HomeFeaturedFocusReview LG Nexus 5X: camera excelenta, Android 6.0 Marshmallow si performanta decenta

Review LG Nexus 5X: camera excelenta, Android 6.0 Marshmallow si performanta decenta

Nexus 5X 04

În 2015 Google a decis să vină pe piață cu două modele Nexus, ce în teorie atacă două zone: Nexus 5X, cu display mai mic (5.2 inci) și preț mai atractiv vizează zona de mijloc în timp ce Nexus 6P, cu ecran mai mare și performanțe mai ridicate, se vrea un pretendent către zona highend.

Nexus 5X, cu o dimensiune mai mică și preț mai adecvat poate fi privit ca reîntoarcerea Google către ideea de smartphone reprezentativ pentru dezvoltatori, la un preț mai digerabil și construcție mai normală. Pornind de la 380 USD (plus taxe) în SUA (2300 de lei în România) Nexus 5X vine cu excelent display, senzor de amprentă și o cameră deosebit de bună. Din păcate suferă puțin la capitolul baterie și specificații tehnice dar cu toate astea vorbim de un telefon bine închegat și care merită să fie luat în considerare.

Să vă spun de ce.

Aspect

Nexus 5X e departe de a fi un smartphone din zona premium. Are o carcasă de policarbonat, foarte ușoară și surprinzător de ergonomică (aproape că nu îți dai seama că ai în mână un smartphone cu display de 5 inci) care îl recomandă mai degrabă celor ce duc o viață mai intensă – să zic așa, un telefon de masă, nu unul pentru elite. Îmi place că în ciuda lipsei unei carcase metalice, Nexus 5X arată bine, lucru datorat în mare măsură marginilor rotunjite și culorii negre.

Nexus 5X 19Nexus 5X 20Nexus 5X 18

Într-un fel design-ul lui Nexus 5X îmi aduce aminte de seria Lumia 640 de la Microsoft, a cărui construcție merge pe linii similare cu același atu: o carcasă de plastic ce permite crearea unui aparat ușor și relativ subțire.

Marginile rotunjite, o bordură ce depășește extrem de puțin nivelul display-ului, butoane hardware bine mascate în carcasă (volum și pornire/oprire pe partea dreaptă) plus slot-ul microSIM-ului (pe partea stângă) construiesc o imagine uniformă întreruptă doar de jack-ul audio și cel USB Type-C de pe partea inferioară.

Nexus 5X 17

Spatele lui Nexus 5X mi se pare la fel de bine realizat ca și partea frontală: logo-ul Nexus domină carcasa, fiind încadrat de logo-ul LG și senzorul de amprentă plus protuberanța camerei foto și cele două LED-uri.

Nexus 5X 14

Dincolo de asta Nexus 5X are niște specificații hardware bunicele pentru un aparat situat la 500 EUR: procesor Qualcomm Snapdragon 808 1.8GHz hexa-core 64-bit, un GPU Adreno 418 și 2GB LPDDR3 RAM. Lipsește un slot microSD pe care îl consider mai mult decât indicat dat fiind faptul că modelul avut în teste beneficia de doar 16 GB pentru stocare (mai puțin de 8 GB liberi pentru folosire, restul de 8+ fiind ocupați de sistemul de operare Android).

Nexus 5X 05

Nexus 5X măsoară 147 x 72.6 și are o grosime de doar 7.9 mm. Împreună cu carcasa de plastic negru și design-ul interesant, peste cel al vechiului Nexus 5, îl recomandă celor ce vor un Nexus nou, la un preț interesant și dimensiuni normale.

Nexus 5X 03

Dacă nu vă place neapărat cum arată carcasa lui Nexus 5X sau din contră, vreți să o protejați, există oricând varianta folosirii unor huse. Am avut trei modele Verus High Pro de la MobileDirect pe argintiu, auriu și negru despre care pot să spun că fac aparatul să arate extrem de bine. Prețul e undeva la 80 de lei.

Nexus 5X 37Nexus 5X 38

Display: 5.2 inci, IPS LCD și 1920 x 1080 pixeli

Primul lucru ce mi-a plăcut la Nexus 5X este display-ul: culori naturală, strălucire bună, densitate decentă – la 432 ppi putem spune doar decentă în condițiile în care pe alte aparate densitatea pixelilor bate liniștit pragul de 530. Și din cauza asta Nexus 5X trebuie privit ca un smartphone din zona de mijloc.

Nexus 5X 29

Negrul e bine reprezentat, intens, în timp ce culorile deschise, în special albul, au un contrast foarte bun. Cu luminozitatea dată la maxim, în lumină artificială, ecranul lui Nexus 5X e foarte strălucitor.

Nexus 5X 27

Fără niciun fel de problemă Nexus 5X poate fi plasat alături de cele mai bune display-uri ale momentului (Galaxy S6 Edge+ sau iPhone 6) și va face față cu brio. După cum se poate observa și din imaginile de test, nuanțele sunt reprezentate foarte bine, alături de culoarea neagră.

Nexus 5X 25

Cum merge în soare puternic? Destul de bine. În majoritatea cazurilor nu veți avea probleme în a vedea ce scrie pe ecran.

Nexus 5X 22

Protecția e asigurată de Corning Gorilla Glass 3 plus un strat oleophobic ce ar trebui să țină departe amprentele.

Nexus 5X 13

Camera: 12.3 MP și f/2.0

Un lucru trebuie să fie știut de toți cei ce încă se gândesc dacă să cumpere Nexus 5X sau Nexus 6P: camera de pe cele două Nexus-uri din 2015 este aceiași. Una de 12.3 MP cu f/2.0 și pixeli de 1.55 microni care dă rezultate foarte bune în diverse condiții de iluminare. De altdel site-ul DxOmark a pus camera de pe Nexus 6P (aceiași cu cea de pe Nexus 5X pe locul trei, în fața LG G4 și a iPhone 6S.

Nexus 5X 21

Pentru cât m-am jucat cu camera lui Nexus 5X pot să spun că sunt mai mult decât mulțumit de capabilitățile foto. Poate că dacă LG ar fi oferit și modulul de control manual de pe LG G4 rezultatele ar fi fost și mai bune.

Uitați despre ce vorbesc:

IMG_20151122_162145

Din păcate vremea din Brașov nu a ținut cu mine cât timp am avut Nexus 5X, așa că nu vă pot arăta niște poze făcute în cele mai bune condiții de iluminare.

IMG_20151121_130506IMG_20151121_123603

O chestie pe care am remarcat-o e legată de folosire blițului: uneori e mult prea puternic și strică imaginea capturată. Dar dacă este folosit modul HDR+ atunci se pot scoate mai multe detalii cu dezavantajul că uneori puterea de procesare de pe Nexus 5X nu e suficient de mare ca să asigure o captură instant.

Fără niciun fel de îndoială Nexus 5X bate la capitolul calitate foto extrem de multe aparate, unele cu mult mai scumpe.

Performanță

Din cauza configurației hardware mai puțin generoase Nexus 5X intră în categoria aparatelor din zona de mijloc. Asta se vede foarte clar și la capitolul performanță. Cu toate Android 6.0 Marhsmallow merge fluent, anumite întârzieri se vor putea observa, în special la aplicațiile consumatoare gen Facebook sau în anumite jocuri.

Nexus 5X are 2GB RAM și CPU Dual-core Cortex-A57 la 1.82Ghz + quad-core Cortex-A53 la 1.44GHz cu Adreno418 pe un cipset Snapdragon 808. Ce înseamnă această configurație hardware în termeni de viteză vă voi spune imediat:

De exemplu testul Benchmark ne arată un Nexus 5X cu o performanță situată uneori peste LG G4, apropiată de S6 Edge+.

image

În Quadrant Standard Nexus 5X se comportă oarecum similar cu LG G2, mult sub One M9 sau S6 Edge+.

image

Pentru Browsermark, testul care măsoară performanța în browser, Nexus 5X are o clasare chiar bună, aproape de One M9 sau S6 Edge+.

image

Surprinzător aș zice, în popularul test AnTuTu Nexus 5X e mai bun decât LG G4 și Note 4, dar la diferență măricică de primul clasat în testul MOBzine.ro, S6 Edge+.

image

Cu astfel de rezultate Nexus 5X nu e chiar un aparat care să nu fie băgat în seamă și cred că zona de mijloc i se potrivește perfect.

Autonomia lui Nexus 5X este din punctul meu de vedere o zonă nevralgică. Cumva mă așteptam ca niște caracteristici hardware mai joase să contribuie la o autonomie mai bună. Nu e chiar așa, bateria de 2700 mAh ține cam o zi în condiții de folosire normală – aici vorbesc despre o conexiune la internet permanentă pe WiFi sau 4G, Bluetooth pornit, serviciile Google active și funcționare normală (pentru mine) ca smartphone cu verificări frecvente de rețele sociale, email și TuneIn Radio activ.

Și mai vreau să remarc un lucru: încărcarea bateriei se face relativ repede: sub 2 ore pentru 100% și undeva la 22 de minute pentru un spor de 25%.

Nexus 5X shell 13Nexus 5X shell 14

În ceea privește calitatea audio din convorbirile de voce, Nexus 5X are un comportament bun. Nu am să îi reproșez nimic pe perioada de testare în rețeaua Vodafone cu o cartelă 4G.

Software: primul Android 6.0 Marshmallow

Știți probabil că alături Nexus 6P, 5X-ul LG este primul aparat livrat cu Android 6.0 Marhmallow. Cine apreciază Androidul curat va fi extrem de fericit să pună mâna și să folosească Nexus 5X. Eu prefer interfața HTC Sense, mai bine desenată și centrată pe nevoile mele.

Nexus 5X shell 03Nexus 5X shell 04

Să nu înțelegeți că desconsider în vreun fel un Android 6.0 curat. E o opțiune pe care mă bucur că o avem cu toții la dispoziție.

Întâlnirea cu noul Android a fost interesantă pentru că aproape nu îți dai seama că ai de a face cu alt Android. Un alt meniu de sistem, mai multe elemente de securitate (pe care unii le vor considera enervante), posibilitatea de a folosi mai multe conturi, aplicațiile Google preinstalate în mod implicit.

Nexus 5X shell 06Nexus 5X shell 05Nexus 5X shell 07Nexus 5X shell 09

Nu uitați că Nexus este aparatul dezvoltatorilor și că mereu va avea cele mai noi versiuni de Android. Asta lasă pasionaților loc de experimente, inclusiv cu ROM-uri terțe.

Nexus 5X shell 10Nexus 5X shell 15

Concluzie: o experiență Android plăcută, performanță decentă și o cameră foto de excepție

Nexus 5X este un smartphone de avut în vedere, poate puțin cam scump (în România) pentru ceea ce oferă. Veți primi o cameră foto foarte bună, Androidul în stare pură și posibilitatea de experimentare plus disponibilitatea imediată a update-urilor, un senzor de amprentă foarte bun și opțiunea de alege orice operator doriți.

Carcasa de plastic și design-ul s-ar putea să vă țină deoparte dacă îl veți compara cu un One M9 (sau A9), respectiv noile Galaxy S6, S6 Edge și S6 Edge+. Cu toate astea țineți minte că e un smartphone din altă categorie, mai ieftin și extrem de ușor.

Nexus 5X 07

Nexus 5X este smartphone-ul care răspunde pozitiv la mai toate cerințele și cum am mai zis, zona de mijloc i se potrivește cel mai bune. Nu e cel mai cel, dar are multe lucruri care îl recomandă. Display-ul, camera foto, senzorul de amprentă, dimensiunea ”normală”, performanța decentă.

E departe de a fi aparatul perfect. L-am criticat pentru că am avut situații în care l-am considerat lent pentru că îl comparam direct cu S6 Edge+, lucru ce nu e corect pentru că vorbim de o diferență de preț de aproape 30%, distanță ce nu e chiar atât de evidentă la capitolul performanță.

Nexus 5X 09Nexus 5X 08

Pentru LG, al treilea experiment pe zona Nexus este cred și cel mai reușit. E un mare salt înainte față de primul Nexus 5 din toate punctele de vedere (și sper eu și din cel al fiabilității) și cred că pentru toate lucrurile ce pot să îi fie reproșate se găsesc cel puțin tot atâtea care să fie apreciate.

În concluzie, dacă vreți un smartphone care să aibă mereu cele mai noi versiuni de Android și cu care să fiți liber să experimentați ROM-uri noi, atunci Nexus 5X e alegerea pe care trebuie să o faceți.

Informații: Google.ro

Preț: aproximativ 2300 de lei

 

PRO CONTRA
+ Android 6.0 Marhsmalow pur
+ ecran bun
+ senzor de amprentă
+ poze de calitate
+ performanță decentă
+ Android Pay, nu în România
– autonomie
– nu are slot microSD
– preț puțin cam mare
– calitatea audio putea fi mai bună
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

55 COMENTARII

  1. e interesanta camera, procesorul hexa cu cei 2 gb ram trebuie sa faca treaba buna. pacat de memoria interna…mare pacat.

  2. Nexus 5X are unul din mai bune display-uri ale momentului cu culori naturale, foarte strălucitor.
    Camera: 12.3 MP și f/2.0/ o cameră foto de excepție: bate la capitolul calitate foto extrem de multe aparate

  3. Caractetisticile lui LG Nexus 5x care mi se par atractive sunt:camera de 12,3 MP, Android 6.0 Marshmallow, senzor de amprenta.

  4. Din punctul meu de vedere, cele mai importante caracteristici ale acestui smartphone sunt:
    -procesorul Qualcomm Snapdragon 808 1.8GHz hexa-core 64-bit;
    -Android 6.0 Marshmallow .

  5. Imi place sa fac poze si de aceea ma interesează camera, de 12.3 MP cu f/2.0 și pixeli de 1.55 microni care dă rezultate foarte bune în diverse condiții de iluminare.

  6. Cu siguranta displaul IPS LCD de 5.2 inci, cu rezolutia excelenta de 1920 x 1080 pixeli + cei 2 GB RAM. Camera de 12,3MPX e super, insa in mana unuia care stie ce sa faca cu ea! Lipsa slotului ptr microsd, este intr-adevar o chestie pe care nu am inteles-o nici eu…

  7. Cele mai interesante caracteristici la LG Nexus 5X Camera care este de 12.3 MP si procesor Qualcomm Snapdragon 808 1.8GHz hexa-core 64-bit, un GPU Adreno 418 și 2GB LPDDR3 RAM.

  8. Cele mai importante caracteristici, privite din punctul meu, subiectiv, de vedere, sunt:
    – sistemul de operare Android pur, fara alte aplicatii;
    – camera foto, ca eu nu sunt fotograf si pentru fotografiile de familie este suficient cat ofera;
    – display-ul cu protectie antiamprente sau antiurme, ca m-am saturat sa tot sterg de “grasime” telefonul vechi;
    – faptul ca e un smartphone nou si eu chiar doresc sa-mi schimb mobilul.
    Dupa ce am citit review-ul vostru am fost incantata sa aflu ca mai sunt telefoane care pot sa-ti demonstreze ca iphone 6 si samsung s6 edge sunt mofturi, iar pentru oameni simpli merge si un nexus cu care sa te dai mare ca ai un telefon de ultima generatie si performant in functiile care imi trebuie mie. Multumesc ca imi dati sansa sa castig acest telefon!

  9. Mai multa lumina, mai putina miscare
    Camera OIS de 8MP incorporeaza tehnologii avansate pentru a realiza imagini vii cu o gama larga de culori si lumina perfecta. In timp ce tineti camera, OIS (Optical Image Stabilization) va stabiliza imaginea chiar cu tremuratul mainilor, astfel incat fotografiile si clipurile video vor fi clare.

  10. Cea mai interesanta caracteristica cred ca este procesorul Qualcomm Snapdragon 808 1.8GHz hexa-core 64-bit, un GPU Adreno 418 și 2GB LPDDR3 RAM.

  11. Caracteristica cea mai importanta la Nexus 5X dupa parerea mea e partea hardware : 2GB RAM și CPU Dual-core Cortex-A57 la 1.82Ghz + quad-core Cortex-A53 la 1.44GHz cu Adreno418 pe un cipset Snapdragon 808.

  12. Buna ziua! Dupa parerea mea, Nexus este cel mai tare telefon pentru ca nu este incarcat cu tot felul de aplicatii inutile si nefolositoare unora si are Androidul pur pe el. Am avut toate modelele, in afara de Nexus 6 si ultimele doua: Nexus 5x si Nexus 6P, datorita pretului mai mare. Ca si caracteristica importanta pentru mine la Nexus 5x este camera primara de 12.3MP cat si cea secundara de 5MP

  13. CELE MAI IMPORTANTE CARACTERISTICI ALE LG NEXUS 5X SUNT:
    – SISTEMUL DE OPERARE;
    – CAMERA FOTO;
    – SENZORUL DE AMPRENTA;
    – DISPLEY-UL.

  14. Salut! Are un design placut, poate ca diagonala este un pic mare, dar arata bine. Subtirimea ok. Chiar daca nu sunt adeptul foto facute cu telefonu’ , este de retinut un f/2.0. Apoi procesorul, ecranul, full hd-ul, ramul. Interesanta husa.

  15. CELE MAI IMPORTANTE CARACTERISTICI, DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, SUNT:
    – Sistemul de operare Android 6.0 Marshmallow
    – camera de 12.3MP si f/2.0
    – Senzorul de amprenta
    – Display: 5.2 inci, IPS LCD și 1920 x 1080 pixeli
    Multumesc.

  16. Incărcarea bateriei se face relativ repede: sub 2 ore pentru 100% și undeva la 22 de minute pentru un spor de 25%,Android 6.0 Marshmallow,senzor pt amprenta,culori foarte frumoase si faptul ca va primi întotdeauna ca mai noua versiune de android este un mare avantaj pt Nexus 5X.

  17. Dupa parerea mea cele mai bune caracteristici la acest model sunt
    – senzorul de amprenta
    – android 6.0
    – camera de 12.3MP si f/2.0
    – 2GB RAM și CPU Dual-core Cortex-A57 la 1.82Ghz + quad-core Cortex-A53 la 1.44GHz cu Adreno418 pe un cipset Snapdragon 808

  18. CELE MAI IMPORTANTE CARACTERISTICI, DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, SUNT:
    – SISTEMUL DE OPERARE;
    – CAMERA FOTO;
    – SENZORUL DE AMPRENTA;
    – DISPLY-UL

  19. Ce imi place cel mai mult la telefonul acesta este display-ul de o calitate foarte decenta fata de alte modele din categoria sa de pret.

  20. Nexus 5X are 2GB RAM și CPU Dual-core Cortex-A57 la 1.82Ghz + quad-core Cortex-A53 la 1.44GHz cu Adreno418 pe un cipset Snapdragon 808

  21. Sunt artist liric, am multe concerte in tara si strainatate. Sunt si profesoara de muzica si am serbari si concerte cu copiii. In acelasi timp sunt si pasionata de tehnologie, instalez windows-uri pe desktop, etc. Nexus X5 pare un telefon foarte potrivit pentru o persoana foarte activa. De multe telefonul se transforma intr-un “birou mobil”, ori trimit mail-uri importante, ori caut informatii pe internet, etc. Imi place ca are ecranul destul de mare (5 inch), culorile sunt foarte clare, camera este foarte buna pentru cineva care are nevoie sa imortalizeze des tot felul de momente, rotunjimile carcasei sunt dragute, dar cel mai mult ma bucur pentru Android 6. Sunt convinsa ca sistemul se misca foarte bine, are o viteza de raspuns tocmai buna. Memoria mi se pare suficienta pentru oricum din cand in cand trebuie descarcate pozele, video-urile, etc, pe un desktop. Felicitari pentru acest model de telefon!

  22. Una dintre dintre caracteristicile importante pentru mine la LG Nexus 5X ar fi ca are Android 6.0 Marshmallow; ca are senzorul pentru amprente /Nexus fingeprint si nu in ultimul rand bateria de 2700 mAh

  23. Un telefon extrem de performant!!! O multitudine de facilitati…dar dintre toate iese in evidenta camera foto!!!! Felicitari!!

  24. Nexus 5X are 2GB RAM și CPU Dual-core Cortex-A57 la 1.82Ghz + quad-core Cortex-A53 la 1.44GHz cu Adreno418 pe un cipset Snapdragon 808

  25. Fiind un fan LG Nexus, momentan detin Nexus 4 si sunt multumit de el. Ce ma intereseaza de la noul telefon este sa fie mai performant, rapid si elegant decat ceea ce am, sa faca poze mai bune si sa intretina nevoile unei vieti active, “multilateral dezvoltate” :), dar sa si suplineasca lipsa timpului de a efectua operatiile specifice unui laptop sau PC. In acest sens, Nexus 5X ar satisface nevoile mai sus descrise.

  26. Pana acum nu am avut nevoia de a-mi cumpara un telefon scump, am mers pe varianta telefonul este pentru vorbit, aparatul foto pentru poze, insa mi-am dat seama ca tehnologia se schimba foarte repede, iar cu un telefon considerat a fi mediu ca si performante poti face de toate. La modelul acesta nu prea inteleg insa lipsa slotului de card. Sa inteleg ca filmeaza Full HD, dar unde se presupune ca voi salva acea inregistrare ca daca mai instalezi si ceva aplicatii, mai ai si ceva poze prin telefon, deja memoria va fi full. Din cate ati testat, ce telefon imi puteti recomanda pentru cele mai decente poze, ca si pret pana in 2000 lei?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep