HomeCloud & MobilityCe inseamna elementul smart ThinQ intr-o masina de spalat LG (F2WV9S8P2E)

Ce inseamna elementul smart ThinQ intr-o masina de spalat LG (F2WV9S8P2E)

Cu toții suntem entuziasmați de elementele smart asociate electrocasnicelor și ne-ar plăcea să le avem, însă nu prea știm exact ce sunt și cum ne ajută – de asta am decis să scriu acest articol și să vă arăt ce înseamnă de fapt ThinQ într-o mașină de spălat LG (F2WV9S8P2E) de clasă A.

ThinQ: umbrela smart a LG

Lucrurile stau cam așa: e momentul să îți cumperi o mașină de spălat rufe nouă și faci o analiză de piață după cost, consum (ar trebui să fie clasă A), brand și bineînțeles elementele distinctive care răspund nevoilor tale. Mă gândesc că printre ele ar trebui să fie și elementele smart: conectivitate, acces și control de la distanță, detecție automată a opțiunilor etc.

Zilele trecute am făcut o achiziție ce era pe listă de multă vreme: o mașină de spălat rufe care vine cu elemente smart: LG F2WV9S8P2E. Procesul de instalare este unul extrem de simplu, dacă ești capabil să citești informațiile din broșură, o poți face în mai puțin de 30 de minute. Nu e nimic sofisticat: o scoți din cutie, detașezi elementele de siguranță, te asiguri că e legată corect la apă și evacuare, o bagi în priză și îi dai drumul.

LG F2WV9S8P2E cu ThinQ.

Și acum vine partea faină: integrarea cu aplicația ThinQ și folosirea funcțiilor smart.

Pentru cine nu știe, ThinQ este platforma LG în care toate electronicele compatibile pot să fie integrate și controlate. Ai acces la ea prin intermediul aplicației ThinQ din Apple Store pentru iOS și Google Play pentru Android – e compatibilă cu versiunile noi ale sistemelor de operare mobile.

Conectare la ThinQ

După ce ai dat drumul la mașina de spălat și ai instalat aplicația ThinQ ar fi bine să ai un cont în platforma LG ca să poți personaliza setările. După ce faci asta, trebuie să te afli lângă ea, activezi WiFi-ul de pe mașina de spălat (apeși pe butonul dedicat timp de 3 secunde) și pornești detecția de pe aplicație (inițial e nevoie să te conectezi la rețeaua WiFi generată de mașina de spălat) și adaugi dispozitivul în aplicație – atenție, e nevoie să ai o rețea WiFi care să bată până în locul unde ai montat aparatul electrocasnic și rețeaua asta să aibă acces la Internet.

După ce ai adăugat-o în aplicație, poți să o deconectezi de la rețeaua mașinii și să folosești conexiunea WiFi sau cea mobilă cu acces la Internet.

Din acest moment ai acces la setările mașinii.

Ce chestii poți vedea în ThinQ?

Odată adăugată în ThinQ, mașina de spălat poate fi accesată de la distanță prin intermediul aplicației mobile atâta vreme cât rețeaua WiFi la care e conectată are acces la net și mașina e pornită.

Aplicația e construită simplu: îți oferă detaliile despre dispozitivele conectate și opțiuni de diagnostic și suport.

Poți intra pe fiecare aparat în parte și să verifici setările. Trebuie să știți că în cazul mașinii de spălat LG F2WV9S8P2E opțiunea de pornire de la distanță din aplicația ThinQ nu funcționează decât dacă activați în mod special acest lucru – se face apăsând pe butonul dedicat de pe mașină timp de 3 secunde.

Din ThinQ poți alege programul pe care vrei să îl folosești și chiar să îl personalizezi – treaba asta nu merge chiar pentru toate setările, de exemplu activarea Steam nu se poate face din aplicație pentru anumite programe, dar poate fi făcută din butoanele de pe mașina de spălat.

Nu prea îmi dau seama de ce este introdusă această restricție atâta vreme cât poți modifica un program standard folosind butoanele de control de pe mașină. Oricum, varianta pe care o ai la dispoziție pentru controlul de la distanță este să creezi propriul program și să îl descarci pe mașină.

Atenție: modelul LG F2WV9S8P2E poate să folosească un singur program personalizat, descărcat prin ThinQ. De fiecare dată când vreți unul nou, va trebui să îl descărcați manual.

Se pot observa foarte ușor opțiunile ce pot fi modificate via ThinQ – sunt prezentate cu albastru. În cazul programului Mixed Fabric poți alege din aplicație să folosești o altă viteză de rotație, să activezi prespălarea cu sau fără Turbo.

Bun. Odată ales programul pe care vrei să îl folosească mașina de spălat și ai verificat setările, îi dai drumul și în aplicație poți vedea progresul.

Lași mașina să își facă treaba și urmărești din când în când timpul rămas.

Eu am testat ThinQ pe iOS, unde merge binișor. Are chiar și un widget asociat fiecărui aparat, însă singura funcție utilă oferită este aceea că îți permite să pornești aplicația mai rapid.

Mă așteptam ca detaliile legate de progresul programului de spălare să apară automat acolo, doar că nu e cazul. Sper ca într-o versiune viitoare LG să repare acest lucru și să extindă funcționalitatea oferită prin ThinQ.

Apropo de treaba asta trebuie să știți că dacă aveți un televizor LG din noile game, ce are pe el ThinQ, aceleași detalii pot să fie consultate direct pe televizor. E o chestie relativ utilă de care merită să știți.

Alt element important: de fiecare dată când opriți mașina de spălat și o scoateți din priză (mă gândesc că nu aveți de ce să o țineți mereu pornită) opțiunea de pornire de la distanță este dezactivată și trebuie să vă reamintiți să o reporniți de fiecare dată când veți vrea să controlați aparatul de la distanță.

E puțin peste mână, dar cred vă puteți obișnui ușor să faceți chestia asta atunci când e nevoie.

Și încă ceva: în aplicația ThinQ veți vedea niște date statistice asociate folosirii programelor de pe mașina de spălat.

În primul rând puteți vedea economia de energie:

Sau numărul de spălări rămase până la aplicarea unui program de curățare a sistemului:

Încă nu am avut ocazia să măsor veridicitatea acestor detalii.

Integrarea cu Amazon Alexa și Google Home

Și ajung acum la o funcție care m-a entuziasmat în momentul în care am citit că există: integrarea cu Amazon Alexa și Google Home.

La nivel teoretic sună bine: există integrarea cu asistenții smart, lucrurile sunt foarte ok. În realitate, după ce instalezi ThinQ și adaugi skill-ul de Alexa/Google Home ajungi să vezi că nu e ceea ce ai sperat.

De altfel LG scrie pe site că:

˝Asistența aferentă dispozitivelor casnice care sunt compatibile cu Alexa și Asistentul Google poate varia în funcție de țară și de configurarea individuală aferentă casei inteligente.˝

I-am dat drumul cu Alexa, în România și singurele două chestii pe care le poți face este să pornești și să oprești mașina de spălat folosind comenzile vocale. În mintea mea speram să existe și posibilitatea de a verifica progresul și/sau notificări legate de eventualele probleme apărute sau momentul în care programul curent se termină (asta ar trebui să funcționeze, eu nu am reușit să îi dau drumul).

Urmează să văd dacă nu cumva integrarea cu Google Home e ceva mai avansată și revin.

Concluzie: se poate și mai bine

Cam astea sunt informațiile ce cred că merită să fie cunoscute despre LG ThinQ și tot ceea ce înseamnă elementele smart pentru mașina de spălat LG F2WV9S8P2E și modelele similare. Sunt multe chestii utile și câteva lucruri ce pot fi îmbunătățite, pe care sper ca LG să le aducă cât de curând.

Sper să vă fie de folos ceea ce v-am spus mai sus.

Și nu în ultimul rând, până acum sunt mulțumit de achiziția făcută.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep