HomeCloud & MobilityMicrosoft și Google aduc AI-ul în zona medicala (oarecum)

Microsoft și Google aduc AI-ul în zona medicala (oarecum)

În caz că nu v-ați dat seama, AI-ul se vrea a fi peste tot, iar mai nou începe să se bage în zona medicală, pentru diagnostic și recomandări - ceea ce e mare porcărie în acest moment!
În caz că nu v-ați dat seama, AI-ul se vrea a fi peste tot, iar mai nou începe să se bage în zona medicală, pentru diagnostic și recomandări – ceea ce e mare porcărie în acest moment!

Pentru că Microsoft trebuie să continue trend-ul cu AI-ul și să țină investitorii fericiți că le cresc prețurile acțiunilor, acum vorbim despre explorarea zonei medicale, una extrem de delicată din acest punct de vedere. Așa se face că în Copilot au apărut mai multe add-on-uri, unul dintre ele fiind Fitness Trainer, care oferă sfaturi despre nutriție, maximizarea efortului fizic, creșterea musculaturii etc., chestii care în mod normal ar trebui să vină de la persoane specializare și nu de la un model care încă nu a fost antrenat complet (și despre care nu știm cu ce date a fost antrenat).

Google s-a luat după Microsoft și a anunțat că a dat drumul la Personal Health LLM, făcut pe Gemini, ce va oferi utilizatorilor de Fitbit sfaturi personalizate în zona de antrenament și healthcare. Va putea funcționa împreună cu dispozitivele Fitbit și Pixel ale Google pentru sugestii legate de somn, mâncare, ce exerciții fizice să facă etc.

Față de Microsoft, Google vine să spună că modelul e special optimizat pentru aplicații din zona medicală și nu are date generale, mai mult ar fi luat niște note bune la niște teste de la US Medical Licensing Exam.

Adică exact cum am spus la început: o mare minciună. În zona medicală nu poți veni cu soluții de genul ăsta care sunt antrenate pe date generice (a căror validitate nu este încă certificată) și să le arunci în piață, pentru ca fraierii să le ia și să le folosească ca să antreneze același model (pe bune de data asta).

Mi se pare interesant cum legislația SUA le-a dat voie să iasă cu astfel de mizerii, în condițiile în care acolo există cele mai multe reglementări în domeniul medical. Însă trendul e dat și o să vedem tot mai multe mizerii de acest gen care vin să spună că pot să înlocuiască instructorii de fitness și nutriționiștii cu sau fără diplome (din păcate pe unii cu siguranță îi pot înlocui) ca să rezolve problemele de sănătate ale omenirii.

E o minciună care în cel mai bun caz nu rezolvă nimic, iar în cel mai rău caz poate duce la generarea sau acutizarea unor probleme fizice de care poate că nu știați. Dacă decideți că vreți să vă informați și să vă construiți un nou stil folosind AI-urile astea, atunci asigurați-vă că măcar nu aveți probleme de sănătate de care nu știți …

Pentru că mai târziu o să vă pară rău.

E clar că la un moment dat AI-ul va putea ajuta la diagnosticare și va fi mult mai bun în a detecta anumite simptome, însă niciodată nu va înlocui un specialist în domeniu. Cam toate companiile mari se vor concentra pe soluții AI în zona de healthcare pentru că aici sunt foarte mulți bani și îi vor cât de repede!

Pentru că oricât de multe date ar fi luate în considerare la antrenarea AI-ului și oricât de multe combinații de soluții va putea analiza într-o secundă, nu va avea capacitatea unui specialist cu experiență. Dar da, chestii care ar putea fi semnalate mai ușor de AI, vor putea fi analizate de un specialist și acesta va fi cel care va oferi diagnosticul și soluția.

Țineți minte!

via Google

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep