HomeFeaturedFocusBlack Mirror 3: si China vrea sa implementeze un sistem de evaluare...

Black Mirror 3: si China vrea sa implementeze un sistem de evaluare a cetatenilor pe baza datelor din online

blackmirror

Tocmai ce am văzut aseară primul episod al noii serii Black Mirror (3) difuzat de Netflix și mă gândeam că un astfel de scenariu în care oamenii să fie evaluați pe baza notelor pe care le primesc de la cei din jur s-ar putea să nu fie chiar departe. Și chiar așa e, China se pare că se gândește să implementeze un sistem în care guvernul să analizeze datele despre comportamentul cetățenilor și să tragă niște concluzii pe baza cărora să introducă un sistem de notare care la rândul său să fie folosit drept criteriu pentru a permite (sau nu) anumite libertăți.

Este exact tema primului episod din seria a treia a serialului Black Mirror. Dacă nu l-ați văzut încă vă recomand să faceți asta – toții fanii rețelelor de socializare care stau mereu cu nasul în telefon și pe Instagram, Facebook, Twitter sau mai știu eu ce altceva s-ar putea să regăsească în film anumite judecăți și decizii.

Dacă Black Mirror e (încă!) ceva imaginar pentru noi toți, chinezii par să fie de altă părere. ”Minunata minte a Partidului Comunist” explorează ideea de a promova o viață mai bună cu oameni mai implicați și responsabili activând un sistem de monitorizare și notare pe baza activităților desfășurate. Iar în funcție de rezultat, să se facă automat clasamente iar oamenii să fie judecați după ce note au și nu după ceea ce sunt cu adevărat, iar dacă nu reușesc să ia note de trecere să fie limitați în a putea lua credite, a duce copii la școli mai bune, să călătorească în afara țării, să închirieze camere în anumite hoteluri, să aibă acces la anumite restaurante etc.

Scenariile astea pot să o ia razna rău de tot și din păcate sunt extrem de aproape dacă e să ne luăm după ce spune theindependent.

Sunt puțin sceptic vizavi de treaba asta, dar nu mi se pare ceva ce trebuie negat încă de la început – comuniștii au idei puține și fixe când vine vorba despre controlul populației.

Cică ar fi un document super secret în care sunt discutate modalități prin care datele despre cetățenii chinezi să fie agregate într-un singur loc și pe baza lor să se dea un scor, bazat pe orientarea politică, statusul social și legal.

Dacă treci pe roșu, nu ai grijă de părinți sau depășești viteza, ai putea fi penalizat cu 10-50 de puncte. Iar periodic să se facă evaluările și oamenii să fie împărțiti în 4 clase: A,B,C,D. În A e elita, oamenii care trebuie ajutați că servesc bine interesele și se comportă exemplar, iar D sunt cei care devin rapid indezirabili.

Știți ce e fain? Că așa ceva s-a întâmplat deja o dată, adică în anii 1930, când Japonia a aplicat un astfel de regim în China ocupată.

Dacă atunci a funcționat, de ce nu ar merge și acum când oamenii au (și își dau în cunoștință de cauză) datele online? La baza stă sistemul de monitorizare Big Brother care e activ peste tot în lume, nu doar în China.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep