HomeFeaturedFocusPana la urma e adevarat: Apple permite in UE instalarea de aplicatii...

Pana la urma e adevarat: Apple permite in UE instalarea de aplicatii non AppStore, browser tert si accesul la NFC pentru plati

Odată cu lansarea primei versiuni beta de iOS 17.4 Apple anunță și cum se va conforma DMA în Comunitatea Europeană.
Odată cu lansarea primei versiuni beta de iOS 17.4 Apple anunță și cum se va conforma DMA în Comunitatea Europeană.

Aseară a ieșit una dintre cele mai importante vești ale momentului: Apple a oferit detalii despre modul în care se va conforma directivelor UE ale DMA, conform cărora trebuie să permită terților accesul la sistemul de plăți NFC, instalarea de aplicații din magazine terțe și folosire unor browser-ele alternative.

Și imediat au sărit aplaudacii să spună cât de rău o să fie, cum oamenii vor avea de suferit, ei cei care știu că Apple le vrea mereu binele și siguranța lor e pe primul loc.

În mare poate să fie adevărat, însă așa cum UE a impus sancțiuni majore asupra Microsoft vizavi de folosirea Internet Explorer, Windows Media Player, se pare că acum ceva similar se întâmplă lui Apple și sper că va urma și Google. Iar în final nu a fost chiar atât de rău pentru utilizatori.

Ca să fiu mai clar: odată cu lansarea lui iOS 17.4, care ar trebui să se întâmple până la inceputul lunii martie (6 mai exact), utilizatorii din Comunitatea Europeană vor avea opțiunea să activeze instalarea de aplicații din magazine terțe (dacă vor), folosirea unor browser-e alternative și bineînțeles folosirea altor sisteme de plată cu telefonul în afara Wallet și Apple Pay. Odată cu lansarea primului beta de iOS 17.4 de aseară, au venit și informațiile prin care dezvoltatorii își pot pregăti aplicațiile pentru aceste schimbări. Aici puteți citi toate detaliile.

Din punctul meu de vedere principala schimbare e legată de instalarea de aplicații din surse terțe: dincolo de impactul evident al posibilității de folosire a unor aplicații care până acum nu treceau de controlul Apple pentru că … nu foloseau sistemele de plată Apple, vor putea să fie instalate. Unii speră că odată cu asta vor putea apărea și aplicații pe care Apple nu le lăsa în App Store pentru că nu se conformau regulilor, însă nu o să fie chiar așa, din câte am citit procesul de evaluare al aplicațiilor va rămâne în picioare, dar cu mici schimbări – adică nu orice aplicație se va putea instala pe iOS, așa cum se face pe Android. Ea va trebui să fie totuși certificată.

Pentru asta au apărut API-uri noi care vor ajuta la treaba asta.

Dar vor fi folosite procese în iOS 17.4 to care să păstreze totuși un grad ridicat de securitate:

  • Sistem de review (notarization) — un sistem de review pentru toate aplicațiile, indiferent de canalul de distribuție
  • Descrierea aplicațiilor — informații extrase din procesul de Notarization în care să fie oferite informații despre aplicație, ce face, cine a creat-o, poze din interfață etc.
  • Autorizare — nu oricine va putea fi dezvoltator, va avea nevoie să treacă prin procesul de autorizare Apple.
  • Protecție malware — sisteme care vor bloca aplicațiile în caz că acestea sunt detectate ca fiind malware.

Cei ce au instalat deja primul beta de iOS 17.4 și erau în Comunitatea Europeană au primit deja un fel de ballot screen în care puteau să aleagă ce browser să folosească drept soluție implicită de navigare. Pentru moment însă tot ce se afișează în iOS se va face folosind engine-ul WebKit al Safari, pentru a asigura buna funcționalitate.

Chestiile astea sunt importante și vreau să văd cum vor fi implementate și cum vor funcționa – Apple chiar vrea să facă experiența plăcută sau face schimbările ca să se supună regulilor UE, știind foarte bine că alegerile utilizatorilor vizavi de soluții terțe vor duce la probleme în funcționare care la final fie îi vor face să renunțe la ele, fie vor genera alte discuții, analize și procese.

Eu cred că se va întâmpla cel de-al doilea scenariu: Apple va folosi problemele de securitate și proastele practici de development pentru a arăta UE că decizia e proastă și că experiența utilizatorilor are de suferit. Cel puțin la început.

Și ar mai fi ceva: toate schimbările de mai sus se vor aplica doar utilizatorilor care fac parte din țările UE. În restul lumii nu vom vorbi de așa ceva.

Eu unul nu sunt încă sigur că voi activa opțiunile de mai sus pe dispozitivele mele, sigur nu de la început. Voi cum vedeți treaba asta?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep