HomeFeaturedFocusReview Realme 12 Pro 5G, un mid-range complet și super-elegant

Review Realme 12 Pro 5G, un mid-range complet și super-elegant

Realme 12 Pro 5G

Încă de la primul contact, Realme 12 Pro 5G te impresionează prin aspectul său elegant. Un aspect pe care l-am constatat la toți producătorii chinezi. Cam toate terminalele din jumătatea superioară a gamei pun un accent destul de mare pe calitatea construcției și a materialelor folosite. Direcția este una corectă, prima impresie contează întotdeauna. S-a întâmplat și în cazul acestui terminal. Cum s-ar spune în mod popular, mi-a căzut cu tronc încă de la început.

Are o construcție elegantă, cu linii destul de finuțe. Materialele folosite par a fi de calitate. Așa că per ansamblu, impresia este una de dispozitiv premium. În mod clar terminalul atrage atenția din punct de vedere fizic.

Surpriza plăcută vine însă în momentul în care începi să sapi dincolo de prima impresie. Și aici este al doilea mare merit al dispozitivului. Pentru segmentul său de preț vine cu specificații atractive. Și, așa cum vom vedea în cele ce urmează, performanțe pe măsură. Însă cel mai mult îmi place constanța acestui telefon. Consecvența nivelului de performanțe în toate aspectele esențiale. Dar mai bine să nu mai lungim vorba și să începem să despicăm firul în patru.

Specificații tehnice Realme 12 Pro 5G

Înainte de a ne pune pe analizat diferitele aspecte ale acestui smartphone, ar trebui să știm cu ce avem de-a face. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Realme 12 Pro 5G:

  • Ecran: AMOLED
  • Diagonală: 6.7 inchi
  • Rezoluție:1080 x 2412 pixeli (fullHD+)
  • Aspect ratio: 20:9
  • Densitate: 394 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Screen-to-body ratio: 90.4%
  • Luminozitate de top: 950 niți
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 (4nm)
  • Procesor: octa-core (4 x 2.2 GHz Cortex A78 + 4 x 1.8 GHz Cortex A55)
  • GPU: Adreno 710
  • Memorie RAM: 8 GB sau 12 GB
  • Memorie internă: 128 GB, 256 GB sau 512 GB
  • Slot microSD: nu
  • Sistem de operare: Android 14 cu Realme UI 5.0
  • Cameră foto principală: sistem de trei camere, 50 MP (f/1.8, 26mm, wide, 1/2.0″, PDAF, OIS) + 32 MP (f/2.0, 47mm, telephoto, 1/2.75″, PDAF, OIS, 2x optical zoom) + 8 MP (f/2.2, 16mm, 112˚, ultrawide, 1/4.0″, 1.12µm)
  • Cameră foto frontală: 16 MP (f/2.4, 24mm, wide)
  • Senzor de amprentă digială: da, integrat sub display
  • Acumulator: LiPo
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Încărcare rapidă: da, 67W
  • Altele: dual-SIM, certificare IP65, NFC
  • Dimensiuni: 161.5 x 74 x 8.8 mm
  • Greutate: 190 g
  • Construcție: față sticlă, spate plastic, rama laterală metalică
  • Culori: Submarine Blue, Navigator Beige

Așa cum se poate vedea, există mai multe combinații posibile de memorii. Noi am testat-o pe cea cu memorie RAM de 8 GB și capacitate internă de stocare de 256 GB. Un sample de culoare Submarine Blue. Un albastru închis, cu accente metalice aurii. O combinație interesantă!

Performanțe decente pentru categoria sa de preț

În momentul în care vedem lista cu specificații tehnice pentru un telefon, prima întrebare care se ridică este legată de nivelul de performanțe pe care această configurație este capabilă să îl genereze. Un răspuns destul de potrivit îl reprezintă cele mai populare aplicații de benchmark.

Prima astfel de aplicație pe care am rulat-o pe Realme 12 Pro 5G a fost popularul dar în același timp controversatul AnTuTu Benchmark. Ce a ieșit vedeți în capturile de ecran de mai jos.

A urmat mai apoi testul de performanțe din PCMark. Rezultatele sunt cele de mai jos.

Testele Geekbench au generat următoarele scoruri.

Am rulat mai apoi toate testele din GFCBench. Ce a ieșit vedeți în capturile de ecran de mai jos.

La final am rulat câteva teste din 3DMark. Mai întâi SlingShoot și SlingShoot Extreme.

Și în fine, WildLife și WildLife Extreme.

Performanțele sunt în linie cu cele ale altor telefoane din aceeași categorie de preț (Samsung Galaxy A35 spre exemplu). Nu ies în evidență, dar nici nu dezamăgesc.

Și reflectă și situația din timpul utilizării de zi cu zi a telefonului. În peste două săptămâni de teste, dispozitivul nu s-a blocat, nu s-a oprit sau restartat. Nici măcar nu s-a încălzit excesiv. Senzația lăsată a fost de configurație stabilă, care nu te lasă la greu. În concluzie, telefonul răspunde fără probleme la cerințele uzuale ale unui utilizator mediu de Android. Și cred că și asta și-a propus!

Autonomie impresionantă

Tot în zona de performanțe poate fi încadrată și autonomia dispozitivului. Un aspect la care Realme 12 Pro 5G se descurcă foarte bine. O primă dovadă în acest sens este reprezentată de testul de baterie din PCMark. Care a generat un rezultat peste așteptări.

Mai ales pentru un dispozitiv subțire și ușor, recunosc că autonomia a reprezentat o surpriză plăcută. La care se adaugă și suportul pentru viteza de încărcare destul de ridicată. Compania producătoare spune că în doar 19 minute putem încărca bateria de la 0 la 50%.

În utilizarea de zi cu zi, am reușit de câteva ori să ajung la două zile de folosire fără să fie nevoie de încărcare. Oricum, important de reținut este că bariera psihologică a unei zile întregi de autonomie este depășită fără probleme. Nici măcar când am rulat benchmark-uri sau am folosit intens camerele foto nu am avut astfel de griji.

Din acest punct de vedere, autonomia reprezintă un argument solid în favoarea acestui telefon.

Preț corect, în linie cu competitorii direcți

Realme 12 Pro 5G vine cu un preț de vânzare corect, cinstit. Cumva în linie cu competitorii săi direcți. Nu am reușit să găsesc fix configurația testată de noi. Am găsit însă în oferta celor de la eMAG.ro un dispozitiv care avea o memorie RAM de 12 GB în loc de 8 GB, dar de aceeași culoare și cu aceeași capacitate internă de stocare de 256 GB. Prețul de vânzare al acestei versiuni este de 1798 lei. Mai jos aveți o captură de ecran, prețurile variază în timp.

Trebuie avut în vedere în primul rând că la acest preț avem în pachetul standard un încărcător de 67W. Dar și o husă de protecție realizată dintr-un silicon transparent. Realme 12 Pro 5G este genul de telefon pe care nu vrei să îl ascunzi în spatele unei huse. Dar dacă se simte nevoia unui astfel de accesoriu, atunci el este binevenit. Pentru cei care doresc o gamă ceva mai variată de culori și grade de protecție oferite, s-ar putea găsi alternative în oferta celor de la MobileDirect.ro.

Oricum, cele două accesorii incluse în pachetul standard valorează undeva spre 150 de lei. Așa că din acest punct de vedere prețul de vânzare pare ceva mai digerabil. Chiar și pentru unele dintre telefoanele din zona de mid-range, acest lux nu mai este posibil. Și cumpărătorul are de cheltuit în mod suplimentar. Aici nu este cazul!

Construcție elegantă, materiale de calitate, finizaje atent lucrate

Marele argument cu care Realme 12 Pro 5G încearcă să cucerească publicul este aspectul fizic. Avem de-a face cu un telefon elegant, cu finisaje atent lucrate și la construcția căruia s-au folosit materiale ce induc o senzație de dispozitiv premium. Spatele este acoperit cu o piele ecologică, o textură care asigură o aderență foarte bună și care în același timp este foarte rezistentă la urmele de degete.

O linie verticală străbate spatele telefonului. Este o inserție de aceeași culoare cu rama laterală metalică. Pentru varianta de culoare albastru închis s-a optat pentru un soi de auriu.

Aceleași accente sunt regăsite și în zona modulului foto circular, de dimensiuni mari. Compania chineză a colaborat pe unele proiecte cu un designer care a lucrat și pentru Rolex. Așa că această atenție la detalii nu este întâmplătoare.

Telefonul are un aspect finuț și datorită ecranului cu margini laterale curbate. Acesta este replicat pentru simetrie și de către suprafața spate a telefonului. Avem astfel un profil subțire, un dispozitiv cu aspect elegant, care se ține foarte ușor în mână.

Este de notat aici și greutatea redusă a terminalului. Care contribuie și ea la senzația de telefon îngijit, delicat.

Performanțe foto peste medie

Am remarcat încă de la nivelul specificațiilor tehnice că inginerii companiei chineze par să fi făcut un efort în ceea ce privește performanțele foto ale acestui telefon. Avem un senzor telephoto pe un telefon cu preț sub 1800 lei. Așa că aveam ceva așteptări la nivel de performanțe foto. Și acestea nu au fost înșelate, ba chiar din contră.

M-am bucurat de o vreme însorită și am făcut câteva fotografii în centrul Brașovului. Le puteți vedea mai jos.

Deși senzorul telephoto este capabil de un zoom optic 2x, aplicația de cameră are și un prag 4x pentru zoom. Vedeți rezultatele pe fiecare dintre cele trei praguri.

Și la fotografii de tip macro telefonul se descurcă bine.

Dar și în interior, în condiții ceva mai slabe de lumină.

Ba chiar am avut parte de o surpriză plăcută în zona de fotografii de noapte. Terminalul se descurcă  mai mult decât onorabil.

Fotografiile la dimensiuni mai mari le puteti găsi pe pagina de Facebook MOBzine Romania, evidențiate într-un album separat.

Una peste alta, aș spune că avem la nivel de performanțe foto rezultate peste așteptări. Și că acestea reprezintă un alt argument în favoarea acestui terminal.

Concluzii, argumente PRO și CONTRA

Oarecum am ajuns și la final. Iar concluzia este una destul de simplă. Realme 12 Pro 5G își merită cu siguranță banii. Este un mid-range decent, cu un aspect fizic elegant, ce induce o senzație de dispozitiv premium. Acesta este și cel mai important argument în favoarea acestui smartphone.

Al doilea, unul cel puțin la fel de important, este dat de autonomia acestui telefon, care pare să fie peste cea oferită de anumiți competitori direcți.

Alte argumente clare în favoarea sa sunt performanțele foto și prețul de vânzare care este unul atractiv. Corect, cinstit, chiar atractiv!

În zona de așa și așa, de aspecte în linie cu competiția, avem partea de performanțe și calitatea ecranului. Un ecran elegant, cu margini laterale curbate, dar care are ceva dificultăți în lumina exterioară mai puternică.

Aspectul care chiar nu mi-a plăcut este legat de interfața software. Mă așteptatm la ceva bloatware, doar vorbim despre un producător chinez. Dar mi se pare că acesta este din abundență. Avem o grămadă de aplicații preinstalate, care nu au o utilitate directă pentru utilizator. Amazon, Booking, Joom, LinkedIn, Netflix, Temu, TikTok, WPS Office sau Zen Space. Plus o suită de aplicații care pur și simplu se dublează (browsere, aplicații de prognoză meteo, etc). Cam tot ce are Google au replicat și chinezii. Este mare aglomerație din acest punct de vedere. Chiar deranjant. De aceea, cel puțin din punctul meu de vedere, aici este cel mai mare minus pentru acest telefon. Cu atât mai mult cu cât am avut reale dificultăți în a conecta telefonul la un dispozitiv cu Windows, interfața software este marea bilă neagră pentru telefon.

Mi-ar mai plăcea o prezență ceva mai activă pe piața locală. Dispozitivul poate fi găsit destul de greu. Dar nu ține de telefon, ci de relațiile pe care compania le dezvoltă în România și care par a fi în creștere.

Chiar și cu aceste neajunsuri, Realme 12 Pro 5G este un dispozitiv atractiv. Atractiv în primul rând din punct de vedere fizic. Dar, dincolo de prima impresie, are argumente solide în favoarea sa. O recomandare de avut în vedere în momentul unei achiziții, cel puțin ca alternativă de luat în calcul. Aspectul elegant s-ar putea să cântărească suficient de mult. Așa că încercați să luați contact cu el. S-ar putea să fie dragoste la prima vedere. Și să nu fiți dezamăgiți!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep