HomeFeaturedFocus3 lucruri care imi plac la Overmax Touch

3 lucruri care imi plac la Overmax Touch

De vreo două săptămâni folosesc un smartwatch Overmax Touch, primul model de ceas inteligent lansat de către polonezi și unul dintre primii pași ai acestora în zona de wearable, lansat în vara acestui an. Produsul s-a pliat perfect pe scenariul meu legat de primele experiențe de utilizator de smartwatch. Am spus-o și cu alte ocazii, pentru a vedea dacă ai în sânge sau dacă te prinde pe parcurs utilizarea unui astfel de gadget, trebuie să începi cu ceva subțire. Subțire ca preț, astfel încât să minimizezi o eventuală cheltuială nejustificată (după două săptămâni nu aș putea să spun că aș folosi în mod uzual un ceas inteligent), cu toate riscurile de natură tehnică pe care le implică un preț scăzut al unui produs.

Trebuie să fac o scurtă paranteză aici și să spun că de la debutul acestui produs, producătorul polonez a mai lansat două ceasuri inteligente: Overmax Touch 1.1 și Overmax Touch 2.1. Văd că evoluția este evidentă și sper ca într-un viitor apropiat, atunci când disponibilitatea acestora pe piața din România nu va mai fi o problemă, să am ocazia să le testez și pe acestea. Iată cum apar primele semne că deja mă interesează zona de wearable și că perioada aceasta de început, de debut, are efect.

Revenind la al nostru Overmax Touch, vine cu un preț extrem de avantajos. 350 de lei este recomandarea producătorului pentru toți partenerii săi autorizați, cu ușoare dificultăți de stoc și cu nevoia unei căutări migăloase pentru a găsi ceasul disponibil. Un preț care nu reprezintă o pierdere foarte mare în eventualitatea în care nu vă veți obișnui cu încă un dispozitiv care trebuie încărcat, un preț care face din Overmax Touch un cadou extrem de potrivit în această perioadă a anului. Cu atât mai mult cu cât vine într-o cutie interesantă.

20151217_094434

Ca și aspect ceasul polonezilor seamănă destul de bine cu primul model de Samsung Gear, de unde a și fost inspirat cel mai probabil. Nu este un lucru rău, am mai spus-o și cu alte ocazii, este chiar OK să copiezi lucruri bine făcute. Ca și diferență, produsul de la Overmax este mai mare, mai voluminos și probabil ușor mai brut, fără să arate finețea omologului de la Samsung.

Înainte de a vă enumera argumentele pentru care mi-a plăcut ceasul, să vedem care e configurația sa. Un cipset MTK6260A se ascunde în spatele unui display TFT de 1,54 inchi și rezoluție de 240 x 240 pixeli. Tot acolo își mai găsesc loc și memoria RAM de 64 MB, stocarea internă de 128 MB și acumulatorul de 380 mAh (care poate părea mic, dar se descurcă onorabil). Ceasul este dotat cu slot pentru microSD, cu modul pentru o cartelă SIM, putând funcționa și independent de un smartphone și cu o cameră foto de 0,3 megapixeli. Poate părea puțin cam mare, având dimensiuni de 43,5 x 40 x 11,8 milimetri și o greutate de 205 grame.

Funcționalități multiple

Poate că înșiruirea de specificații tehnice nu impresionează, până la urmă este vorba despre un smartwatch, nu avem de-a face cu concurența acerbă din zona de smartphone. Însă lista de funcționalități a lui Overmax este normală, aici se va vedea dacă măcar unele dintre ele se vor plia pe necesitățile fiecărui utilizator, dacă comuniunea dintre un potențial utilizator și noțiunea de smartwatch se va concretiza sau nu.

Overmax Touch are următoarele meniuri:

  • Mesagerie
  • Jurnal de apeluri
  • Bluetooth
  • BT Dialer
  • Camera (foto)
  • Camera Video
  • Image Viewer
  • Video Player
  • Browser
  • SIM toolkit
  • File Manager
  • Calculator
  • Profile audio
  • Teme
  • Audio Player
  • Setari
  • Sound Recorder
  • Remote Camera
  • Anti pierdere
  • Pedometru
  • Monitorizare somn
  • Memento sedentar
  • Smart Search
  • Calendar
  • Gasire Telefon

Cred că de aici se poate deduce foarte ușor multitudinea de aplicabilități pe care acest produs o are. OK, unele dintre ele au nevoie de o configurare atentă, unele s-ar putea să nu funcționeze așa cum v-ați dori, însă trebuie să avem în minte tot timpul două aspecte importante: avem de-a face cu primul dispozitiv de acest fel de-al acestui producător (motiv pentru care aș recomanda una dintre versiunile ulterioare) și vorbim totuși despre un preț foarte mic.

Autonomia

Atunci când am citit specificațiile tehnice, am fost destul de speriat de capacitatea acumulatorului din Overmax Touch, obișnuit fiind probabil cu capacitățile bateriilor de smartphone. Un acumulator de 380 mAh pare infim. Opinie care mi-a fost cumva accentuată atunci când am pornit prima oară telefonul și a fost nevoie să introduc SIM-ul, lucru care nu se poate face decât scoțând acumulatorul. Aici fac iarăși o scurtă paranteză, după fiecare scoatere a bateriei, ceasul se resetează și este nevoie de refacerea manuală a tuturor setărilor, inclusiv data și ora. Mai enervant este că se întâmplă acest lucru și în momentul în care rămâi fără baterie, așa că ideal este să încerci să eviți acest lucru.

20151217_095021

Însă autonomia lui Overmax Touch m-a impresionat plăcut, pentru că vorbim de 5-6 zile cu Bluetooth-ul pornit în permanență și cu consultarea destul de frecventă a ceasului. Nu am un termen foarte clar de comparație, fiind vorba despre primul ceas inteligent pe care îl testez, însă, din discuțiile cu Ionuț care are un palmares mai bogat la acest aspect, am înțeles că media este undeva la 2-3 zile. Vorbim despre produse similare, pentru că există și excepții.

Autonomia lui Overmax Touch, pe care o consider un plus evident, nu te scapă de grija încărcării unui dispozitiv în plus, una dintre cele mai mari fobii ale utilizatorilor care încă nu au folosit un astfel de gadget, însă încearcă și chiar reușește să îți facă viața mai ușoară rărind momentele în care este nevoie de încărcare.

Prețul

Așa cum spuneam Overmax Touch are un preț competitiv, de aproximativ 350 de lei, care îl avantajează pe piață. Însă acest preț, pe care îl putem considera un avantaj, vine la pachet cu anumite lipsuri de natură tehnică și cu o disponibilitate destul de limitată. Este destul de greu să găsești produsul în stocul marilor magazine online. Chiar și în momentul în care scriu aceste rânduri, nu am reușit să găsesc produsul pe stoc, astfel încât să vă ofer și un link înspre el. Asta chiar dacă acum trei zile nu am întâmpinat această piedică.

Da, pot fi găsite produse concurente, chiar și de la branduri românești, la prețuri apropiate, chiar mai mici. Însă multitudinea de funcții și modulul pentru SIM sunt caracteristicile care fac ca prețul lui Overmax Touch să fie unul chiar cinstit.

Ce cred eu că îi lipsește

Sunt și chestii pe care eu unul le-aș schimba la Overmax Touch și pe care cred și sper că producătorul polonez le-a și îmbunătățit la succesorii acestuia. De aceea am și spus că sper că voi avea ocazia să îi testez, pentru că îmi face o reală plăcere să văd cu ochii mei evoluția unui produs.

20151217_095048

Îmi place faptul că vine cu o curea de cauciuc, însă nu îmi place că aceasta este destul de rigidă. De multe ori seara, după o zi întreagă de purtat ceasul, am urme pe mâini. Mai pot spune că aș fi apreciat niște margini mai înguste ale ecranului, vorbim totuși despre un smartwatch. Cred de asemenea că îi lipsește senzorul pentru puls.

Concluzie

În ciuda acestor lipsuri enumerate mai sus, cred că Overmax Touch este un produs pe care pot să îl recomand pentru cei ce vor să încerce ideea de smartwatch fără însă a investi foarte mult în această experiență. De asemenea, având în vedere perioada anului în care ne aflăm, cred că este o idee foarte bună de cadou pentru orice pasionat de gadgeturi, de tehnologie și de mobilitate.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep