HomeFeaturedFocusReview Samsung Galaxy A34: mid-range decent cu preț bun

Review Samsung Galaxy A34: mid-range decent cu preț bun

Samsung Galaxy A34

Seria Galaxy A de la Samsung este una dintre cele mai populare familii de telefoane pe segmentul mid-range din toată piața de smartphone. Este cea care îi asigură companiei coreene poziția de lider pe piața globală de telefoane smart ca număr de unități vândute. Se bucură de o popularitate crescută din mai multe motive. Un raport preț/specificații cinstit, un brand recunoscut la nivel global (care vine cu anumite facilități pentru utilizator, așa cum vom vedea în continuare), dar și o relație foarte bună cu operatorii de telefonie de pretutindeni. Una peste alta, aceste telefoane (din seria Galaxy A și implicit modelul Samsung Galaxy A34) nu prea pot fi ignorate, indiferent de bugetul pe care un doritor îl are alocat pentru achziția unui smartphone.

Așa că m-am bucurat când l-am primit la teste, pentru că am avut ocazia să văd cu ochii mei cum se mișcă, cum se simte și ce senzație de utilizare lasă un astfel de telefon. Și parcă am început să înțeleg că există și alte motive care contribuie la popularitatea de care se bucură seria Galaxy A.

Punctual, o să ne ocupăm aici de unul dintre cele mai accesibile modele mid-range din noua generație. Spun asta pentru că fratele mai mic, Galaxy A14, este situat la granița dintre cele două categorii entry-level și mid-range. Galaxy A34 face acel pas în față la nivel de performanțe, care să acopere fără probleme toate cerințele unui utilizator mediu de Android. Tocmai de aceea este foarte interesant!

Specificații tehnice Samsung Galaxy A34

Nu cred că mai are rost să pierdem vremea și cred că putem trece la o analiză detaliată a acestui terminal. Primul pas? Să vedem ce ne propune el din perspectiva configurației. Așadar, lista completă cu specificații tehnice pentru Samsung Galaxy A34:

  • Ecran: Super AMOLED
  • Diagonală: 6.6 inchi
  • Rezoluție: 2340 x 1080 pixeli
  • Aspect ratio: 19.5:9
  • Densitate: 390 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Protecție: Corning Gorilla Glass 5
  • Altele: screen-to-body ratio 84.5%, luminozitate 1000 niți (HBM)
  • Chipset: Mediatek MT6877V Dimensity 1080 (6 nm)
  • Procesor: octa-core (2 x 2.6 GHz Cortex A78 + 6 x 2.0 GHz Cortex A55)
  • GPU: Mali-G68 MC4
  • Memorie RAM: 6 GB, 8 GB
  • Memorie internă: 128 GB, 256 GB
  • Slot microSD: da, de tip hibrid
  • Sistem de operare: Android 13 cu OneUI 5.1
  • Cameră foto principală: sistem de trei camere 48 MP (f/1.8, 26mm, wide, 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, OIS) + 8 MP (f/2.2, 123˚, ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm) + 5 MP (f/2.4, macro)
  • Cameră foto frontală: 13 MP (f/2.2, wide, 1/3.1″, 1.12µm)
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Încărcare rapidă: 25W
  • Altele: USB Type-C, IP67, dual-SIM (hibrid), NFC (în funcție de regiune)
  • Dimensiuni: 161.3 x 78.1 x 8.2 mm
  • Greutate: 199 g
  • Construcție: față sticlă (Gorilla Glass 5), spate plastic, ramă laterală plastic
  • Culori: Lime, Graphite, Violet, Silver

La prima vedere nu avem nimic care să impresioneze. Și nici nu cred că existau așteptări din acest punct de vedere, pentru un mid-range accesibil.

Ca o scurtă paranteză, noi am testat o unitate cu 6 GB de RAM, memorie internă de 128 GB, de culoare neagră. Toate detaliile din acest material sunt valabile pentru această unitate.

Încă din lista cu specificații tehnice putem puncta câteva plusuri și câteva minusuri pentru telefon. Pe de o parte, avem un dispozitiv cu preț accesibil, care vine cu o certificare IP67. Certificare ce îi permite scufundarea în apă până la 1.5 metri pentru cel mult 30 de minute.

Avem un slot microSD, chiar dacă hibrid și avem la bord și o funcționalitate ce permite extinderea virtuală a memoriei RAM folosind spațiu de stocare. Foarte important, chipset-ul celor de la MediaTek aduce la bord suportul pentru conectivitatea 5G.

Pe de altă parte, lipsește jack-ul audio de 3.5 mm, foarte popular pe acest segment de preț. La fel, lipsește și funcția asociată de Radio FM. Lucru care s-ar putea să deranjeze.

Preț de vânzare

De fiecare dată când vedem o listă cu specificații tehnice pentru un terminal, se ridică două întrebări, în mod aproape automat. Prima dintre acestea este legată de prețul pretins pentru respectiva configurație. Ei bine, Samsung Galaxy A34 fix modelul testat de noi are un preț de 1399 lei pe eMAG.ro. Aveți mai jos o captură de ecran cu prețul la momentul generării acestui material. Am preferat captura de ecran pentru că prețul se tot schimbă în funcție de anumite promoții.

Mi se pare un preț foarte cinstit pentru configurația de mai sus. Un preț corec, care poziționează destul de bine telefonul în fața competitorilor direcți.

Pentru cei care au mai multă răbdare, telefonul ar trebui urmărit și prin ofertele operatorilor de telefonie mobilă. Acolo s-ar putea ca împreună cu abonamentele de servicii asociate, telefonul să fie chiar mai atractiv ca și preț de achiziție.

Performanțe

Al doilea semn mare de întrebare care se ridică atunci când vedem o configurație este legat de performanțele pe care aceasta le poate genera. Un aspect care poate că nu mai este chiar atât de important la acest nivel. Însă pentru amatorii de numerologie, pentru cei care vor să și compare anumite cifre, l-am trecut pe Samsung Galaxy A34 prin cele mai populare aplicații de benchmark.

În primul rând popularul (dar și controversatul) AnTuTu Benchmark. Aveți mai jos capturile de ecran cu scorul reușit.

A urmat mai apoi testul de performanțe din PCMark. Ce a rezultat, vedeți mai jos.

Am rulat în continuare Geekbench 6. Rezultatele le aveți mai jos.

Nu vorbim despre un telefon de gaming. Ba chiar nu este recomandat pe această configurație. Cu toate acestea, aveți mai jos rezultatele pentru toate testele din GFXBench.

În cele din urmă, câteva teste din 3D Mark. Mai întâi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Și în cele din urmă Wild Life și Wild Life Extreme.

Aș spune că performanțele din testele benchmark sunt chiar decente. Poate chiar peste așteptări. Privite prin perspectiva prețului de 1400 lei, putem spune că avem un raport preț/performanțe suficient de atractiv.

Și performanțele din timpul utilizării cotidiene lasă aceeași impresie. Mă refer aici la comportamentul telefonului pentru apeluri și mesagerie, browsing Internet, social media, fotografii și alte activități specifice unui utilizator mediu de Android. Nu am încercat să mă joc pe telefon, din simplu motiv că nu fac așa ceva deloc. Sunt convins că anumite titluri mai puțin pretențioase sunt rulate fără probleme.

Una peste alta vorbim despre un terminal stabil, care nu s-a blocat, nu s-a oprit, nu s-a resetat și nici măcar nu s-a încins în timpul activităților descrise mai sus. Desigur, apare un ușor delay în momentul în care sunt lansate aplicațiile, dar nu unul deranjant de mare.

Autonomie

Tot la capitolul performanțe poate fi încadrată și autonomia acestui dispozitiv. Una pe care am testat-o în PCMark, cu ajutorul testului de baterie. Ce a ieșit vedeți mai jos.

Rezultatul este peste media obținută de terminalele pe care le-am testat de-a lungul timpului. Așa că aici telefonul primește o bilă albă!

Oricum, în utilizarea de zi cu zi a lui Samsung Galaxy A34, așa cum am descris-o ceva mai sus, contează că am reușit să trec fără probleme testul unei zile întregi de folosire a telefonului. Am ajuns seara cu 30-35% din capacitatea acumulatorului chiar și în zilele în care am foit terminalul ceva mai intens, cu realizatul de poze sau testele benchmark.

În line cu concluzia de la performanțe vine și cea de la autonomie. Pentru un utilizator mediu de Android, lucrurile stau mai mult decât satisfăcător.

Prezentare, construcție și ecran

La partea de prezentare aș pune o bilă neagră pentru Samsung Galaxy A34. Politica companiei coreene în ultima vreme implică un pachet standard cât mai minimalist. Și prin asta se înțelege că din cutie lipsesc cu desăvârșire orice accesorii. Inclusiv încărcătorul necesar. Nu mai spun de o eventuală husă de protecție sau de căști. Aici telefonul pierde în fața competitorilor direcți. Pentru că achiziția unui încărcător de 25W produs de Samusung mai adaugă măcar 100 de lei la preț.

În ceea ce privește construcția, remarcăm o ușoară evoluție. Atât pe spate, unde toate telefoanele din seria Galaxy A încep să arată precum modelele de top Galaxy S, cât și în zona marginilor laterale. Pe spate avem cele trei camere foto evidențiate direct din suprafața telefonului. Fără un modul foto delimitat clar, ci doar trei cercuri care ies în relief.

Muchiile laterale sunt ceva mai puțin rotunjite decât la generațiile anterioare. Mai că îmi vine să cred că este o tranziție în pași către unele plate, așa cum a consacrat iPhone-ul în ultima vreme. Vom vedea în timp dacă am dreptate.

În rest, avem un telefon solid, care se ține bine în mână și care dă impresia de lucru bine făcut, dar cu o atenție suficient de ridicată la micile detalii. Din punct de vedere al acestora, este greu de reproșat ceva la adresa acestui terminal.

Pentru cei care au nevoie de mai multă protecție pentru dispozitivul lor sau care, deopotrivă, doresc un aspect mai vesel pentru acesta, am testat câteva huse de protecție pentru Galaxy A34. Toate produsele au fost primite de la partenerii noștri de la MobileDirect.ro.

huse de protecție

Iar din punctul de vedere al ecranului vorbim de Samsung și ale sale panel-uri Super AMOLED. Culorile sunt corect redate, luminozitatea este suficient de bună chiar și în condiții de lumină puternică, în exterior.

Personal aș fi preferat un design cu orificiu pentru camera frontală, dar probabil că decizia a fost luată și pe considerente de cost.

Cameră foto

Aș spune că sistemul de camere de pe Samsung Galaxy A34 performează decent, la nivelul categoriei de preț din care face parte telefonul.

Asta mai ales în condiții de lumină bună. Este un telefon pe care te poți baza în vacanțele tale fără emoții. Am pus câteva sample-uri realizate în timpul unei drumeții pe Tâmpa, în centrul vechi al Brașovului.

Dar și o fotografie realizată în interior, într-o zi destul de întunecată.

Plus două poze de tip macro.

Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite într-un album separat, pe pagina de Facebook MOBzine România.

Privite prin prisma prețului de vânzare al acestui telefon, aș spune că performanțele foto sunt peste așteptări și mai mult decât satisfăcătoare.

Concluzii, argumente PRO și CONTRA

Concluziile care se pot trage sunt unele cât se poate de clare. Samsung Galaxy A34 este un telefon greu de ignorat pe segmentul său de preț. Un candidat serios pentru cei care au un buget până în 1500 de lei. Telefonul vine cu câteva argumente solide.

Poate cel mai important și pe care am ales în mod intenționat să îl las la urmă, în secțiunea de concluzii, este suportul pe care compania coreeană îl oferă. Nu se mai fac distincții între modelele de top și cele mid-range la acest capitol. Samsung Galaxy A34 vine cu patru upgrade-uri majore ale sistemului de operare și cu update-uri periodice de securitate pentru cinci ani. Este cea mai lungă perioadă de suport pentru un mid-range. Și este factorul care poate face diferența. Pentru că cei foarte atenți la achiziția unui telefon și la bugetul alocat, își pot asigura un telefon stabil pentru următorii cinci ani. În plus vorbim și despre un producător cu o prezență solidă și îndelungată pe piața din România. Și cred că și acest lucru contează.

Aș pune tot aici și raportul preț/specificații/performanțe. Unul destul de eficient și destul de greu de depășit. Aici intra și autonomia telefonului, una fără discuții peste medie.

Punctează tot aici și ecranul de o calitate peste cea oferită pe segmentul acesta de preț. Și poate chiar și performanțele foto, care au fost peste așteptările mele.

Aspectele negative încep cu pachetul standard sărac, care nu conține nici măcar încărcătorul.

Al doilea, unul ceva mai subiectiv, este legat de aspectul fizic al telefonului. Mie personal nu îmi plac noile muchii laterale cu care vine Samsung Galaxy A34. Aș fi preferat oricare dintre cele două extreme. Fie margini laterale drepte, ca la iPhone, fie margini mult mai rotunjite.

Legat de dimesiunea display-ului, îmi plac telefoanele mai alungite. Un aspect ratiode 20:9 ar fi fost mai pe gustul meu. Tot aici mi-ar fi plăcut să văd un orificiu pentru camera foto selfie în loc de un notch în formă de picătură.

De asemenea, am avut senzația că Samsung încearcă să bage pe gâtul utilizatorului mai mult bloatware decât de obicei. Sunt utilizator de telefoane Samsung de ani buni, îmi place interfața lor software și folosesc câteva dintre aplicațiile proprietare ale companiei coreene. Dar nu îmi place ideea de a avea jocuri preinstalate. Deocamdată este doar la nivel de senzație, o să mai urmăresc acest aspect.

Partea bună pentru Samsung Galaxy A34 este că toate aceste reproșuri nu sunt majore, în zonele importante cu adevărat pentru un utilizator de smartphone. Așa că senzația finală este că în mod clar telefonul are mai multe argumente de partea sa.

Este, deci, așa cum spuneam, un candidat serios pe segmentul său de preț și o recomandare clară din partea mea. Un telefon care trebuie avut în vedere atunci când se face o achiziție cu buget limitat, care chiar nu poate fi ignorat. Orice interacțiune cu el, în showroom-urile operatorilor sau ale magazinelor de retail poate ajuta în luarea unei decizii.

În încheiere aș putea spune că Galaxy A34 este, prin prisma prețului lui de vânzare, un telefon suficient de complet încât un utilizator mediu de Android să fie satisfăcut de experiența de utilizare și performanțele pe care le primește.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep