HomeFeaturedFocusREVIEW: ZTE W01 Round smartwatch, un ceas interesant, la pret bun

REVIEW: ZTE W01 Round smartwatch, un ceas interesant, la pret bun

ceas ZTE W01

Folosesc deja un ZTE W01 Round de câteva săptămâni bune și trebuie să spun că este destul de interesant. Este genul acela de gadget care nu te dă pe spate prin vreo trăsătură anume, dar pe care nici nu-ți vine să nu îl mai folosești. În plus, nefiind un adept al ceasurilor smart, experiența asta este binevenită, pentru că din când în când este nevoie de un fel de confirmare/infirmare a obiceiurilor față de un anumit dispozitiv, sau față de o anumită tehnologie.

Nu aș putea să spun acum dacă s-a schimbat ceva, dacă încep să simt că un smartwatch devine indispensabil. Pe de altă parte, deși am văzut cam tot ceea ce era de văzut la ZTE W01 Round și am adunat toate informațiile necesare acestui material, parcă nu-mi vine să îl las de la mână. Încă îmi place să îl folosesc, poate pentru că m-am obișnuit cu el. Și cred că este, într-o oarecare măsură și meritul produsului în sine.

smartwatch ZTE W01

ZTE W01 Round a ajuns la noi de pe GearBest. Din câte am putut să văd, este cam singura metodă prin care un posibil utilizator din România poate ajunge în posesia acestui produs. Deși probabil că și alte magazine online chinezești, care fac livrări și la noi în țară, îl au în ofertă.

Este un produs entry pe categoria sa, nu excelează prin caracteristicile sale tehnice. Îl văd ca pe un prim pas înspre utilizarea unui smartwatch. Un pas de acomodare cu un astfel de concept, după care ar fi normal să se treacă la un produs ceva mai pretențios.

Pe de altă parte, cât timp nu apar probleme majore, un utilizator începător/mediu se poate baza pe ZTE W01 Round pentru monitorizarea activităților sportive de bază. Și în perioada în care eu l-am folosit, probleme nu prea au apărut. Oricum, ca idee de bază, o să vă rog să îl priviți pe ZTE W01 Round de-a lungul acestui material și prin perspectiva prețului său de vânzare, unul destul de accesibil, asupra căruia o să revin cât de curând.

Specificații tehnice complete ZTE W01 Round

Însă până la preț aș vrea să trecem împreună prin lista specificațiilor tehnice complete ale lui ZTE W01 Round.

  • Display: IPS LCD
  • Formă: semi-rotund
  • Diagonală: 1,22 inchi (3,1 cm)
  • RezoluÈ›ie: 240 x 204 pixeli
  • Chipset: MediaTek MTK2502A
  • Memorie RAM: 32 MB
  • Stocare internă: 128 MB
  • Bluetooth: 4.0 LE
  • Material ceas: oÈ›el inoxidabil
  • Material curea: imitaÈ›ie piele
  • Greutate: 56 grame
  • Senzor puls cardiac: da
  • Rezistență la apă: da, IP54
  • Acumulator: 320 mAh
  • Altele: speaker, microfon, pedometru
  • Compatibilitate: Android 4.3 sau mai sus, iOS 7.0 sau mai sus
  • Cameră proprie: nu
  • Slot SIM: nu

Așa cum se poate vedea, nu sunt specificații de top. Cred că formularea mea, cum că ZTE W01 Round este un produs entry pe categoria sa, este destul de corectă. Însă acest nivel de echipare (să-i spun așa) se reflectă și la nivel de preț. ZTE W01 Round este disponibil pe GearBest la un preț de 78 dolari. A venit la aproximativ 2 saptamâni (16-17 zile) de la data comenzii și în mod surprinzător, coletul a venit direct la oficiul poștal de cartier.

Construcție

Cât timp vorbim despre construcția și aspectul fizic ale lui ZTE W01 Round, senzația mea este că nu prea se vede că este un entry-level. Finisajele sunt realizate cu grijă, materialele folosite lasă impresia de calitate și, cel puțin după o lună și ceva de utilizare, confirmă această impresie. Am mai testat, cu destul de multă vreme în urmă, un smartwatch entry, un Overmax Touch, la care se vedea destul de ușor că provine dintr-o zonă de preț mic. Spre deosebire de el, la ZTE W01 Round nu prea îți dai seama de acest lucru atunci când te uiți la produs.

Un plus pentru cureaua din imitație de piele (unele informații spun că ar fi chiar piele naturală).

În ceea ce privește forma sa rotundă și dimensiunile, se vede destul de clar că intenția producătorului chinez a fost să facă din ZTE W01 Round un produs unisex, care să se potrivească atât pe o mână de bărbat, cât și pe una mai fină, de femeie. Deși l-aș fi preferat o idee mai mare, nu pot spune că m-a deranjat acest lucru. Oricum, senzația este că avem totuși de-a face cu un produs prea mare pentru o mână de femeie.

Ca și design, aduce destul de mult cu Moto 360, ceasul care mie mi-a plăcut cel mai mult din punct de vedere fizic. Și ăsta poate fi un motiv pentru care încă mă împac cu ZTE W01 Round, deși nu am prea fost adeptul smartwatch-urilor.

Telefonul este prevăzut cu un buton fizic lateral, destul de finuț și care are rolul său în partea de design, prin plasarea asimetrică.

Cureaua este de culoare neagră, singura opțiune, în timp ce rama metalică a ceasului poate fi aurie, argintie sau neagră. Ceasul care a ajuns la noi este negru și asta îmi place.

Ce nu îmi place însă în materie de design, este prezența celui de-al doilea buton, unul software, care strică rotunjimea ecranului și care nu are un rol foarte clar. Funcționează, dar poate fi utilizat doar pentru anumite acțiuni.

Dacă adăugăm și grosimea destul de mare a marginilor ecranului, dar și rezoluția cam mică a acestuia, care își pune amprenta asupra imaginilor afișate, avem totuși o dovadă destul de clară a apartenenței în zona de preț mic.

Aplicație

Tot la acest capitol poate fi inclusă și aplicația care ajută la împerecherea ceasului cu un terminal mobil. Am folosit un dispozitiv cu Android Nougat, care a refuzat să facă download-ul aplicației respective. Și aici avem o primă problemă mare cu produsele chinezești: aplicația nu este disponibilă în Google Play, ci trebuie descărcată de la o adresă anume. Așa cum spuneam, au fost probleme cu partea de download, dar instalarea a decurs OK.

Aplicația, BT Swatch pe numele ei, este una destul de simplă, care permite configurarea notificărilor, a pedometrului și a senzorului de puls cardiac. Și are și un buton pentru funcția de monitorizare a somnului.

Notificări

Chiar dacă aplicația permite configurarea notificărilor și am încercat orice scenariu, în unele situații există probleme. Spre exemplu, notificările de mesaje pe WhatsApp funcționează doar parțial. În sensul că vezi că ai primit un mesaj, vezi de la cine și la ce oră, dar nu îl poți citi. În schimb, la SMS-uri, acest lucru este posibil. Aici este zona sensibilă, cea la care ZTE W01 Round își arată limitările.

Notificările de Facebook sunt în regulă, nu am constatat probleme aici.

În ceea ce privește notificările de apeluri, am două observații. Cea bună, este dată de faptul că telefonul funcționează ca hands-free pentru apeluri, poți răspunde și poți vorbi fără probleme. Și se pare că la nivel calitativ, lucrurile stau bine. Am auzit foarte clar și interlocutorul meu nu s-a plâns de calitatea audio, semn că și microfonul funcționează bine.

Cea mai puțin bună este dată de faptul că tonul de apel este preluat și de către ceas, astfel că atunci când ești sunat, se aude melodia de apel din două surse. Este ușor deranjant. Mai deranjant este faptul că odată activate notificările pe partea de apel, ceasul preia tot ceea ce înseamnă sunet de pe partea de media din telefon. Te uiți la un film pe telefon și ceasul este sincronizat cu telefonul? Partea audio din film se va auzi pe ceas. La fel și în situația jocurilor.

E drept, s-ar putea să fie nevoie de mai multă răbdare în configurarea notificărilor din aplicația dedicată. Răbdare de care recunosc că nu prea am dat dovadă.

Funcții ZTE W01 Round

În momentul în care este sincronizat cu telefonul, ZTE W01 Round permite efectuarea și primirea de apeluri telefonice, accesul la jurnalul de apeluri, dar și la agenda telefonică. La fel, se pot accesa mesajele text direct din ceas, însă aici nu se pot genera mesaje text noi.

De asemenea, ZTE W01 Round funcționează ca telecomandă pentru camera foto a telefonului. Aplicația foto de pe telefon poate fi accesată direct de pe ceas, fără ca să mai fie nevoie să atingem sau să deschidem telefonul. Se poate declanșa camera direct de pe ceas, iar fotografia rezultată va fi stocată în memoria ceasului. Este o jucărie interesantă, pentru cei care se cred mici spioni.

Pe partea de activități sportive, avem pedometrul, avem monitorizarea somnului, avem monitorizarea pulsului cardiac, avem notificările pentru utilizatorii sedentari.

Alte aplicații pe care ZTE W01 Round le are sunt player-ul muzical, care preia playlist-ul din telefon, calculatorul, calendarul, integrarea cu Siri, pe care nu am testat-o, funcția de reportofon (o noua jucarie pentru cei care se cred spioni), cronometru, ceas alarmă și funcția de găsire a telefonului.

Nu aș putea să apreciez cât de exacte sunt măsurătorile pe care le înregistrează ZTE W01 Round, dar am încercat pe cât posibil să le verific. Am folosit un Apple Watch în paralel și am comparat datele înregistrate pentru o ascensiune pe Tâmpa pe jos. După cum se poate vedea, cele care nu țin de utilizator sunt destul de apropiate, așa că nu cred că produsul nostru are erori grave în măsurătorile pe care le face.

Una peste alta, eu cred că ZTE W01 Round se descurcă onorabil și este potrivit pentru un prim instrument de monitorizare a activităților sportive. Evident, cei care vor să aprofundeze și să obțină date precise și statistici pe termen mai lung, vor fi obligați să facă pasul spre un brand consacrat din domeniu și spre un produs mai scump.

Autonomie

Am evitat multă vreme să folosesc un smartwatch pentru că am considerat și încă mai cred că un ceas este în primul rând un accesoriu fashion și de-abia apoi un gadget cu funcții smart.

Apoi, am în minte ideea că încă un dispozitiv pe care trebuie să îl încarc este o bătaie de cap în plus.

ZTE W01 Round nu m-a scăpat de această grijă. Autonomia lui în condițiile în care am pornit toate notificările, l-am folosit de câteva ori pe zi pentru măsurarea pulsului și m-am mai jucat și cu restul de funcții, nu trece de bariera a două zile de utilizare. Undeva după prânzul celei de-a doua zile este nevoie de încăracre.

Ca un plus aici, ceasul nu are niciun fel de mufă. Probabil și pentru că se spune că este rezistent la apă. Eu unul nu am avut curajul să încerc să aflu ce reprezintă acea certificare IP54.

Încărcarea se face printr-un connector specific, cu priză magnetică. Mie îmi place mult acest lucru, deși s-ar putea dovedi un punct negativ în momentul în care se deteriorează sau se pierde acest cablu. Pentru că s-ar putea să fie destul de greu de găsit separat.

Pro și contra

Ca un fel de concluzie, o să grupez argumentele pro și contra ZTE W01 Round. Iar decizia legată de cât de atractiv este un astfel de dispozitiv vă las pe voi să o luați.

Îmi plac la el forma (faptul că este rotund) și construcția. Finisajele atente și materialele din care este farbricat, precum și faptul că are o curea din imitație de piele. Le prefer oricând celor cu zale sau din cauciuc.

Îmi place faptul că are senzor pentru monitorizarea pulsului. Mi se pare că este un feature care ar trebui să fie prezent la toate dispozitivele wearable, deși lipsește de la multe astfel de produse.

Este destul de complex ca smartwatch și are destule funcții, atât în zona de notificări, cât și ca dispozitiv de monitorizare a activităților sportive.

Poate cel mai important, are un preț competitiv. ZTE W01 Round costă 78 dolari pe GearBest. Un preț destul de bun pentru un smartwatch destul de complet.

La polul opus, primul lucru care nu mi-a plăcut a fost aplicația dedicată. Și mai ales faptul că nu o găsești pe Google Play. Este un prim obstacol în calea încrederii în acest produs. Pe de altă parte, este oarecum normal, având în vedere că este un produs destinat în primul rând pieței din China.

Apoi, nu îmi place ecranul. O dată pentru că are marginile prea groase. Și apoi, pentru că are o rezoluție cam mică, lucru ce poate fi văzut cu ochiul liber.

Nu m-am împiedicat într-o lună și ceva de zile de spațiul de stocare, pe care îl consider prea mic, dar poate că o perioadă mai lungă de utilizare ar putea evidenția și acest neajuns.

Și cred că un slot pentru SIM l-ar fi făcut mai atractiv. Deși nu pot să spun că personal am suferit după acest lucru.

Așa că, per total, este genul de produs care merită folosit și experimentat, în primul rând pentru că nu costă prea mult. Iar beneficiile pe care le aduce, puse în balanță cu prețul plătit pentru ele, sunt un câștig pentru un utilizator începător în zona de wearables.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep