HomeMobileAndroidSlab: după 5 luni de la lansare Android 13 are doar 5.2%...

Slab: după 5 luni de la lansare Android 13 are doar 5.2% cotă de piață!

După 5 luni de la lansare Android 13 e prezent pe doar 5.2% din aparatele Android folosite în piață!

Conform Google, Android 13 (lansat în urmă cu mai bine de 5 luni) e prezent pe doar 5.2% din aparatele (tablete plus telefoane) active din piață. Informația e prezentă în Android distribution chart 2023 din Android Studio, prima actualizare a datelor din august 2022 încoace, înainte de lansarea Android 13. Totodată Android 12 și Android 12L sunt la 18,9%, un salt de la valoarea de 13,5% în August.

Google nu face o separare clară între versiunile Android 12 sau chiar Android 13, ca să ne dăm seama despre ce aparate vorbim (bănuiesc că cele mai multe modele cu Android 13 sunt cele Samsung din 2021, care au primit actualizarea și apoi versiunile lansate direct cu Android 13).

Merită menționat și că există încă Android Oreo (lansat în 2017!) cu o cotă de sub 10%, și chiar KitKat (0.7% acum, lansată în 2013!).

Există o explicație extrem de simplă legată de această situație: în afară de câțiva producători – Google, Samsung, OnePlus, Sony care oferă actualizări pentru 2-3-4 versiuni majore de Android, restul nu au nicio treabă cu acest lucru și în marea majoritate a cazurilor, utilizatorii rămân cu aceiași versiune de Android pentru toată durata de viață a gadget-ului.

Dacă e să facem o paralelă, de pe Statcounter vedem că la nivel mondial Android 13 stă ceva mai bine, cu 6,79%, însă măsurarea se face pe baza vizitelor pe care posesorii de astfel de aparate îl fac pe câteva milioane de site-uri. În schimb Android 12 pare să fie la 28,22% urmat de Android 11 la 23,61%.

După cum se vedem, fragmentarea este foarte mare.

Acum, dacă ne uităm în curtea iOS ca să facem o comparație, același Statcounter spune că iOS 16 are o cotă de piață de aproape 54%, adică peste jumătate din aparatele iOS aflate pe piață sunt la cea mai recentă versiune majoră de iOS:

Diferența este enormă și ne arată un singur lucru: dacă vreți să aveți un gadget care să fie cât mai mult timp la cea mai nouă versiune a sistemului său de operare ar fi bine să vă orientați către produsele Apple. Sau dacă asta nu vă place, de pe Android aveți doar două opțiuni: Google sau Samsung, care oferă 5, respectiv 4 versiuni majore.

via 9to5

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep