HomeMobileAndroidReview Xiaomi 13 Pro: toate cerințele unui flagship sunt întrunite

Review Xiaomi 13 Pro: toate cerințele unui flagship sunt întrunite

A trecut destul de mult timp de când nu am mai pus mâna pe un smartphone Xiaomi, așa că m-am bucurat când a venit la teste flagship-ul 13 Pro. Lansat la finalul anului trecut, acest smartphone este construit în jurul unei platforme Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2, are display AMOLED foarte bun, suport 5G și sistem foto Leica format din trei camere de 50MP. Privit la nivel de specificații, Xiaomi 13 Pro nu are neajunsuri.

E însă suficient să citim specificațiile pentru a ne face o părere despre el? Bineînțeles că nu și de asta vă invit să citiți ceea ce urmează.

Construcție, materiale

Primul lucru la care trebuie să ne uităm, atunci când vorbim despre un flagship, este aspectul și materialele. În mod evident Xiaomi 13 Pro arată interesant, cu o carcasă din polymer cu margini de aluminiu și un display AMOLED, protejat cu Gorilla Glass Victus, peste care este pusă și o folie de protecție.

Are 162.9 x 74.6 x 8.4 mm, pentru a putea folosi un display generos de 6.73 inci și are o grosime de 8.7 mm, datorată în mare parte slot-ului care ține sistemul de camere foto, ieșit mult în evidență.

După cum se poate observa și în pozele de mai jos, marginile carcasei sunt rotunjite, inclusiv display-ul, fapt pentru care aparatul pare mult mai subțire decât este în realitate.

Arhitectura carcasei este una clasică: în partea superioară regăsim microfoanele și conectorul pentru IR iar în zona inferioară difuzorul, slot-ul SIM, cel USB Type-C și încă un microfon.

Butoanele, adică cele două de volum și cel pentru pornire/oprire sunt poziționate pe laterala din dreapta, fiind puțin ieșite în evidență ca să ajute la indentificarea facilă prin pipăire.

Fața este acoperită complet de către display (un raport de 89.6%), acesta din urmă având o gaură pentru camera selfie, în zona superioară.

Spatele este dominat de slot-ul pentru sistemul foto și de logo-ul Xiaomi, din păcate aspectul lucios îl face predispus la colectarea de amprente și praf, așa că dacă vă interesează cum arată va trebui să folosiți neapărat o husă.

Ansamblul cântărește 210 grame, chestie care se simte binișor în buzunar. Altfel se ține destul de bine în mână (având în vedere că nu există elemente de aderență) și poate fi manevrat cu ușurință, chiar și cu o singură mână.

Display AMOLED cu suport Dolby Vision

Mi-a plăcut foarte mult display-ul lui Xiaomi 13 Pro: vorbim de unul AMOLED LTPO, cu suport de afișare la 120 Hz, Dolby Vision, HDR10+ pentru care producătorul dă o luminozitate maximă de 100 niți. În interior, seara, luminozitatea este foarte puternică, însă afară, chiar și cu funcția dedicată pentru îmbunătățire în soare puternic, informația de pe ecran nu e chiar foarte lizibilă.

Pentru diagonala de 6.73 inci, rezoluția maximă de 1440 x 3200 pixeli (aspect 20:9) se mulează perfect, oferind o densitate de 522 ppi, una dintre cele mai bune pe care le veți găsi pe un smartphone modern.

Culorile afișate sunt intense, iar cine nu vrea un control mai bun poate să folosească setările dedicate Settings/Display/Color scheme și eventual să activeze și AI-ul de îmbunătățire a imaginilor. Eu așa l-am folosit și mi-a plăcut rezultatul, chiar dacă uneori culorile sunt mult prea puternice.

Performanță

Xiaomi 13 Pro este construit pe o platformă Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2 (Octa-core 1×3.2 GHz Cortex-X3 & 2×2.8 GHz Cortex-A715 & 2×2.8 GHz Cortex-A710 & 3×2.0 GHz Cortex-A510), cu o combinație de 8/12GB RAM și 256/512GB pentru stocare, fără slot microSD. Pentru GPU a fost ales Adreno 740, adică standardul momentului.

Rezultatul este un smartphone cu o performanță bună atât pe zona CPU cât și în aplicațiile unde grafica contează mult și aici mă refer în special la jocuri. În ideea că vreți să îl măsurați contra altor aparate, am rulat câteva teste.

Pe benchmark-ul 3D Mark, testul Wild Life a trecut peste valorile maxime, în ceea ce privește Wild Life Extreme, scorul general a fost de 3653 puncte, normal pentru această configurație hardware.

În PC Mark Work 3.0 a luat 14637 iar în AnTuTU 1277100 de puncte, fiind aproape de fruntea clasamentului.

Pentru testul pur de CPU și memorie, Geekbench a oferit 1404 puncte în Single-Core, 5072 în Multi-Core, respectiv 6833 în GPU pe OpenCL.

Toate informațiile astea vin să susțină faptul că Xiaomi 13 Pro oferă un nivel ridicat de performanță în ceea ce privește aplicațiile și jocurile. Are totuși un dezavantaj și acela este că se încălzește și va trebui să fiți atenți cum îl puneți la treabă, mai ales vara.

Pentru utilizarea zilnică aceste date spun un singur lucru: nu există vreo aplicație care să îi pună probleme, lansarea programelor și navigarea prin interfață făcându-se instant.

Xiaomi 13 Pro are toate serviciile Google, așa că puteți instala aplicații direct din Play Store și vă recomand să faceți asta ca să vă țineți aparatul în siguranță.

În ceea ce privește autonomia, Xiaomi 13 Pro folosește o baterie de 4820 Li-Po, care îi permite o durată de viață de aproape o zi, cu folosire normală. Pentru condițiile în care îl veți pune la treabă, autonomia o să scadă semnificativ, partea bună este că se încarcă repede: Xiaomi zice 19 minute, în realitate timpul diferă în funcție de cât de tare se încinge. Oricum, suportul pentru încărcarea la 120W cu adaptorul dedicat este un mare plus, chiar dacă în timp șansele ca bateria să se strice sunt foarte mari.

Pe testul de baterie PC Mark Work 3.0, Xiaomi 13 Pro a scos un modest scor de 12 ore și 33 de minute cu rezoluția maximă și afișarea la 120Hz, cu doar 26 de minute în plus atunci când am setat rezoluția la minim și rata de afișare pe auto – cu alte cuvinte folosiți liniștiți setările maxime, că diferența de autonomie nu contează.

Sau dacă alegeți să îl încărcați wireless, există suportul pentru fast-charge la 50W, cu o durată de 0-100 undeva la 40 de minute. Iar pentru situațiile speciale când vreți să îl folosiți pentru a încărca puțin un ceas sau un set de căști, Xiaomi 13 Pro poate oferi reverse wireless charging la 10W.

Foto și multimedia

Un alt punct forte al aparatului (cel puțin la nivel de reclamă) este folosirea unui sistem foto cu lentile Leica, format din trei camere:

  • 50.3 MP, f/1.9, 23mm (wide), 1.0″-type, 1.6µm, Dual Pixel PDAF, Laser AF, OIS
  • 50 MP, f/2.0, 75mm (telephoto), PDAF (10cm – ∞), 3.2x optical zoom
  • 50 MP, f/2.2, 14mm, 115˚ (ultrawide), AF

Împreună fac o treabă destul de bună mai ales dacă activați și funcția AI de corecție a imaginilor. Recomandarea mea este să faceți asta dar să urmăriți imediat efectul pentru că nu este întotdeauna cea mai bună alegere.

Ca de obicei am pornit să testez sistemul foto folosind setările standard. În primă fază am tras o fugă până la Cetatea Făgărașului și la Sâmbăta de Sus pentru niște poze de zi – puteți vedea mai jos ce a ieșit.

În general pozele ies bine, dar sunt și foarte multe situații unde culorile sunt diferite, adică mult mai palide decât în realitate. Nici cerul nu iese întotdeauna așa cum v-ați aștepta, iar roșul intens este în continuare o problemă mare.

Am ieșit și noaptea prin Brașov să văd cum fotografiază Xiaomi 13 Pro și pot spune că rezultatele sunt foarte bune. Uitați-vă la ultima poză din albumul de mai jos, realizată în întuneric aproape complet.

Culorile sunt din nou mai palide decât în realitate, dar detaliile sunt ok.

În acest context, pot să spun că sistemul foto își face treaba pe modul auto și cu ajutorul AI-ului. Aceia dintre voi care vor un control mai bun asupra rezultatelor, posibilitatea de salvare în format RAW și opțiunile de selecție manuală a parametrilor sunt în măsură să crească rezultatele.

Camera selfie este de 32MP și se descurcă foarte bine pe lumină abundentă.

Dacă vreți să vedeți toată colecția de poze făcute cu Xiaomi 13 Pro, o puteți consulta în albumul dedicat de pe Facebook.

Cam la fel stă treaba și pe zona de filmare, unde trebuie să știți că puteți obține materiale 8K la 24 fps, respectiv 4K la 24/30 sau 60 fps.

Sunetul nu este însă un punct forte al lui Xiaomi 13 Pro, calitatea fiind una normală, la fel și nivelul maxim. Dat fiind că vorbim de un sistem stereo, mă așteptam ca lucrurile să stea mai bine.

Concluzie: specificații de flagship cu rezultate bune

Xiaomi 13 Pro vine cu Android 13 personalizat prin interfața MIUI 14. Unora s-ar putea să le placă acest lucru, eu nu mă număr printre ei – prefer un Android curat, pe care să îl personalizez. Cum nici prezența aplicațiilor specializate Xiaomi pe acest aparat nu e un lucru după care să mă omor.

În schimb apreciez posibilitățile extinse de a afla informații instant cum ar fi afișarea vitezei de transfer, integrarea Google cu find device sau VPN, opțiunile always on și așa mai departe. Este oferită o versatilitate mare pe care va trebui să o setezi, pentru că setările standard nu sunt neapărat cea mai bună alegere.

Xiaomi 13 Pro are suport 5G, cu o calitate bună pentru microfon și difuzor în timpul convorbirilor. Mai beneficiază de conexiune WiFi a/b/g/n/ac/6e cu dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3, receptor GPS și senzori NFC (pentru plăți contactless) și IR (ca să transformați telefonul în telecomandă universală).

Privit în ansamblu, nu prea ai ce să îi reproșezi: arată bine, în general face poze bune, oferă performanță excelentă. Display-ul este excepțional. Poate doar autonomia să fie o problemă, compensată în mare măsură de sistemul de încărcare rapidă și faptul că o carcasă lucioasă atrage amprente și e predispusă alunecării din mână.

Și atunci, își merită banii?

6199 LEI este un preț extrem de mare pentru orice smartphone, nu doar unul Android, a cărui valoare scade vertiginos în timp. Dacă îl puteți prinde în ceva promoții, eventual cu un abonament la un operator, atunci merită să vă uitați atent la el pentru că nu o să vă pară rău.

Altfel, aveți opțiuni mai bune, care în timp își păstrează valoarea (Apple, Samsung). Poate că dacă Xiaomi l-ar fi adus pe piață la vreo 80% din prețul actual, atunci ar fi fost o ofertă de neratat.

Informații: Xiaomi

Preț: 6199 LEI

PROCONTRA
+ performanță
+ sistem foto Leica
+ display foarte bun
+ încărcare rapidă
– autonomie scăzută
– carcasă predispusă la stocarea de amprente
– sistemul audio
– preț
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep