HomeFeaturedFocusDespre Apple si datele utilizatorilor

Despre Apple si datele utilizatorilor

Vă dați seama că nu am putut să mă abțin când am văzut că în perioada iulie – decembrie 2015 Apple a furnizat informații despre 4.411 utilizatori doar autorităților din Statele Unite. Da, același Apple care cu încăpățânare s-a ferit să deblocheze un singur telefon, al unui individ care omorâse câteva persoane și care era bănuit de apartenență la o organizație teroristă. Acolo nu s-a putut (da, știu diferența dintre informațiile unui utilizator și deblocarea unui dispozitiv), deși soluții elegante pentru ambele părți s-ar fi putut găsi. Acolo a fost un exercițiu de imagine mai mult decât o chestiune de siguranță națională. Deși, până la urmă, după ce autoritățile au anunțat că au deblocat telefonul fără ajutorul companiei din Cupertino, subiectul s-a cam fâsâit și nu am aflat dacă au ieșit la iveală informații utile sau nu, dacă criminalul de la San Bernardino a fost sau nu în legătură cu o grupare teroristă care amenință încă siguranța cetățenilor americani.

Același Apple care s-a încăpățânat ca un catâr să nu acceseze informațiile în cauză și a declanșat un scandal extrem de bine-venit în contextul campaniei electorale de peste ocean, nu a avut prea multe ezitări în a răspunde solicitărilor venite de la autorități în cea de-a doua parte a anului trecut. Încă odată o să repet, 4.411 din 5.192 conturi ale utilizatorilor au fost puse la dispoziția autorităților, evident, în urma unor solicitări venite din partea acestora, doar în Statele Unite. Cu un total de aproape 20.000 de conturi din care informații au fost puse la dispoziția autorităților la nivel global.

Desigur, Apple jonglează cu noțiuni ca informații non-content, dispozitive, conturi, dar ideea de ansamblu rămâne aceeași. Compania din Cupertino pare destul de cooperantă cu autoritățile, în ciuda imaginii pe care a încercat din plin să și-o clădească în ultimele două luni. Și, în eventualitatea în care cineva mai are semne de întrebare, va coopera și în continuare. Este o chestie chiar normală, deși fanii acestui brand vor avea argumente care de care mai interesante în a combate această idee.

Ca un fapt inedit, și România a trimis două solicitări către Apple, care totalizau un număr de 13 dispozitive pentru care autoritățile de aici aveau nevoie de informații și date ale utilizatorilor. Apple a ignorat ambele cereri, la fel cum, în general, ignoră piața din România. Cu aștia mici și neînsemnați este chiar OK sa îți încordezi mușchii.

via Apple

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep