HomeFeaturedFocusCorelație interesantă între vânzările de PC-uri și data lansării iPad-ului

Corelație interesantă între vânzările de PC-uri și data lansării iPad-ului

image

Priviți cu atenție graficul agregat de mai sus: sunt arătate vânzările de PC-uri în ultimii 3 ani și e evidențiat momentul în care Apple a lansat iPad-ul. De atunci lucrurile au stat destul de prost pentru piața de PC-uri (adică cele Windows) culminând cu cifrele proaspăt anunțate în care se vede că în ultimele trei trimestre s-a mers pe un trend negativ.

Graficul e făcut de Horace Dediu și e disponibil pe site-ul Asymco împreună cu mai multe comentarii legate de modelul de business al Microsoft și veniturile obținute. Se poate extrapola că iPad-ul a marcat momentul în care piața de PC-uri a început să scadă? Bineînțeles, chiar foarte ușor.

Se poate da vina și pe Microsoft că ultimele două trimestre au trend negativ pentru că pe piață nu au venit produse interesante pentru cumpărător? Că Windows 8 și hardware-ul asociat nu sunt în măsură să genereze vânzări?

Și asta e perfect posibil.

Ce nu apare în graficul acesta este un al treilea factor: majoritatea cumpărătorilor au deja un produs, pe care îl folosesc cu succes (laptop/desktop) și pe care nu au motiv să îl schimbe (Windows 8 pe desktop nu e suficient de atractiv?).

Eu unul nu cred că lansarea iPad este cea care a schimbat regulile pe piața de PC-uri. A dat drumul unui nou trend, a introdus un device pe care lumea începe să și-l dorească alături de PC și smartphone. Dar în niciun caz nu e în măsură să omoare PC-ul.

PC-ul va mai avea viață lungă – deocamdată la birou nu poți programa C++ sau .NET la un nivel de eficiență ridicat, de pe iPad. Și nici nu poți face prezentări/diagrame, proiecta etc. Pe zona de business, PC-ul rămâne încă ani buni.

Acasă, poate să schimbe ceva. Sunt persoane (în general cei ce acum iau contact cu internetul) care se simt mai bine folosind tableta în locul unui PC. E mai rapid, mai intuitiv, mai simplu. Pentru browsing, chat.

Orice altceva – editare de poze, scriere de documente, planificare concediu sau mai știu eu ce e puțin cam dificil de realizat exclusiv pe tabletă și cu actuala interfața iOS.

Subiectul rămâne deschis.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep