android 12) și cu un iPhone 12 (iOS 16.1). În primul caz aplicația Galaxy Wearable de Android e mai complexă, cu multe opțiuni de configurare, față de cea de iOS.

Înainte să trec la autonomie mai trebuie să spun că sunt plăcut impresionat de conexiunea Bluetooth 5.3 a căștilor care a mers și până la 9 metri, în casă, prin doi pereți cu beton armat.

Autonomia teoretică a căștilor Samsung Galaxy Buds2 Pro este de 3.5 ore pe apel de voce și undeva la 5 ore pe cea audio, cu anularea activă a voce activă (ANC). În realitate modelul testat de mine s-a comportat bine, cu valori apropiate de cele specificate de Samsung. Contează foarte mult și mediul în care faceți testul – după cum am spus, cu ANC activ pe un apel continuu Teams, bateria se termină undeva la 3 ore.

Dacă renunțați la funcția de anulare activă a zgomotului, autonomia va crește și cred că se poate duce spre 7-8 ore în redarea audio, pe o încărcare. Pentru redarea de muzică/filme nu am reușit să descarc complet căștile – le-am dus cel mult la un 40%.

Pachetul Samsung Galaxy Buds2 Pro.

Cum carcasa are și rol de baterie externă, cu o capacitate de 515 mAh, poate oferi aproape 4 cicluri de încărcare (o cască are 61 mAh). Și asta se face relativ repede – în 30 de minute aveți căștile încărcate.

În pachetul comercial al Samsung Galaxy Buds2 Pro vine și un cablu USB Type-C, dar nu aveți încărcător – cutia se poate încărca wireless de la un dispozitiv Qi, asta dacă aveți unul la îndemână. Sau folosiți reverse wireless charging de pe telefon, dacă e cazul.

Integrare cu produsele Samsung, altele

După cum probabil vă așteptați, căștile Galaxy Buds2 Pro sunt făcute să funcționeze la maximul de capacitate împreună cu un telefon sau o tabletă Samsung. Asta datorită integrării elementelor Smart Things (smart find) și a Bixby pentru comenzi vocale. Asta nu înseamnă cu experiența audio are de suferit dacă folosiți un alt Android sau un iPhone – nu e cazul, prin Galaxy Wearable aveți acces la instrumentele de configurare (și activare!) a funcțiilor speciale.

Pe aparate Samsung funcțiile de detecție a căștilor, conectare și actualizare a software-ului merg implicit, pe alte dispozitive trebuie să le porniți manual din aplicație.

Sunt două chestii asupra cărora vreau să mă opresc: detecția vocii și opțiunile din Labs.

Elementul care mi-a plăcut cel mai mult la Buds2 Pro este funcția de detecție automată a vocii care duce la reducerea volumului stream-ului audio și în felul acesta poți vorbi cu cineva de lângă tine fără să trebuiască să scoți casca din ureche. Apoi din funcțiile Samsung Labs poți activa (pe Android) o opțiune complet opusă ANC: evidențierea zgomotelor ambientale. Funcția asta este excelentă pentru acele persoane care au probleme auditive, permițându-le să perceapă mai bine ce se întâmplă în jur.

Samsung Galaxy Buds2 Pro vs Huawei FreeBuds2 Pro.

Senzorul touch de pe căști face posibilă crearea unui sistem complex de control prin touch, double touch, triple touch și touch and hold – adică o apăsare, două apăsări, trei apăsări și apăsare cu menținere. Putând fi configurate individual, căștile Buds2 Pro permit un control amănunțit de la redarea audio până la manevrarea apelurilor. Și asta e o funcționalitate pe care nu multe căști wireless o oferă (cel puțin pe Android).

Concluzie: o experiență plăcută, dar se poate mai bine

Și am ajuns la final unde apare inevitabila concluzie: merită banii? Nu pot spune că nu merită cei 898 LEI pentru că pe Android nu am găsit încă un set de căști wireless care să ofere funcțiile (nu calitatea!) date de Galaxy Buds2 Pro.

Însă, pentru 898 LEI aș fi vrut ca unele funcții să nu fie specifice doar Android, iar calitatea audio să fie mai bună (un bas puțin mai puternic, un sunet ceva mai cald și poate chiar niște setări personalizate, venite din colaborarea cu AKG).https://www.samsung.com/ro/audio-sound/galaxy-buds/galaxy-buds2-pro-white-sm-r510nzwaeue/

Cutia Galaxy Buds2 Pro vs cutia Huawei FreeBuds2 Pro.

Și în niciun caz să văd că deși senzorii există, funcția de oprire automată stream-ului audio atunci când una dintre căști este scosă merge când și când. Am observat asta și pe Android și pe iOS – poate (sper) că e vreo setare specială pe care eu nu am detectat-o.

Dincolo de aceste aspecte, Buds2 Pro sunt fix căștile pe care vi le puteți dori: arată bine, se poartă ușor, sunt mici, au autonomie bună (5+ ore), se pot încărca rapid, au suport Bluetooth 5.3 cu o rază mare de acțiune, merg pe Android și iOS, calitatea audio este mult peste medie. Iar dacă sunteți fani Samsung, integrarea cu produsele companiei este maximă și aveți niciun motiv pentru care să nu le alegeți.

Și mai este plusul dat de certificarea IPX7 pentru rezistență la apă (adică puteți face efort fără probleme și chiar să stați puțin prin ploaie).

Merită investiția? Absolut, dacă sunteți fan Samsung și aveți alte dispozitive de la compania coreeană. Altfel, prețul e puțin cam mare pentru ce primiți și sunt soluții mai ieftine care oferă o experiență audio similară (Huawei FreeBuds2 Pro de exemplu), dar nu aceleași funcții.

Depinde de voi ce căutați.

Informații: Samsung

Preț: 898 LEI

PROCONTRA
+ calitate audio
+ funcții extra (detecția vocii)
+ design
+ autonomie
+ material
+ rază mare de acțiune
+ integrarea cu ecosistemul Samsung
+ merg pe Android/iOS
– prețul puțin cam mare
– inconsistență în funcționare
– calitatea audio poate fi mai bună
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep