HomeFeaturedFocusReview Prestigio MultiPhone 7500

Review Prestigio MultiPhone 7500

Printre argumentele cu care un smartphone reușește să cucerească decisiv un utilizator se numără, fără îndoială, prima impresie bazată pe aspectul fizic, specificațiile acestuia și, bineînțeles, prețul. Prestigio MultiPhone 7500 reușește să facă o impresie bună la toate aceste capitole, încât ai fi tentat să afirmi că o întreagă armată de oameni de marketing a lucrat la acest concept, cu scopul evident de a lua ochii utilizatorului de rând. Totuși, luat la bani mărunți, telefonul își dezvăluie și câteva limite. Împreună vom descoperi în cele ce urmează care sunt plusurile și minusurile acestui terminal.

IMG_20140521_165408

Însă până la a ne ocupa de produsul respectiv, trebuie amintită puțin istoria companiei originale din Belarus. În zece ani de existență, Prestigio se vinde în aproximativ 70 de piețe și este reprezentată local direct în peste 30 de țări. Pare a fi un model pentru micile branduri locale, de ce nu, chiar de pe piața noastră. Dacă există ambiție și bineînțeles și resurse, lucrurile se pot mișca în direcția dorită.

Revenind la telefonul nostru, el face parte din segmentul de mijloc, cu aspirații înspre high-end. Este undeva la intersecția celor două, plasat în seria de top a producătorului. Efortul Prestigio de a face din MultiPhone 7500 un model care să reprezinte o alternativă la produsele de top Android se vede încă din modalitatea de prezentare a acestuia și se regăsește și în configurația propusă.

Primele impresii, detalii de ordin fizic

Într-un ambalaj realizat din materiale de o calitate superioara, bine compartimentat şi protejat cu burete, dar totuși de dimensiuni foarte compacte, terminalul nostru reușește să îți ia ochii încă de la prima întâlnire. Și dacă nu vă numărați printre aceia care le lasă ușor impresionați de ambalaj, poate vă mai sensibilizează puțin extra husa/cover-ul care este inclus în pachet și care asigură o aderență mai bună, precum și o protecție ridicată a aparatului în cazul unor contacte fizice nedorite.

IMG_20140521_170046

OK, nici eu nu fac parte din rândul celor care se impresionează încă de la vederea cutiei unui produs, dar pot să remarc un ambalaj la care nu s-a facut rabat la calitate, mai ales prin comparație cu multe altele. Nici carcasa suplimentară de protecție nu m-a dat pe spate, în ciuda materialului cu textură foarte aderentă din care este făcută. Negrul mat, cu o tentă de cauciucat, îmi place, îmi lasă o senzație de sobru. În plus nu este lucios și nu atrage amprentele digitale. Totuși, pe MultiPhone 7500 am ales să îl folosesc fără această carcasă de protecție.

Era și păcat față de aspectul fizic al telefonului, caracterizat de construcția unibody destul de subțire, de marginile suficient de subțiri ale ecranului şi de plasticul cu aspect metalic, care parcă îmi dă apă la moară să afirm că MultiPhone 7500 s-a inspirat într-o oarecare măsură de la HTC One (M7). Se remarcă încă de la prima vedere conturul camerei şi cel al display-ului cu un roşu închis, ambele contribuind la un aspect extrem de interesant al aparatului, pe care l-am îndrăgit din start.

IMG_20140521_165616

Tot la capitolul aspect exterior, fără a trece prin toate butoanele şi sloturile telefonului, pe care le poate descoperi orice utilizator în zece secunde, merită menţionată uşiţa pentru microSIM, care funcţionează pe bază de magnet. Cheiţa pentru această fantă ne poate îndemna să apăsăm în încercarea de a deschide micul capac ce închide acest slot, dar de fapt totul funcţionează foarte fin, pe bază de magnet.

Şi dacă tot suntem la aspectul fizic al telefonului, haideţi să trecem în revistă şi dimensiunile acestuia, pentru aceia care sunt adepţii comparaţiilor de ordin fizic, în încercarea de a clasa telefoane similare în funcţie de o anumită dimensiune. Prestigio MultiPhone PAP7500, căci acesta este numele complet al terminalului nostru, are 144 x 70,5 x 9,9 milimetri şi cântăreşte 146 de grame. Cu bateria plină, dacă e să glumim!

Specificaţii complete

Pentru că o detaliere foarte fină a configuraţiei acestui telefon este disponibilă chiar de pe cutie, păstrăm această ordine şi ne ocupăm puţin de specificaţiile complete ale acestui device. Trebuie menţionat că pe hârtie impresionează camerele foto, cea principală, de 13 megapixeli, dar mai ales cea frontală, de 8 megapixeli, ambele dotate cu flash-uri, dar şi combinaţia de quad-core cu 2 GB de memorie RAM, disponibilă în modelul mai puternic, pentru că, am uitat să vă spun, Prestigio MultiPhone 7500 vine în două variante. Una mai ieftină, cu 1 GB de RAM şi 16 GB de ROM şi una pentru power useri, cu 2 GB de memorie RAM şi 32 de GB de ROM.

Aşadar, specificaţiile complete ale terminalului nostru:

  • Display: IPS de 5 inchi, 1080 x 1920 pixeli rezoluţie şi o densitate de 441 ppi
  • CPU: Mediatek MT6589T, quad-core 1,5 GHz
  • GPU: PowerVR SGX544MP2
  • Memorie: 1 GB RAM şi 16 GB ROM/2 GB RAM şi 32 GB ROM
  • Camere foto: 13 şi 8 megapixeli cu LED flash
  • Acumulator: 2300 mAh
  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • MicroSD, GPS, NFC

Primul contact

În primele 30 de minute de utilizare ale telefonului, practic la punerea sa în funcţiune, am remarcat un minus şi un plus pe care nu pot să nu le amintesc. Minusul este dat de sistemul destul de alambicat de iniţializare a terminalului, prin comparaţie cu alte device-uri, care, în combinaţie cu interfaţa grafică specifică Prestigio, care personalizează destul de puternic sistemul de operare, îţi poate pune nervii la încercare. Odată depăşită această barieră, lucrurile încep să arate chiar bine.

Şi aici apare şi plusul de care vorbeam, dat de suita de aplicaţii de toate felurile, preinstalate şi disponibile la iniţializare printr-un simplu select. Foarte important, disponibile fără a fi nevoie de o conectare imprealabilă la Google Play.

IMG_20140521_165759

În rest, tot de la prima vedere se remarcă şi calitatea display-ului fullHD, dată şi de tehnologia OGS. Imaginile se văd foarte bine pe acest display, iar materialele promoţionale (foto şi video) disponibile deja pe telefon au tocmai menirea de a accentua acest lucru. Impresia este una bună spre foarte bună, motiv pentru care ecranul acestui smartphone poate fi incadrat la capitolul plusuri.

Benchmark

Nu sunt adeptul benchmark-urilor, am mai spus-o de atâtea ori, motiv pentru care mă limitez de fiecare dată doar la AnTuTu Benchmark. Că o fi sau nu cea mai bună soluție, este mai puțin important. Oferă un scor pe baza căruia se pot clasifica mai multe device-uri. Așa că, priviți mai jos scorul. Clasamentele nu aveți decât să le faceți singuri, dacă ele contează pentru voi. Eu nu pot decât să repet sugestia pe care am mai dat-o: atunci când vreți să vedeți dacă un telefon, spre exemplu, face față cerințelor voastre, încercați, pe cât posibil, să puneți mâna pe el și să îl vedeți la lucru. Sau, ca și variantă alternativă, să cereți detalii de la cei care au această posibilitate. Nu de multe ori am primit întrebări de la cititorii noștri legate de produsele aflate în teste și le-am răspuns cu drag. Le așteptăm în continuare. La fel cum, într-un cadru organizat (care implică o bere), ne putem vedea cu voi pentru a vă lăsa să interacționați cu sample-urile pe care le primim. Credeți-mă pe cuvânt, face cât zece benchmark-uri.

Până atunci însă, iată benchmark-ul!

benchmark

Autonomia

Prestigio MultiPhone 7500 nu iese în evidenţă în ceea ce priveşte autonomia. Nici în mod negativ, dar nici în bine nu reuşeşte să impresioneze peste măsură. În condiţii de utilizare normală, cotidiană, care în opinia mea înseamnă transfer de date plus wireless acasă şi la birou (motiv pentru care este pornit permanent), cu check automat la două căsuţe de mail,convorbiri în limita bunului-simţ, câteva poze şi verificarea de două-trei ori a Facebook-ului. Bateria poate să ţină chiar şi două zile de la o încărcare completă. Dacă ai și puțin noroc. Puțin mai mult!

La o utilizare mai solicitantă, care a inclus chiar şi testele de cameră pentru acest telefon şi la care am ţinut şi GPS-ul deschis, plus toate cele menţionate mai sus, după o încărcare completă, la ora 20 mai aveam doar 14% din baterie rămasă. Care nu a rezistat mai mult de un sfert de oră la o sesiune de gaming declanşată de mai tânărul meu ajutor de nădejde în testarea abilităţilor de specialitate la toate telefoanele şi tabletele pe care am avut plăcerea să le folosesc. La fel ca la majoritatea telefoanelor cu care ne-am mai jucat, cu vreo două-trei excepţii. Motiv pentru care aş putea să descriu foarte pe scurt autonomia acestui smartphone ca fiind în limitele normalului.

Screenshot_2014-05-01-20-17-35

Camera

În primă fază am fost uşor dezamăgit de camera de pe Prestigio MultiPhone 7500. S-a întâmplat în momentul în care planificasem o sesiune de fotografii şi filme, dar ninsoarea mi-a dat planurile peste cap şi am încercat să vă arăt şi vouă acest lucru. După ce, la modul teoretic, aspectul ecranului principal atunci când aplicaţia camerei este deschisă dar şi multitudinea de opţiuni software pe care aceasta le are, mă impresionaseră plăcut (la fel ca şi cei 13 megapixeli aşternuţi pe hârtie pentru camera principală), prima experienţă, cea cu ninsoarea, a fost sub aşteptările pe care le aveam.

Noroc că fotografiile realizate ulterior, şi în exterior, acolo unde mai ales pe vreme frumoasă camera de pe MultiPhone 7500 se descurcă excelent, dar şi la interior, acolo unde face faţă cu brio condiţiilor mai delicate de luminozitate şi se descurcă chiar decent, au reparat mult din prima impresie. Iar HDR-ul pus la lucru îşi face treaba minunat. Ceea ce a ieşit vedeţi mai jos. Contează foarte mult şi ceea ce fotografiezi (şi, ca să mă laud, şi maestrul din spatele lentilelor), precum şi condiţiile meteo, dar rezultatul final zic eu că este peste aşteptări.

IMG_20140415_125923

IMG_20140419_114030

IMG_20140501_105417

IMG_20140419_113216

IMG_20140501_113059

Și la fotografiile macro, se descurcă onorabil:

IMG_20140419_112206

IMG_20140501_163341

De asemenea, prin setările software ale camerei, poate fi scos la iveală artistul din fiecare:

IMG_20140415_233620

Iată și o comparație de fotografie normală – una realizată cu HDR-ul, dar și câteva poze făcute în acest mod:

IMG_20140427_112023

IMG_20140427_112032

IMG_20140501_170919

IMG_20140501_154902

Încă am o urmă de îndoială legată de calitatea filmărilor, care nu sunt tocmai impecabile, dar dat fiind că am ales să filmez treburile, mi-a fost destul de greu să ţin telefonul perfect nemişcat. Mai mult, exceptându-l poate pe Nokia Lumia 720, încă nu am găsit telefonul care să filmeze pe măsura preţenţiilor mele. Şi nu mă consider deloc exigent în această chestiune.

Camera secundară însă, consider că a cam rămas datoare. Așteptările au fost probabil prea mari de la cei 8 megapixeli etalați în specificații. Asta în condițiile în care, m-am transformat tocmai pentru a testa acest aspect, într-un mare amator de selfies. Nu prea mi-a ieșit, nu am abilitățile lui Ellen DeGeneres și nici Prestigio nu este tocmai Samsung.

Cu toate acestea, sunt convins că în situații de video-call (era să spun video-chat și cred că planau deja ironiile în aer) se descurcă onorabil, sau hai să spunem suficient pentru a asigura buna desfășurare a unui asemenea eveniment, atunci când el apare.

Performanţa

Aşa cum înţeleg eu că trebuie testată performanţa, pentru că benchmark-urile sunt doar pentru amatorii de cifre seci, uşor de pus într-un clasament, Prestigio MultiPhone 7500 este relativ în regulă. Nu dă foarte multe rateuri, doar jocurile cu pretenţii reuşind să îi pună ceva probleme reflectate în câteva sacadări şi în lipsa de cursivitate sesizabilă în anumite momente.

La capitolul gaming, acolo unde, la fel ca de fiecare dată când testez un gadget, fie el smartphone sau tabletă, contez necondiţionat pe ajutorul mult mai tânărului meu ucenic, am ales un titlu dintre cele recomandate la prima instalare, Danger Dash, dar şi unul ales în afara acestor recomandări, tocmai pentru a elimina „subiectivismul” celor de la Prestigio în recomandarea acestor aplicaţii, mai exact Asphalt 8. Dacă la primul nu au existat nici un fel de probleme, la Asphalt 8 am putut remarca câteva întreruperi deranjante. Deranjante pentru cei care se joacă pe telefon. Nefiind membru al acestui grup, nu am nici cea mai mică problemă cu aceste „agăţări”. Totuşi, un grup de prieteni iPhone-işti, acompaniaţi de un mândru posesor de Samsung Galaxy S4 spart de vreo jumătate de an (salut, băieţi!), s-au plâns de lipsa de cursivitate a scroll-ului prin paginile meniului principal. Degeaba am încercat să argumentez că folosesc un background animat (live wallpaper) care îmi alină din nostalgia, încă proaspătă, la adresa unui Nexus 4 de care am fost înamorat, a fost o luptă cu morile de vânt.

IMG_20140521_165946

Dat fiind că nu am simţit această chestiune sesizată de prietenii mei mai cârcotaşi şi dat fiind că nici nu mă joc pe telefon, aş putea spune că MultiPhone 7500 se descurcă mai mult decât onorabil. Bineînţeles, cu menţiunea că MediaTek nu este Snapdragon şi că aici este marea diferenţă dintre producătorii consacraţi şi cei care vin cu alternative la produsele acestora. Aici, dar şi la preţ. Performanţa de neclintit, costă, cine vrea însă un preț competitiv, trebuie să facă mici rabaturi!

Totuși, din punctul de vedere al comportamentului, terminalul nostru este unul corect, care nu pune probleme grave în nici un fel de activitate cotidiană. Nici măcar faptul că se încinge puțin în zonele cu semnal slab sau atunci când ești în mașină și schimbă frecvent celulele, nu este străin și de alte modele. Așa că, nu greșesc deloc când spun că MultiPhone 7500 este un telefon cinstit, la un preț ca atare. Și aici ating și chestiunea prețului acestui terminal, puțin peste 1200 de lei în majoritatea online-urilor din România. Nu am văzut telefonul fizic în vre-un magazin de profil, nici în marii retail-eri. La fel, cam lipsește din ofertele operatorilor. Cred că aici este destul loc de creștere pentru Prestigio, dacă va reuși să convingă factorii de decizie, destul de greu impresionabili prin perspectiva comparației cu produsele sub brand autohton, pentru care MultiPhone 7500 reprezintă, prin raportul configurație/preț, dar și prin comportamentul său, așa cum l-am văzut noi, un competitor de temut pentru acestea.

Concluzie

În cele peste trei săptămâni în care am folosit acest smartphone, nu am avut probleme majore cu el. Impresionează prin design și prin calitatea ecranului, dezamăgește puțin prin perspectiva autonomiei, dar, per total, lasă o impresie pozitivă. Dată și de faptul că, prin perspectiva dimensiunii sale, se pliază destul de bine pe preferințele mele. Reprezintă o alternativă de luat în seamă la produsele firmelor autohtone. Și, nu în ultimul rând, arată că Prestigio se poate aventura și înspre partea de sus a segmentului mid-level.

 

PRO CONTRA
+ design slim
+ carcasă cu aspect metalic finisată OK
+ display-ul fullHD
– autonomia de maxim o zi jumătate
– camera pe partea de video
– UI-ul stufos

 

 

 

 

5 COMENTARII

  1. mai bun ca x2 soul.Cel putin la camere si display, La baterie sunt egale, le incarci la doua -trei zile, depinde cum le folosesti

  2. Camera chiar este nemaipomenita. Si cea frontala este excelenta. Culori bune, baterie buna. Cel putin la camera este mult peste gama soul de la allview.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep