HomeOpiniiPărerea mea despre Surface RT: proiectul Windows RT cel mai aproape de...

Părerea mea despre Surface RT: proiectul Windows RT cel mai aproape de ceea ce trebuie să fie cu adevărat

DSC_1830

S-a creat în piață un curent nefavorabil față de tabletele Windows RT, în special Surface RT, în special ca urmare a faptului că multe dintre ele au rămas nevândute și au influențat negativ (900 de milioane USD) rezultatele financiare le Microsoft. Și ca de obicei, o grămadă de așa ziși specialiști și comentatori au început să își dea cu părerea pe marginea subiectului Surface RT fără ca măcar să fi pus mâna pe una.

Am avut norocul ca în urma TechED 2013 să pot să pot achiziționa combinația Surface RT și Surface PRO. De aprope trei săptămâni le folosesc în paralel și mărturisesc că am renunțat la MacBook Air de 13 pentru Surface PRO fără să îmi dau seama. Alegerea a venit firesc și m-am trezit folosind mai des Surface PRO decât MacBook Air.

Dar despre asta voi vorbi ceva mai încolo. Acum să ne concentrăm pe Surface RT. Am achiziționat-o din același motiv pentru care am luat și MacBook Air: să pot vorbi despre ea în cunoștință de cauză, așa cum v-am obișnuit, și nu pe baza unor specificații tehnice și a unor opinii împrumutate de pe internet.

Până la Surface RT mai testasem un model Asus cu Windows RT (8) despre care am spus că nu îl recomand decât în cazuri speciale, alternativa fiind varianta cu ATOM.

Aspect: pentru alte gusturi

Surface RT, tableta Microsoft cu Windows RT creată pe platforma Tegra 3 este a treia tabletă din arsenalul meu, după un iPad 3 și un Samsung Galaxy Note. La nivel de aspect exterior, e altfel.

Recunosc că nu îmi e la fel de plăcută precum iPad-ul, dar nici nu îmi displace. Îi lipsește partea de strălucire și design interesant, are însă o structură solidă, carcasa de VaporMg fiind foarte bine închegată, iar piciorul rabatabil excelent pentru momentele în care vrei să citești sau să urmărești un film, culcat pe spate. Nu mai trebuie să ții tableta în mână :), căci stă foarte bine sprijinită.

DSC_1831

Mai util este piciorul când vrei să transformi tableta în laptop, așa cum a imaginat Microsoft PC-ul hibrid. Unghiul dat de sprijinirea pe picior e destul de bun pentru scris. Am făcut greșeala să iau tastatura Touch Cover, în special pentru rolul de a proteja ecranul, fără să mă gândesc prea mult la utilitatea practică legată de scris.

DSC_1772

Vă spun sincer: evitați tastatura asta. După trei săptămâni de utilizare zilnică, tot nu pot scrie așa cum trebuie – lipsa unui sistem de glisare, face ca atingerea să nu fie suficientă pentru un contact bun, în urma căruia să fie trimise sistemului de operare tastele apăsate. Nu mă pot obișnui oricât de mult am încercat. Cu Type Cover situația e alta, mult mai bună, departe de a fi ideală.

WP_20130817_010

Ecranul de pe Surface RT e foarte bun pentru folosirea în interior. Afară sunt probleme de citire în soare direct. Vedeți în pozele alăturate cum se vede. Amprente rămân, ca pe orice altă tabletă și se văd destul e urât.

WP_20130817_011

Touch-ul pe ecran merge foarte bine, nimic de reproșat.

Funcționare: tabletă la prima generație

Pentru toți cei ce spun că Surface RT e un eșec, vreau să amintesc că la primul an de la lansare, tabletele Android au fost inexistente de pe piață – apropo, cumpără cineva acum tablete Android?

Cam așa stă treaba și cu Surface RT: tableta e la prima generație. Cu problemele inerente legate de construcție – se putea găsi un design mai elegant, performanță – Tegra 3 nu e chiar cea mai bună soluție pentru Windows RT cum nu a fost nici pentru Android. Sper că la generația a doua, ce bate la ușă, situația să fie alta.

WP_20130817_012

Am folosit prea puțin Surface RT cu Windows RT. De cum am primit-o am pus Windows RT 8.1 Preview și nu îmi pare rău niciun moment. E rapid, răspunde la comenzi, merge multitasking-ul, snap window cu 2/3 și 1/2 din ecran e extrem de util, ca să nu mai amintesc de inestimabila valoare a lui Outlook RT preinstalat. Clientul de email standard din Windows 8 e un eșec total – nici nu știu de ce mai e inclus, în schimb Outlook RT e ideal pentru o persoană ca mine ce își manevrează corespondența (pe 3-4 conturi de email) și agenda de întâlniri/contacte din Outlook.

Cu Windows RT 8.1 Preview Surface RT e complet alt produs: mai util, mai rapid.

WP_20130817_013

Poate că ar trebui să vă spun și ce fac cu Surface RT: cam același lucru pe care îl fac și cu iPad sau Samsung Galaxy Note. Adică citesc mailurile, browsing, știri, filme, administrare de server, cărți. Nu mă joc, scriu prea puțin direct de pe tabletă și doar atunci când nu am de ales.

WP_20130817_014

Argumentul conform căruia aplicațiile optimizate pentru METRO lipsesc din Windows Store e valid doar într-o proporție foarte mică. Îmi lipsește foarte mult Flipboard, încerc să compensez cu Pulse și Bento News și în mare parte îmi iese: dacă ar exista opțiuni de prezentare unificată a știrilor plus integrarea rețelelor de socializare și mențiunea orei de publicare, ar fi perfect. Și aș mai avea nevoie de un Facebook, altul decât varianta din browser. Plus că nu înțeleg de ce Microsoft nu oferă Live Writer pe RT, ar fi cu siguranță killer app pe tabletele sale.

Internet Explorer merge foarte bine, mai ales că are și suport Flash. Până acum nu a dat peste site-uri în care să fie probleme majore de afișare. Word, Excel, PowerPoint și Outlook plus OneNote, ideale pentru o persoană ca mine, obișnuită să lucreze permanent cu suita Microsoft. Windows 8 știe să sincronizeze automat documentele în cloud via SkyDrive ca să pot să le accesez rapid de pe smartphone sau Surface PRO/MacBook Air.

WP_20130817_021

DLNA-ul e integrat în sistemul de operare, ca urmare redarea materialelor multimedia pe smart TV nu ridică probleme. Mai nou, cu Flash integrat merge de minune și streaming-ul video de pe surse ce sunt făcute cu tehnologia Flash.

Am început să citesc și eu cărți în format electronic, prefer însă în continuare cartea pe hârtie. Poate și din cauza asta formatul 16:9 al lui Surface RT mi se pare greoi, varianta propusă de iPad (4:3) fiind mult mai bună pentru gustul meu.

Filmele merg fără probleme, cam orice format fiind suportat direct de player-ele din sistemul de operare sau cele din Windows Store. Pe USB se pot conecta unități externe de stocare și e pe ele să se copieze rapid informația: când spun rapid nu exagerez deloc, USB-ul fiind chiar foarte rapid.

Ultima chestie: administrare de server-e. PuTTY are deja în lucru client pentru Windows Phone și probabil și una de RT , soluție SSH se găsește în Windows Store, la fel și variante de VNC. Remote Desktop Connection vine preinstalat, Team Viewer e gratuit în Windows Store.

Alte aplicații de care am mai fost întrebat: client nativ de torrent? Da, există, Metro Torrent. Aplicații de editare foto – Adobe Photoshop Express.

Pe structura mea de utilizare, găsesc ce am nevoie în materie de aplicații. Că s-ar putea să fie desenate mai bine și gândite mai ergonomic, e altă discuție.

Concluzie: foarte ok pentru ce am nevoie

În concluzie, Surface RT cu Windows 8.1 RT nu e deloc un eșec ca și produs. Prețul la care a venit pe piață nu e cel mai inspirat și asta cântărește (încă) mult în balanță ca element contra.

Are autonomie bună (6-8 ore pe WiFi), se poate transforma rapid în laptop, are Outlook și suita Office 2013 RT, sincronizează fișierele prin SkyDrive cu Windows 8 (Surface PRO, MacBook Air în cazul meu) și Windows Phone.

Nu regret nicio clipă că am luat tableta Surface RT. Își face exact treaba pe care mă așteptam să o facă, îm ciuda faptului că nu e la fel de aspectuoasă ca un iPad sau un Galaxy Note. E totuși prima iterație a experimentului de PC hibrid inițiat de Microsoft. Și în mod clar, nu e pentru oricine.

Ce mai pot să vă spun este că absolut toți cei ce au văzut Windows 8.1 pe Surface RT și-au schimbat complet părerea despre el, în bine. Nu mă credeți, încercați și voi.

Și discutăm după.

Așa cum îmi spunea Steven Sinofsky acum 2 ani la BUILD:

”pune mâna, folosește și te vei trezi că vrei să atingi orice ecran de laptop!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

10 COMENTARII

  1. Salut . Am o tableta Surface RT 8.1 si nu stiu cum sa i fac update la windows. Nu ma lasa sa instalez facebook crome si multe altele ! Cum as putea sa i fac update-ul 3

    • Pentru Surface RT nu mai există update-uri la versiuni mai noi de Windows, doar unele de securitate. Microsoft a renunțat să mai lucreze la Windows RT, în locul lui a creat Windows 10 care acum merge pe sistemele ARM.

      Și din păcate, pentru că nu este un Windows complet, ca cel de pe PC, nu poți instala aplicați x86 (Chrome, Facebook, Firefox). Ești limitat doar la cele disponibile în Windows Store, unde ai un Facebook, dar limitat.

  2. Utilizez o tableta surface rt si am mari probleme cu tastatura ei originală. Se întâmplă des sa nu o recunoască, dar dupa mai multe restarturi, isi face treaba. Sunt șocat de multitudinea de upgrade pe care le face! E foarte deranjant!!! De câte ori am nevoie de ea, ma trezesc cu un upgrade si nu o mai pot folosi pe moment:) am cumpărat-o de la mama ei din usa, si imi pare rău ca am făcut asta! Nu o recomand la nimeni! Rt este un imens rahat! Acelasi lucru pot sa-l fac cu orice telefon smart cu windows, diferența este ca telefonul e mult mai ușor! Este un device greu, iti trebuie mușchi si un creier mai bun decât al meu ca sa nu dai banii pe ea!:)

  3. Cei de la Microsoft au facut la misto Windows rt, probabil pt copii, sau pt oameni handicapati. Ce-a mai proasta alegere sa nu putem instala nimic din ce eram obisnuiti saminstalam pe un Windows. Modul desktop, cel cu care eram obisnuiti sa lucram pe un Windows, acum practic este acolo de pomana. De parca am cumparat o tableta stricata. Ce e prostia asta fratilor? Instalasem eu, pe o tableta veche, Windows 8.1 pro si mergea foarte bine. Nu pot sa cred ca cei de la Microsoft au scos prostia de RT.

  4. @Victor
    Vorbim despre Surface RT, cu Windows 8 RT? Si eu am spus ca Surface RT cu Windows 8 are probleme, chiar mari. Cu 8.1, situatia e alta.

    si da, de acord. fiecare alege sa foloseasca ce doreste. E un drept fundamental.

  5. Da,am folosit Surface o saptamana,scula cu care a venit un tovaras din SUA si te rog sa ma crezi ca a fost un chin dupa ce ma obisnuisem cu iOS si mai ales cu Windows-ul vechi.Surpriza a fost ca prietenul meu venise cu ea ca sa o faca bani…el avea un iPad.
    Dar bineînteles ca gusturile nu se discuta dar chiar daca ma repet, in folosirea unui sistem de operare intervine si obisnuinta si nu neaparat performantele respectivului program si asta o spun studiile si nicidecum eu.
    Eu am sa raman la Android si la iOS.
    E simplu,nu?!

  6. Cum sar haterii imediat.

    Ionute, cum ai curaj sa afirmi ca windows rt e mai bun ca Android? Tu pe ce planeta trăiesti mai baiatule? Nu vezi ca Android matură pe jos cu concurenta… pe smartphone, ca la tablete e pe nicăieri.

  7. @Victor
    Tu ai văzut in realitate o tableta Surface RT? Caci daca nu, mi se pare jenant sa comentezi in necunostinta de cauza. Si nu faci decât sa confirmi exact ceea ce spuneam la începutul articolului.

    As fi curios sa stiu cat de mult ai folosit un Windows 8 cu metro, pe un dispozitiv touch ca sa inteleg de unde vine grotescul mentionat de tine, si mai ales perimarea.

  8. Mi se pare jenant ca cineva sa afirme ca ragalia aia de surface poate detrona orice alt device serios cu sisteme de operare de la Apple sau Google si afirmatia din articol frizeaza chiar grotescul la un moment dat.Microsoft pastreaza inca suprematia datorita avansului lor pe piata,ajutata si de lejeritatea si obisnuinta utilizatorilor cu un sistem destul de invechit si perimat!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep