HomeFeaturedFocusRomania si-a ales echipele ce merg la faza regionala CEE a finalei...

Romania si-a ales echipele ce merg la faza regionala CEE a finalei concursului Imagine Cup 2014

WP_20140416_09_57_11_Pro

În AULA Rectoratului Politehnicii București s-a desfășurat astăzi finala locală a concursului pe teme de tehnologie și inovație, Imagine Cup 2014. Un concurs deja de tradiție în care au fost implicați peste 1.7 milioane de studenți și elevi, de-a lungul celor 12 ani de istorie. Pe lângă pasiune, posibilitatea de a face cunoștință de timpuriu cu un mediu antreprenorial, tinerii participanți se mai întrec și pentru premii de aproape 1 milion USD.

Astăzi, alături de Valy Greavu – Microsoft MVP si fost mentor/juriu in alte editii ale Imagine Cup, Dragos Stanca – Managing Partner RO THINKDIGITAL, Co Owner PUBLYO.com si FounderICEEfest, Bogdan Iordache – Co-Founder/Managing Partner at How To Web and Co-Founder/CEO atConectoo, Bobby Voicu – Founder Mavenhut, Petru Jucovschi – Technical Evangelist Microsoft Romania am avut o sarcină deosebit de grea: aceea ce a alege cele trei echipe câștigătoare pe fiecare secțiune din concurs, echipe ce trec mai departe în finala regionala CEE, unde vor da un examen online în urma căruia vor ști dacă ajung sau nu în finala mondială ce va avea loc le Redmond.

Juriu Imagine Cup

Concursul s-a derulat pe trei etape: Games, World Citizenship și Innovation.

Games

Primii care au intrat în competiție au fost participanții de la secțiunea Games: am văzut trei jocuri complet diferite. Grimacizer, un proiect cu mare potențial de a deveni viral, în care utilizatorii se întrec cu prietenii în a face … grimase. Prezentarea echipei Sticky Bits din București a fost scurtă, interesantă. Ei veneau cu un avantaj important: deja sunt câștigători ai secțiunii Pitch Video Challenge)

Cyber Revolution din UBB Cluj au propus un joc de tip Realitate Augumentată, care își propune să scoată utilizatorii în concursuri de tip treasure hunt. Se folosește de locația GPS de pe telefon ca să obțină datele de poziționare pentru ca apoi să poată ataca obiectivele. Jocul lor Roam the Road Dev e deja în Windows Phone Store – îl descărcați de aici dacă vreți să îl testați.

Câștigătorii secțiunii au fost componenții echipei Scripters cu jocul Basnu (al cărei mentor este dna Simona Motogna), cu un concept de joc și platformă destinat zonei educaționale în care se pot crea jocuri și povești noi destul de simplu. Jocul arată bine, e conceput pe Unity și dacă vreți să vedeți cum merge, el se poate testa deja online.

Echipa Scripters

World Citizenship

Secțiunea World Citizenship a produs o surpriză foarte frumoasă: o echipă fără mentor, formată din doi studenți pasionați a avut o idee excelentă: Lumen S.

WP_20140416_16_51_44_Pro

Lumen, echipa din Deva formată din Cornel Amariei și Cristian Dragomir. Soluția propusă de ei, adică Lumen S, este o platformă adresată oamenilor cu dificultăți de vedere, ce permite navigarea, comunicarea, citirea și obținerea de informații referitoare la mediul înconjurător, toate într-o modalitate mult mai facilă. Platforma constă dintr-o pereche de ochelari dotați cu camere web și o bandă generatoare de vibrații, care are rolul de atenționa nevăzătorul dacă în calea lui există obiecte.

„Pentru noi, Imagine Cup reprezintă un milestone important. Este prima noastră participare într-un concurs Microsoft și am mers direct la cel mai mare – Imagine Cup. Probabil lucrul care ne atrage cel mai mult către acest concurs este premiul. Nu ne referim la cei 50,000 dolari, ci la lucrurile adiacente – oportunitatea de a cunoaște tineri inovatori din generația noastră, trainingul și experiența în sine. O să ne gândim la câștigul de astăzi ca la o nouă provocare să avansăm și să ducem România în top, în finală. ″

Echipa Lumen

Celelalte două soluții au încercat să folosească sisteme care integrau camere web pentru ajutarea nevăzătorilor.

Innovation

Pentru zona de Innovation, România a trimis la finala regională echipa SMT cu un proiect ce are în componență un senzor Kinect și software-ul aferent și care își propune să vină în ajutorul persoanelor care în urma unor accidente (de obicei atacuri de cord) au probleme de a vorbi. Scopul principal al aplicației lor este de a oferi o modalitate flexibilă, profesionistă și distractivă de a menține programul de exerciții de recuperare a pacienților, fără efectele psihologice negative întâlnite în sălile de recuperare fizică.

Prin sistemul creat de ei un doctor poate să creeze diverse exerciții pentru pacienții săi, aceștia din urmă putând să le practice și în lipsa sa. Modalitățile clasice de recuperare în cazul unor accidente de acest tip necesită folosirea unei oglinzi, lucru nu foarte la îndemână.

Cu soluția propusă de SMT se poate urmări progresul înregistrat de pacienți, se pot crea exerciții noi ori de câte ori e nevoie. chipa SMT, reprezentând Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, formată din Bogdan Andrei Pop, Bogdan Mursa și Rareș Urdea, mentor Dan Suciu, aduce cumva într-o lumină nouă un concept deja validat de un alt proiect din Imagine Cup, păstorit de Dan Suciu: MYRA (locul 6 în finala Imagine Cup 2011).

„Pentru noi, Imagine Cup a fost un drum plin de peripeții, o oportunitate de a ne exersa abilitățile și de a ne testa limitele. Suntem încrezători în soluția oferită de noi, iar câștigarea competiției este o realizare foarte importantă pentru noi.″

Echipa SMT

Foarte aproape de a merge mai departe în secțiunea Innovation au fost și echipele Plexis (cu un sistem interesant de social networking bazat pe hobby-uri) respectiv ITech, cu un roboțel (Explorer) dotat cu o cameră web care se poate plimba prin muzee, manevrat fiind prin internet de un utilizator aflat la distanță.

Îi felicit deopotrivă pe cei ce merg mai departe și pe cei care au avut nenorocul ca astăzi să nu fie selectați. După mult timp am revăzut o finală Imagine Cup interesantă, cu idei deosebite și prezentări care ne-au ținut pe noi, membrii juriului, în priză!

Echipele SMT, Scripters și Lumen ne reprezintă țara în cadrul finalei regionale Imagine Cup, ce se va desfășura în luna mai. Mai departe, cele mai bune echipe din regiune vor concura cu cele mai bune echipe din lume în cadrul finalei globale ce are loc în perioada 29 iulie – 3 august în Seattle.

Vreau să îi felicit la fel de mult și pe mentorii echipelor, care și-au alocat timp pentru echipele lor, îndrumându-le acolo unde era nevoie. În mod special pe cei doi finaliști din Cluj (deja cu tradiție) dna Simona Motogna și Dan Suciu. Munca lor se vede în Imagine Cup și rezultatele avute de echipele lor în Imagine Cup, dar mai cu seamă în personalitățile și educația pe care au primit-o toți cei ce au participat sub tutela dânșilor la finalele locale și mondiale ale Imagine Cup!

WP_20140416_17_04_23_Pro

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep