HomeMobileAndroidReview Samsung Galaxy S24+: display excelent, autonomie și AI

Review Samsung Galaxy S24+: display excelent, autonomie și AI

Samsung Galaxy S24+ e cu siguranță un smartphone ce trebuie avut în vedere datorită aspectului, unui display excelent și unei autonomii peste așteptări.
Samsung Galaxy S24+ e cu siguranță un smartphone ce trebuie avut în vedere datorită aspectului, unui display excelent și unei autonomii peste așteptări.

De obicei nu mă uitam cu atenție la modelele Galaxy + din cauza faptului că până acum aveau diferențe importante față de vârful de gamă Galaxy Ultra. Însă odată cu Galaxy S24+ Samsung face o mișcare interesantă: Galaxy S24 și Galaxy S24+ beneficiază de aproape aceleași specificații hardware cu modelul Ultra, ceea ce le face extrem de interesante.

Atunci când am văzut seria Galaxy S24 mi-a sărit în ochi modelul de bază datorită faptului că este mai mic și mai ușor de purtat, doar că după ce m-am jucat mai mult cu Galaxy S24+ sunt aproape să îmi schimb decizia: S24+ poate să fie oricând un înlocuitor de Ultra, dacă nu aveți nevoie de o cameră foto în plus sau de stylus.

Să vă spun de ce.

Design simplu, carcasă de aluminiu

După foarte mult timp (cred că de la S6 Edge încoace) Samsung reușește să vină cu un design care să îmi placă cu adevărat și care face noua serie să arate mai subțire decât e în realitate. Și da, vorbim de un design similar cu cel al Apple, plus o carcasă din aluminiu.

Modelul Galaxy S24+ are un display de 6.7 inci, pus într-o carcasă compactă de 158.5 x 75.9 mm, cu o grosime de doar 7.7 mm. Datorită formei compacte, a marginilor drepte și a greutății de doar 197 g, telefonul pare mai mic și mai ușor decât este în realitate, dar fără să inducă nicio secundă senzația de fragilitate.

Design-ul simplu e facilitat de faptul că pe marginile carcasei nu sunt briz brizuri sau elemente inutile de design. Pe marginea superioară sunt doar fantele pentru difuzoare, pe marginea din dreapta avem butonul de pornire/oprire și cele de volum, ieșite foarte puțin peste nivelul carcasei (suficient pentru a putea să fie detectate prin pipăire) și în zona inferioară fiind slot-ul nanoSIM, cel USB Type-C plus difuzorul, poziționate simetric.

Colțurile carcasei sunt rotunjite și mă bucură foarte tare faptul că Samsung a renunțat la ideea de face marginile curbate. Aluminiul carcasei se îmbină foarte bine cu culoarea gri și formele drepte, făcând design-ul idustrial să fie și mai proeminent.

Display-ul telefonului, Dynamic LTPO AMOLED 2X este protejat cu tehnologia Gorilla Glass Victus 2, la fel ca sticla de pe spate. Și dacă am adus în discuție spatele, acesta este unul curat, peste care ies în evidență cele trei camere foto.

Mi-a plăcut și faptul că această construcție și combinația de materiale nu lasă atât de tare să se vadă amprentele (iar marginile ar trebui să nu lase să se vadă nici zgârieturile), păstrând un aspect plăcut. Samsung a certificat seria Galaxy S24 IP68, ceea ce înseamnă că rezistă bine la apă (maxim 1,5m și 30 de min, în apă dulce) și la praf.

Una peste alta mie mi se pare unul dintre cele mai reușite modele realizate vreodată de Samsung – trebuie însă să vă spun că le-am cerut părerea copiilor mei vizavi de acest design și nu mi-a plăcut răspunsul. A fost un … ˝Asta îți place? E … bătrânesc!˝. Dar da, gusturile nu se discută.

Display excelent

Ca de obicei Samsung excelează cu display-ul pe seria Galaxy S. Modelul S24+ nu face excepție, având o rezoluție de 1440 x 3120 pixeli, cu o proporție de 19.5:9 și o densitate de 512 ppi pentru diagonala de 6.7 inci.

Culorile sunt foarte bine evidențiate, nivelul maxim de strălucire facilitează o lizibilitate maximă chiar și atunci când folosim smartphone-ul în soare puternic (Samsung spune că display-ul ar avea 2600 niți). Negrul e perfect, la fel și culoarea albă – eu folosesc mereu modul Vivid și nu activez funcțiile de ajustare a tonalității pentru întuneric pentru că mi se pare că pierd mult din calitate.

Display-ul are suport HDR10+ și poate cel mai important, știe rată de afișare dinamică de până la 120 HZ – de asta vă sfătuiesc să țineți rezoluția maximă și funcția de ajustare dinamică a ratei de afișare și a luminozității, în așa fel încât să puteți beneficia de maximul de calitate.

Alt mare plus este că marginile display-ului sunt foarte mici și prin eliminarea ideii de curbură, poate fi folosit (aproape) perfect și pe margini. Spun aproape perfect pentru că dacă veți folosi navigarea clasică și nu cea prin gesturi o să vedeți că sunt momente în care apăsarea pe margini (în special în marginile din stânga și dreapta jos) nu e foarte exactă. Aici e cumva și vina Google care a împins icon-urile (Live Transcribe de exemplu) foarte aproape de margine, care din cauza formei rotunjite nu pot fi accesate complet.

Sub display se află senzorul de amprentă care merge binișor din ce am văzut – trebuie să recunosc că de ceva vreme mă bazez tot mai puțin pe el (și nu ar trebui să fac asta) datorită autentificării biometrice.

Multimedia: ceea ce așteptăm de la un flagship

La capitolul multimedia o să încep cu sunetul: difuzoarele stereo oferă un nivel bun al calității și nivelului audio, fără să exceleze. Microfonul merge bine, atât pe înregistrarea video/audio cât și pentru convorbiri – apropo de asta, am testat Galaxy S24+ în rețeaua Vodafone în Brașov și nu am avut probleme.

Despre display nu mai am nimic de adăugat: filmele și pozele se văd perfect, mai ales dacă folosiți materiale HDR.

Pe zona foto lucrurile sunt interesante: eram obișnuit să văd modelul Ultra ca vârf de gamă și să nu am așteptări mari de la camerele modelelor mai mici. Cum S24 și S24+ au configurații foto similare, același software și hardware, bănuiesc că rezultatele sunt similare (încă nu am testat în amănunt modelul S24).

Sistemul foto principal al lui Galaxy S24+ e realizat din trei camere plus un LED flash. Vorbim despre:

  • 50 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.56″, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 10 MP, f/2.4, 67mm (telephoto), 1/3.94″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
  • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video

Ca de obicei, schimbarea camerelor se face automat în funcție de nivelul de zoom pe care îl alegeți. În ultima vreme am încercat să văd ce pot face opțiunile de îmbunătățire a imaginilor prezente pe smartphone-uri (când o să reiau testele foto o să fac analiza modului implicit) așa că pentru acest test am mers cu motoarele turate la maxim, dacă pot să zic așa, cu toate optimizările active.

Ceea ce a ieșit mi-a plăcut foarte mult, cu toate că în majoritatea cazurilor culorile și aspectul general nu prea aveau treabă cu realitatea, însă au oferit rezultate luminoase, culori vii și detalii chiar ok.

Pe lumină puternică rezultatele sunt cele așteptate:

Vă recomand să vă jucați cu combinația 12MP/50MP ca să vedeți care vă place mai mult. Pentru ce am avut eu nevoie nu am sesizat diferențe semnificative pe pozele de zi.

Iar acolo unde puteți, alegeți modul Photo cu zoom de 3x.

Însă în momentul în care vreți poze de noapte, cu sau fără modul Night, ar fi bine să vă orientați exclusiv pe camera de 50MP, pentru că oferă o calitate superioară, la o rezoluție de 8160 x 6120 pixeli față de 4000 x 300 pixeli ai camerei de 12MP.

În general culorile sunt reproduse destul de bine și algoritmul de optimizare are posibilitatea de a aduce mai multă lumină în poză, dar după procesare ulterioară.

Datorită acestui lucru sunt mulțumit de rezultate și pe noapte, deși mă așteptam la puțin mai mult.

Camera selfie e una de 12 MP, f/2.2, 26mm (wide), Dual Pixel PDAF, pusă pe centrul ecranului. Nu sunt un fan al selfie-urilor, acesta e motivul pentru care nu am făcut prea multe poze cu ea – din ceea ce am văzut se comportă ok.

Înregsitrarea video permite un maxim de 8K@24/30fps și are suport pentru HDR10+, stereo surround.

Software și AI

Seria Galaxy S24 e marcată de schimbări importante la nivel software, în special prin adiția multor elemente AI peste Android 14, personalizat prin One UI 6.1. Datorită Ai-ului am renunțat la folosirea Chrome și am trecut pe browser-ul Samsung ca să descopăr că e rapid și că funcția de sumarizare își face treaba binișor, chiar și în limba română, dar nu e ceva pe care m-aș baza – prefer să fac eu analiza textului și nu să cred ce mi se servește.

Interfața e mai curată, se mișcă excelent chiar și pe configurația lui S24, cu cipset Exynos 2400.

Vă recomand să testați folosirea AI-ului pentru generarea de imagini de fundal și odată cu asta să activați funcția de ajustare a culorilor interfeței și a icon-urilor cu ceea ce e generat. O să vă placă să vă jucați și să vă personalizați interfața – e o idee pentru care felicit Samsung.

Alt element AI pe care l-am folosit a fost cel de ajustare a pozelor, în special pentru eliminarea chestiilor care mă deranjau – oameni, obiecte. Trebuie să știți că Samsung spune că anumite elemente AI merg fără conectarea în cloud, însă editarea pozelor nu e unul dintre ele. Așa că dacă optați pentru funcția veți fi testeri și veți antrena AI-ul. Dacă decideți că e ok, o să vedeți că anumite operații se termină excelent, însă altele eșuează lamentabil – e nevoie de timp pentru a antrena AI-ul și bineînțeles de oameni care să facă asta.

Traducerea automată prin AI (în apelul de voce) sau în conversație merge și fără conectarea la internet, doar că pentru moment limba română nu e suportată. În schimb merge pe generarea automată a textului în timp ce vorbiți. Și se descurcă binișor și în momentul în care alegeți să folosiți opțiunile de îmbunătățire a textului pentru social media, comunicare corporate disponibile în tastatura Samsung.

Nu în ultimul rând partea Circle to Search, adusă în colaborare cu Google nu e altceva decât un Google Lens mai pretențios, făcut pe noul Gemini și care merge bine atâta vreme cât nu căutați fețele oamenilor – pentru moment există ceva filtre în direcția asta. Și mai important, pe S24 și S24+ merge dacă activați bara de navigare în locul gesturilor și țineți apăsat butonul Home care permite să încercuiți prin touch elementul pe care îl căutați.

Dar poate că cel mai important lucru pe care Samsung îl aduce cu generația S24 și despre care nu vorbește mai nimeni este performanța DeX. Dacă nu știați încă, prin DeX puteți să vă transformați telefonul într-un laptop și dacă folosiți o tastatură Blueooth și îl conectați wireless la un televizor cu WiFi Direct, o să descoperiți că performanța este excelentă pentru browsing, multimedia și comunicare.

Modul DeX activează afișarea pe un ecran mare pe care aveți disponibile toate aplicațiile Android și toate fișierele importante. Folosesc de ani buni DeX-ul ori de câte ori plec în concediu și mă bucur să văd că puterea de procesare și software-ul au ajuns la un nivel unde transformarea unui smartphone în laptop are sens.

De curiozitate am lansat un YouTube pe care am pus in material video 4K, pe WiFi 6 și în paralel am dat drumul la două benchmark-uri emblematice: Geekbench și PC Mark. Spre surprinderea mea au funcționat fără niciun fel de poticnire, Galaxy S24+ fiind pe baterie. Însă s-a încălzit binișor și autonomia a scăzut mai repede decât m-aș fi aștepatat. Dar rezultatul este excepțional și vă recomand să încercați și voi.

Hardware, performanță

Și pentru că am vorbit despre ce poate să facă Galaxy S24+ trebuie să menționez configurația sa hardware: modelul testat de mine este cel Internațional, cu cipset Exynos 2400, cu 10 core-uri (1×3.2GHz Cortex-X4 & 2×2.9GHz Cortex-A720 & 3×2.6GHz Cortex-A720 & 4×1.95GHz Cortex-A520) și GPU Xclipse 940.

Are 12GB RAM și 256 GB pentru stocare, suport WiFI 6, Bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 3.2 și o baterie de 4900 mAh.

Sistemul de operare și aplicațiile se mișcă foarte bine, nu am avut nicio problemă indiferent de scenariul ales – în schimb am avut câteva momente în care a început să se încingă chiar puternic în partea superioră, lângă camerele foto.

Pentru a putea vedea cum stă la nivel de performanță în comparație cu alte modele, am rulat câteva teste pe rezoluția maximă.

Geekbench: 2074 puncte în Single-Core și 6592 în Multi-core

PC Mark Work 3.0: 17545 puncte

3D Mark Wilde Life Xtreme: 4011 puncte

3D Mark Solar Bay: 8346 puncte

Rezultate care pun Galaxy S24+ în zona superioară a clasamentului celor mai performante aparate lansate în ultima vreme.

A mai rămas să vă spun cum stă la capitolul autonomie: are o baterie de 4900 mAh cu suport de încărcare rapidă la 45W prin fir (65% în 30 de minute, chestie pe care o pot confirma dacă folosiți un fast charge Samsung) și 15W wireless. La nevoie puteți activa reverse wireless charging cu 4.5W.

Folosind smartphone-ul fără always on display activ, 5G de la Vodafone, WiFi 6 acasă și modul auto pentru strălucire și rata de afișare, autonomia m-a dus puțin peste o zi. În testul de baterie al PC Mark am avut un rezultat nesperat: 14 ore și 34 minute de la 100% la 20%.

Împreună cu opțiunea de încărcare rapidă, din punct de vedere autonomie, Galaxy S24+ a făcut o surpriză plăcută.

Concluzie: aspect, display, autonomie și AI

Așa se face că după ce am testat Samsung Galaxy S24+ mi-am schimbat părerea despre modelul Plus al seriei Galaxy. S24+ arată bine, are un display excelent din punct de vedere dimensiune și calitate, oferă autonomie de o zi și vine cu o performanță.

Utilizarea sa este o plăcere, aplicațiile merg cum trebuie iar funcțiile AI vin să extindă aria de utilitate. Asta face ca experiența de utilizare să fie maximă și pentru asta vă recomand să îl studiați cu atenție.

Mă hazardez să vă spun chiar că pentru mulți dintre voi este o opțiune mult mai bună decât modelul Ultra, dacă luăm în considerare prețul mult mai mic.

Și să nu uit: seria Galaxy S24 nu vine doar cu elemente avansate de AI (mai mult sau mai puțin utile) dar e și prima generație care va aduce actualizări patch-uri Android pentru 7 ani (încă nu e clar dacă vorbim de 5 actualizări majore și 2 ani de patch-uri), iar asta e un argument imbatabil în alegerea față de brandurile chinezești.

Vizavi de lucrurile la care Samsung mai are de lucrat aduc în discuție funcționarea elementelor AI cu limba română și calitatea audio din difuzoare (nu e ca și cum faci discotecă cu smarpthone-ul, dar la banii ăștia ar trebui să sune mai bine). Am spus deja de faptul că pentru navigație, bara virtuală se aglomerează și anumite funcții nu pot fi accesate ușor. Apoi mai e confuzia Bixby/Google Assistant pe care trebuie să o rezolvi manual din setări. Iar prețul nu e tocmai un atu.

Informații: Samsung

Preț: 5699 LEI

PROCONTRA
+ design
+ carcasă de aluminiu
+ excelent display
+ autonomie bună
+ includere elemente AI
+ DeX
– performanța putea să fie mai bună
– lipsă opțiune extindere capacitate de stocare
– preț cam ridicat
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep