HomeFeaturedFocusProbleme cu primele aplicatii din App Store de emulare a jocurilor

Probleme cu primele aplicatii din App Store de emulare a jocurilor

În urma schimbării politicii din App Store, Apple a lăsat în sfârșit iGBA, un emulator Game Boy, dar l-a scos pe motiv de copyright.
Photo: generată cu Bing Image Creator

Apple continuă să dea cu mucii în fasole atunci când vine vorba despre schimbările pe care trebuie să le facă în magazinul său de aplicații App Store ca să se conformeze cu reglementările UE. Prima dată a făcut niște reguli dubioase pentru posibilitatea terților de a crea astfel de magazine, apoi a venit cu ideea să nu piardă chiar mulți bani și a dat voie să fie publicate emulatoare de jocuri direct în App Store. Însă nu le-a ieșit deloc bine.

Inițial, emulatorul iGBA a fost publicat în App Store în regim gratuit. Destul de repede a devenit unul dintre cele mai descărcate programe din App Store, mai ales datorită faptului că permitea rularea de jocuri Game Boy descărcate de pe web și încărcate via Files.

Acest iGBA putea emula Game Boy, Game Boy Color și Game Boy Advance, asta dacă aveați de unde să descărcați pachetele de jocuri – treabă care nu se prea poate face în regim de respectare a drepturilor de autor. Asta a dat speranță fanilor de jocuri retro.

Doar că între timp a apărut o problemă: se pare că iGBA este de fapt o copie a emulatorului open source GBA4iOS care însă ceva și mai urât: folosește reclame care urmăresc comportamentul utilizatorului. Și se pare că Apple a sesizat că ceva nu e în regulă și l-a scos din App Store, fără niciun fel de explicație oficială (până acum).

Mie imi place să mai joc din când în când titluri vechi, de pe diverse platforme, de asta urmăresc informațiile legate de emulatoare, în special pe iOS (că acum folosesc un iPhone) și sunt curios ce o să se întâmple de acum încolo.

Aștept să văd dacă apare vreo explicație din partea Apple ca să ne lămurim unde e problema: jocurile descărcate fără licență, faptul că vorbim de cod furat, că sunt puse reclame? Sau toate la un loc, moment în care inițiativa asta bruscă a Apple de a lăsa emulatoarele în App Store apare și mai mult drept o glumă heirupistă.

via mr

UPDATE: Apple a confirmat că eliminarea aplicației din magazinul App Store se datorează faptului că folosea codul unei alte aplicații deja existente și nu pentru că permitea încărcarea ROM-urilor ce puteau fi descărcate de pe Internet.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep