HomeFeaturedFocusCe este Microsoft Account și la ce folosește: Windows 8, Skype, Xbox,...

Ce este Microsoft Account și la ce folosește: Windows 8, Skype, Xbox, SkyDrive și multe altele

image

Observ că mulți dintre cei ce s-au decis să folosească Windows 8 sunt într-o oarecare dificultate pentru că nu înțeleg ce înseamnă Microsoft account (sau cont Microsoft). Ce reprezintă termenul, la ce folosește și de ce merită (sau nu) să folosească facilitatea.

Un răspuns simplu la toate aceste întrebări este că Microsoft account reprezintă pentru Windows 8 & Windows Phone ceea ce este Google Account (GMAIL) pentru Android. Adică un cont creat pe server-ele Microsoft prin care se permite autentificarea și accesul la toate serviciile puse la dispoziție de către Microsoft.

 

image

Haideți să fiu mai exact: prin Microsoft account (sau cont Microsoft pe românește) se înțelege un cont (nou) creat pe Outlook.com și care va fi folosit drept modalitate de autentificare pe Windows 8, SkyDrive, Outlook.com, Xbox, Windows Phone, magazinele de aplicații Windows 8 și Windows Phone 8, Skype, Office Web Apps etc.

Microsoft account e același lucru cu vechiul Windows Live ID. Doar că, odată cu migrarea identității Microsoft de la companie de software la companie de servicii și aparate (sună ciudat pentru cei ce cunosc Microsoft de la începuturile sale), s-a considerat că e mai bine să se folosească termenul Microsoft account.

Microsoft account (cont Microsoft) identifică o combinație de nume de utilizator și parolă, definite pe Outlook.com de către utilizator. Cine are deja un Live ID cu extensiile windowslive, hotmail, live e în posesia unui Microsoft account (cont Microsoft) și poate să îl folosească nestingherit pentru accesarea celorlalte servicii din ecosistem. Cine nu are încă, își poate face rapid unul intrând pe pagina de conectare Microsoft account.

Microsoft account e cheia ce deschide ușile pentru serviciul de stocare/partajare a fișierlor în cloud SkyDrive. Utilizatorii noi au 7,5 GB liberi pe care îi pot folosi după cum doresc. Cei vechi, ce au activat serviciul nou anul trecut, au 25 GB. O să revin cu mai multe informații despre SkyDrive, pentru că în ultima perioadă am început să îl folosesc tot mai intens datorită integrării eficiente cu Windows 8 și Windows Phone 7&8.

Suita de aplicații gratuite Office Web Apps, în care există posibilitatea de a accesa din browser Excel, PowerPoint, OneNote, Word este la rândul ei gata de a fi folosită după ce s-a făcut conectarea pe skydrive.live.com.

În cazul folosirii unui cont Microsoft la conectarea pe Windows 8, toate aceste facilități de care am discutat până acum devin integrate în sistemul de operare – mailurile vin automat în Live Tile, pozele sunt sincronizate, serviciile gen Facebook & Twitter integrate în interfață, se pot instala aplicații din Store, etc. Mai mult, cu un Microsoft account se pot face și chestii la care nu v-ați gândit încă: de exemplu să accesați remote anumite directoare de pe Windows 8 via Microsoft account.

Nu e obligatorie folosirea Microsoft account pe un Windows 8 – puteți folosi Windows-ul și fără să îl legați la un cont din cloud. Pierdeți însă integrarea. Iar dacă veți dori să instalați aplicații Metro din Windows Store, autentificarea cu un Microsoft account este obligatorie.

Tot cu un Microsoft account sunteți siguri că vă salvați în cloud setările din Windows 8 și la reinstalare ele vor fi aplicate automat.

Cred (sper) că deja v-ați făcut o idee mai clară despre Microsoft account. Pot să închei spunând simplu că:

”un cont Microsoft (Microsoft account) este modalitatea centralizată de autentificare și folosire integrată a tuturor serviciilor pe care Microsoft le oferă în momentul de față utilizatorilor”.

Aveți nevoie de Microsoft account? Da, dacă vreți să beneficiați de toate cele povestite mai sus.

Nu, dacă facilitățile din ecosistem nu vă tentează.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Recomand autentificarea in 2 pasi, exact ca la Google si Dropbox. Aplicatia Google Authenticator functioneaza perfect pentru autentificare in 2 pasi pe conturile de Microsoft.

    @balanionut: un file explorer de calitate pentru W8? tot ce am incercat e incapabil sa ordoneze fisierele dupa data…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep