HomeFeaturedFocusUE obligă producătorii de smartphone să permită schimbarea bateriilor într-o manieră simplă

UE obligă producătorii de smartphone să permită schimbarea bateriilor într-o manieră simplă

Săptămâna trecută, parlamentul european a promulgat (cu 587 voturi pro, 9 împotrivă și 20 de abțineri) o lege care reglementează comercializarea și reciclarea bateriilor în spațiul European pentru a reduce deșeurile.

Această lege va avea un efect direct asupra producătorilor de smartphone-uri (Apple și toți cei din zona Android) care vor fi forțați să ofere un design care să permită utilizatorilor schimbarea bateriilor într-o manieră simplă. Asta ca urmare a faptului că în momentul de față foarte mulți aruncă/schimbă telefoanele când bateria nu mai e în parametri funcționali, în loc să se ducă să o schimbe, ca urmare crește amprenta de carbon și crește volumul deșeurilor.

Legea în cauză (o puteți consulta aici) specifică clar faptul că bateriile din aparatele electronice trebuie să poată fi schimbate simplu, de către utilizator. Apoi, procentul de reciclare/colectare trebuie să crească în următoarea perioadă, de la 45% în 2023 până la 61% până în 2031 și mai mult, din aceste baterii să se recupereze un minim de 50% litiu în 2023 și până l a 73% în 2030.

Sunt specificate și ceva reguli pentru bateriile de mari dimensiuni (cele pentru mașinile electrice și cele folosite acasă, în sistemele cu panouri electrice) care presupun declararea amprentei de carbon și un mod mai economic de transport.

În esență această reglementare este foarte bună, după cum am spus, unul dintre principalii factori care duceau la schimbarea smartphone-urilor (identificat din timp de Apple și forțat!) era deteriorarea bateriei. Cu această lege situația se schimbă și în principiu durata de viață a unui dispozitiv, mă refer aici în special la smartphone-uri, ar trebui să crească – e oricum motivul principal pentru care vă recomand mereu să luați (bine, dacă bugetul vă permite) cel mai bun smartphone de pe piață și să îl folosiți cât mai mult timp, el fiind capabil să vă ofere o performanță decentă pe o durată de 3-4 ani.

Partea mai nasoală este că acest lucru va duce la schimbarea design-ului pentru smartphone-uri, ce vor trebui să revină la ideea cu ˝capac˝, ceea ce le va diminua din rigiditate. Și cel mai probabil o să le crească costurile, pentru că de ce nu?

Este încă un motiv important care va afecta Apple în primul rând, după acela în care va trebui să aducă aparate cu suport de încărcare USB Type-C.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Buan ziua !
    Sunt fan telefoane Samsung ( sint inca functionale 3 buc x Samsung Galaxy Note 4, 1 x buc Samsung Galaxy S2, 1 buc x Samsung Galaxy S4 – il consider cel mai reusit telefon Samsung, 1 buc x Samsung Galaxy S3,, 1 buc x Samsung Galaxy 3 Neo, 1 buc. x Samsung A5 si un Samsung Note 10 Lite ca telefon de zi cu zi ) asa ca stiu cind afirm ca daca iti asiguri un stoc de 2 baterii de rezerva pt telefon acestea te vor tine mult si bine ( asta daca vor si producatorii sa iti asigure updateuri de securitate ).
    Mizeria care ne-au impus-o ( formatul de ecran de 20:9 si laminarea ecranului, chipurile sa fie telefonul mai rigid ( ce gogoasa umflata ! cine nu a desfacut niciodata un telefon, ia de bune minciunile producatorilor ) le-au adus miliarde de dolari in conturi iar calitatea nu a fost mai buna ( sa va spun ca am un Nokia 3310 CARE INCA FUNCTIONEAZA ?:! ).

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep