HomeFeaturedFocusEdimax EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender: minireview

Edimax EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender: minireview

Edimax N300 Extender 2

Ce faci atunci când ai nevoie să crești aria de acoperire WiFi pentru acasă? Mai cumperi încă un router/AP sau alegi un extender. De curând am avut ocazia să lucrez puțin cu un Edimax EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender, o soluție simplă pentru extinderea ariei de acoperire wireless și m-am gândit că ar fi bine să vă spun ce știe să facă și cam la ce performanță să vă așteptați.

image

Soluțiile de tip Wi-Fi Extender sunt concepute să fie o alternativă rapidă, ușor de configurat pentru extinderea ariei de acoperire a unei rețele wireless. Principiul lor de funcționare e extrem de simplu: extender-ul se conectează la rețeaua wireless principală și prin sistemul propriu de emisie funcționează ca o un nou emițător/receptor. În imagine de mai sus este exemplificată și grafic utilitatea folosirii unei Wi-Fi extender. Până la un anumit nivel, un Wi-Fi extender beneficiază de aproape aceleași caracteristici hardware pe care le are și un router/AP.

Edimax EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender este construit sub forma unui mic aparat de 76 x 47 x 41 mm, foarte ușor și cu alimentare directă la priză. Datorită acestui tip de construcție nu mai trebuie trase fire suplimentare: acolo unde există o priză se poate amplasa și punctul de extindere a rețelei.

Teoretic, folosirea unui astfel de aparat aduce după sine o dublare a ariei de acoperire, bineînțeles aceste informații depinzând direct de configurația zonei în care rețeaua WiFi este folosită. Vă dați și voi seama că acolo unde există mult beton, stucturi metalice, penetrarea semnalului WiFi e mult mai redusă și că probabil nu se va obține neapărat o dublare a ariei de acoperire.

Unde văd utile astfel e aparate sunt reședințele pentru care se dorește oferirea de acces WiFi și în zona curții. De fapt pentru un astfel de scenariu am testat și eu EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender de la Edimax. Conectându-l aproape de marginea ariei de acoperire a rețelei inițiale, am reușit să asigur o acoperire bună pe o suprafață de aproape 500 mp.

Edimax N300 Extender 4

EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender funcționează pe frecvența de 2,4 GHz și merge pe IEEE 802.11n (up to 300Mbps), IEEE 802.11g (up to 54Mbps), IEEE 802.11b (up to 11Mbps). În traducere liberă e compatibil cu standardul N pe 2,4 GHz și va putea face replicarea pe rețelele amintite mai sus.

Hardware

EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender este prevăzut și cu un conector Ethernet care poate să fie folosit fie pentru configurarea rapidă a extender-ului – presupunând că acasă aveți deja o rețea WiFi, legarea extender-ului de ea se face prinrt-un mecanism extrem de simplu de configurare: legați un laptop de extender folosindu-vă de cablul ethernet din pachet, porniți browser-ul și accesați 192.168.2.2. Introduceți numele de utilizator și parola oferite, iar mai apoi alegeți din browser ce rețea WiFi doriți să extindeți, setați parola corectă și … gata! Configurarea e făcută și puteți folosi fără probleme facilitatea de extindere a rețelei. Treaba asta cu detecția și listarea automată a rețelelor WiFi din apropiere face parte din facilitatea iQSetup a Edimax

În cazul unui produs de dimensiuni mici precum este și EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender există un plus major: poate fi scos cu ușurință din priză și poziționat în altă parte, exact acolo unde e nevoie și când e nevoie. Nu mai întindeți cabluri, nu faceți alte configurări. Îl băgați în priză și merge – da, la o adică poate fi și o soluție recomandată pentru a avea WiFi atunci când plecați în concediu pe undeva Zâmbet.

EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender beneficiază de funcția WPS, butonul fizic de pe aparat permițând conectarea rapidă cu orice dispozitiv compatibil. Pentru a veni în ajutorul utilizatorului, pe carcasa EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender există alte câteva LED-uri cu funcții de informare: cel de curent, cel de detecție a rețelei WiFi/etgernet, nivelul semnalului – apropi, cât timp e verde primul LED înseamnă că zona de acoperire e bună.

Edimax N300 Extender 1

La nivel de opțiuni de securitate, EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender știe criptare 64/128-bit WEP (nu vă recomand să folosiți așa ceva) și WPA-PSK, WPA2-PSK – ori de câte ori e posibil alegeți securizarea prin WPA2. Acolo unde există server-e care să permită acest lucur, se poate folosi și autentificarea 802.1x authentication. La fel ca în cazul unui router, puteți seta manual și filtrare de acces pe baza adresei MAC.

Căutând niște detalii suplimentare despre am dat peste prezentarea video de mai jos. Vi-o recomand pentru că vă dă o idee mai bună despre ce știe să facă:

Scenariile în care am folosit opțiunea de extindere a ariei de acoperire s-au limitat la conectarea a 3-4 tablete/smartphone-uri pentru operații clasice de browsing, email, social media și streaming audio. Pentru acestea nu a contat prea tare că în anumite situații viteza de transfer pe rețeaua extinsă, dar cu semnal mai bun era câteodată mai mică decât cea obținută pe rețeaua inițială, la semnal mai slab. Nici probleme legate de trafic nu am avut – e drept nici nu am încercat să încarc rețeaua cu transfer de tip torrent sau stream video HD.

Mai jos puteți vedea grafic despre ce vorbesc: în prima imagine observați calitatea semnalului pe rețeaua Creation (cea extinsă prin EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender, de culoare mov) și  cea de bază (pe roșu). Viteza de transfer e încă bună pentru o utilizare normală.

Screenshot_2014-05-30-21-53-58Screenshot_2014-05-30-21-53-49

Apoi, testul repetat pe conexiunea de bază (rețeaua Creation, verde): diferența de viteză e destul de mică, dar totuși există și e bine să aveți asta în vedere dacă vă interesează o soluție de extindere a acoperirii WiFi în care va conta în primul rând vitezele de transfer și nu locul până unde există acoperire.

Screenshot_2014-05-30-21-55-17Screenshot_2014-05-30-21-46-45

Acestea fiind zise, văd util un extender de tipul EW-7438RPn N300 Universal Smart Wi-Fi Extender pentru toate acele situații în care primordială este extinderea ariei de acoperire WiFi și nu neapărat vitezele de transfer, adică pentru toți cei ce vor să ofere acces WiFi și în curte sau într-o altă cameră. Facebook, Twitter, YouTube, email și Skype vor funcționa la o calitate bună (bineînțeles, cu rezerva că vor exista variații în funcție de configurația ariei pe care doriți să o acoperiți – cu cât sunt mai multe obstacole din beton/fier, cu atât va scădea și calitatea semnalului/viteza de transfer).

Preț: în jur de 121 de lei la partenerii Edimax

Informații: edimax.ro

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. V-as ruga sa-mi spuneti daca acest dispozitiv are nevoie neaparat de IP static sau functioneaza si cu IP dinamic, pe retea Romtelecom. Multumesc.

  2. Folosesc de vreo doua luni un asemenea dispozitiv și sunt mai mult decat multumit de el,readucandu-mi la viata partea de Smart a televizorului din bucatarie inclusiv tot ce are la baza semnal wirelles in zona balconului sau a bucatariei intr-un bloc cu pereti de beton.Nota 10 pentru produs.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep