HomeChestii VerziO noua prevedere in legea UE legata de dreptul de a-ti repara...

O noua prevedere in legea UE legata de dreptul de a-ti repara produsul: extragarantie de 1 an!

Sunt câteva reglementări pe care UE le va introduce în legea care prevede dreptul de a-ți repara produsul (gadget-uri, electrocasnice) al cărei scop este să crească durata de viață a produselor electronice și în același timp să elimine deșeurile asociate acestor aparate.

Ar fi două lucruri care ne interesează: posibilitatea de a folosi piese terțe, inclusiv printate 3D și extinderea garanției după o reparație.

Prima e clară: știți probabil că sunt o grămadă de producători (de imprimante, de telefoane, de tablete) care blochează sau îngreunează folosirea de piese/consumabile făcute de terți. Cu această modificare la legea dreptului la reparație, aceștia vor fi forțați să scoată limitările și să permită folosirea unor piese/consumabile mai ieftine, iar cele originale să aibă prețuri rezonabile.

A doua, e puțin mai interesantă: dacă un produs se strică în garanție (adică minim în primii 2 ani, dacă nu există garanție extinsă), producătorul trebuie să ofere încă 1 an de garanție din momentul în care produsul a fost reparat și returnat utilizatorului. Iar statele membre pot să extindă această perioadă.

Prețul la care reparația este făcută trebuie să fie și el unul rezonabil, iar perioada să fie scurtă, asta în afara cazului în care reparația se face gratuit, pentru ca cei în cauză să fie tentați să aleagă reparația în locul înlocuirii produsului. În cazul în care garanția a trecut, producătorii trebuie să ofere opțiuni accesibile de reparație și piesele asociate.

Chestiile astea sună chiar bine pentru consumator, însă vor lovi puternic în veniturile giganților tech care se ocupă cu ¨smecherii˝ dinastea ca să convingă consumatorii să își schimbe gadget-urile la fiecare 2-3 ani.

Voi ce ziceți?

via UE

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep