HomeFeaturedFocusScenariu apocaliptic: roboți autonomi se luptă pentru supraviețuire

Scenariu apocaliptic: roboți autonomi se luptă pentru supraviețuire

BattleLab-Robotica1

Am povestit de-a lungul timpului despre diverse proiecte care au ca subiect roboți autonomi, capabili de diferite isprăvi. Fie ei roboți umanoizi, roboți câine sau roboți meduză, de fiecare dată când am vorbit despre ei, mi-am exprimat teama ca, la un moment dat, undeva în viitor, acești roboți autonomi să pericliteze soarta omenirii. Ei bine, un nou pas este făcut în această direcție. Roboți autonomi se luptă între ei, pentru supraviețuire.

Avem totuși o luptă organizată! Iar supraviețuirea se dă doar pentru rămânerea în ringul de luptă. Este un fel de sumo al roboților. Iar organizatorul aceste competiții, este Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în parteneriat cu organizația studențească BEST (Board of European Students of Technology) Cluj-Napoca. Împreună, te invită în data de 20 aprilie 2013 la a treia ediţie a competiţiei “BattleLab Robotica”, eveniment ce se va desfăşura în incinta Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, nr. 26, în amfiteatrul P03, de la ora 10.30. Cu toate că această competiţie este adresată studenţilor, la eveniment, susţinătorii echipelor sunt bineveniţi, în limita locurilor disponibile.

Tema competiţiei o reprezintă implementarea de roboţi sumo autonomi, capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers în competiţii de tip “1 la 1”. În cadrul acestei ediţii a BattleLab Robotica sunt înscrise peste 30 de echipe care speră ca robotul construit să le aducă victoria. Echipele au muncit câteva luni la realizarea robotului, investind sume consistente, de ordinul a sute sau chiar mii de euro. Pentru a fi capabili să construiască roboţii, studenţii s-au folosit de cunoştinţe de inginerie electrică, mecanică, automatică şi calculatoare, fiind un proiect complex care implică atât partea tehnică cât şi cea de management.

Echipele pot avea până la 4 studenţi, iar competiţia respectă regulile internaţionale de sumo robotic în ceea ce priveşte dimensiunile suprafeţei de joc şi regulile de desfăşurare şi angajament. Roboţii vor trebui să respecte prevederile constructive ale clasei medii (masă totală: maxim 3kg, dimensiuni 20 x 20 cm, fără limită de înălţime). Echipele cu performanţe deosebite vor fi premiate şi vor fi ajutate să participe la Campionatele Europene de Robotică de la Viena şi la alte competiţii importante de profil.

Mai multe informaţii despre acest eveniment pot fi găsite pe site-ul competitiei.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep