HomeFeaturedFocusDupa Franta, alte tari analizeaza problema radiatiilor SAR ale lui iPhone 12

Dupa Franta, alte tari analizeaza problema radiatiilor SAR ale lui iPhone 12

Franța a decis să oprească vânzările de iPhone 12 și pregătește o acțiune de rechemare/reparare iar alte țări din UE au început să analizeze atent situația.
Franța a decis să oprească vânzările de iPhone 12 din cauza radiațiilor SAR și pregătește o acțiune de rechemare/reparare iar alte țări din UE au început să analizeze atent situația.

Dacă încă nu ați citit informația, Franța a decis să scoată de la vânzare modelele iPhone 12 pentru că nivelul radiațiilor emise de aceste aparate pare să fie peste cel standard. Mai exact, iPhone 12, lansat în 2020, pare să aibă o valoare SAR pentru zona ˝de purtare în buzunar˝de 5.74 W/kg, asta în condițiile în care standardul setează valoarea maximă la 4 W/kg (kilogramele celui care îl folosește/poartă în buzunar/geantă).

ANFR – Agenția Națională a Frecvențelor din Franța ar fi descoperit că nivelul SAR asociat lui iPhone 12 depășește standardul UE și a oprit vânzarea, cerând Apple să găsească o soluție (eventual un update software) sau să recheme aparatele și să ofere compensații celor afectați. Anunul a fost dat pe 12 septembrie, fix în momentul în care Apple a prezentat noua serie iPhone 15, în care vedem deja efectele reglementărilor UE prin trecerea la conectorul USB Type-C.

În reglementările legate de emisiile SAR din UE, există două valori: una legată de momentul folosirii, care spune că valoarea radiațiilor nu poate depăși 2 W/kg în timp de 6 minute și cel de ˝purtare˝ despre care am vorbit deja.

Conform standardelor UE, acest nivel de radiații nu are legătură cu apariția cancerului (nu a fost încă dovedită o legătură directă) ci mai degrabă de un stres suplimentar manifestat prin încălzirea excesivă a celulelor corpului atunci când nivelul radiațiilor este mai mare decât cel stabilit ca standard.

Apple a reacționat spunând că aparatul a fost certificat de mai multe organizații internaționale și că respectă standardele în vigoare, oferind ANFR toate documentele care demonstrează acest lucru.

Interesant este că după decizia Franței de a opri vânzările până se clarifică lucrurile și Germania, Belgia, Danemarca și Italia au pornit proceduri de investigație. Probabil că se vor face alte măsurători, independente, care să ateste dacă actualele telefoane iPhone 12 (cu sau fără noile versiuni de iOS care probabil sunt optimizate să ofere o recepție mai bună) respectă sau nu standardul.

Ca posesor de iPhone 12 mă interesează direct rezultatul investigațiilor, care dacă va fi unul negativ pentru Apple o să pornească niște valuri puternice vizavi de calitatea Apple, dar mai ales legat de despăgubirile pe care compania va trebui să plătească utilizatorilor …

Sper să nu se ajungă acolo și să se dovedească că problema nu e chiar așa de gravă precum zice ANFR și se poate rezolva printr-un update de software.

Vedem.

UPDATE: între timp Apple a anunțat că o să aducă un update de software doar pentru aparatele iPhone 12 din Franța, ce va reduce nivelul SAR – asta înseamnă că e probabil să apară și probleme de recepție.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep