HomeFeaturedFocusMEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei...

MEGATEST: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ (partea 1, aspect, dimensiuni)

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+

Așa cum v-am obișnuit deja, în fiecare primăvară pornim MEGATEST-ul dintre cele mai bune smartphone-uri ale momentului și analizăm în detaliu ”giganții” momentului: HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ și să îl alegem pe cel mai bun. Ne-am propus ca în perioada următoare să studiem cu atenție design-ul, dimensiunile, display-ul, autonomia, viteza și performanța camerei foto/video (pe zi și noapte) pentru fiecare dintre aparate și putem face asta mai pe îndelete pentru că testăm noul flagship Huawei P20 Pro venit de la Orangeprin programul Orange Smartphone Tester, care o să stea la noi aproape trei săptămâni.

Urmează să facem o analiză completă și complexă și să vedem care este cel mai cel flagship din zona Android/iOS în acest moment. Anul trecut Huawei P10 era cel mai bun din prisma aspectului performanță/preț iar Samsung Galaxy S8 Plus ieșea cel mai bun. Anul acesta, cu iPhone X în cursă, lucrurile vor fi mult mai interesante.

Acestea fiind zise, haideți să începem cu analiza modului în care arată cele cinci smartphone-uri.

1. Dimensiuni

Chiar dacă nu ne dăm seama în primă fază, dimensiunile și forma smartphone-ului modern ajung să fie acele mici caracteristici care ne vor face să înclinăm decizia într-o parte sau alta. Pentru că la nivel de performanță și specificații cam toate ajung să facă același lucru, de asta decizia de alegere va ajunge să fie una subiectivă – iar asta este un lucru excelent, pentru că ascute competiția.

Prima dată haideți să ne uităm pe dimensiuni:

HTC U11+ Sony Xperia XZ2 iPhone X Huawei P20 Pro Samsung Galaxy S9+
Lungime (mm) 158,5 153 143,6 155 158,1
Latime (mm) 74,9 72 70,9 73,9 73,8
Grosime (mm) 8,5 11,1 7,7 7,8 8,5
Greutate (g) 188 198 174 180 189
Diagonala display (inci) 6 5,7 5,8 6,1 6,2
Rezolutie display (pixeli) 1440 x 2880 1080 x 2160 1125 x 2436 1080 x 2240 1440 x 2960
Aspect display 18:9 18:9 19.5:9 18.7:9 18.5:9
Densitate 538 424 458 408 529
Material carcasă sticlă sticlă sticlă sticlă sticlă
Buton home fizic nu nu nu da nu
Senzor amprentă da da nu da da
Certificare IP68 IP65/IP68 IP67 IP67 IP68

Am luat aparatele și le-am așezat unul lângă celălalt ca să avem o imagine mai clară a ceea ce înseamnă aspectul și dimensiunile. Cel mai mic aparat din test este iPhone X, cu o lungime de 143,6 mm și o grosime de 7,7 mm, fiind și cel mai subțire.

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+

De la stânga la dreapta avem: HTC U1+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+.

Cel mai lung este HTC U11+, aparat care nu este însă și cel cu cea mai mare diagonală a display-ului – cea mai mare aparține lui Huawei P20 Pro, de 6.1 inci. U11+ are doar 6 inci.

O situație interesantă avem vizavi de greutate: cel mai greu este Samsung Galaxy S9+ (189 grame), iar cel mai ușor este iPhone X cu 174 grame. Pe foaie diferența nu este mare, se simte însă când ai ambele aparate în mână.

Sare în ochi construcția edge-to-egde a ecranului pentru S9+, P20 Pro și iPhone X, unde aproape că ecranul acoperă complet partea din față. Apple și Huawei au găsit de cuviință să introducă ”notch-ul” (moțul) care permite ecranului să acopere mai mult din zona superioară și să lase libere camera frontală și difuzorul.

Totodată nu pot să nu remarc stângăcia Huawei care s-a încăpățânat să pună senzorul de amprentă pe fața aparatului, pierzând o zonă importantă din spațiu ce putea fi folosit pentru ecran, în condițiile în are butoanele de navigație pentru Android sunt touch, în interiorul ecranului – dacă tot au pus senzorul de amprentă cred că puteau liniștiți să pună și butoanele de navigație în stânga și dreapta lui, ca să facă ecranul mai mare.

Sunt sigur că există o justificare pentru această decizie, dincolo de introducerea în Android a suportului touch pentru butoanele de navigație.

2. Aspect

Haideți să ne uităm mai în detaliu la aspect. Am zis că merită să privim aparatele și în partea din spate. Toate au carcasă din sticlă, expusă la amprente și cu toate că există protecție Gorila Glass 5, inevitabilele amprente și zgârieturi încep să își facă apariția.

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+ De la stânga la dreapta avem: HTC U1+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+.

Se poate vedea ușor cum fiecare producător a ales ă poziționeze altfel camerele foto, logo-ul și senzorul de amprentă (mai puțin în cazul iPhone X care nu are așa ceva).

Toate aparatele au design cu margini curbate și o bordură metalică. HTC și Sony au decis să facă spatele puțin curbat, pentru o mai bună aderență, în timp ce Huawei, Apple și Samsung au păstrat un model drept.

Ca să pot vedea mai clar diferențele constructive, îmi place să le privesc unul peste celălalt:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+

De jos în sus avem: HTC U1+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+.

Din acest unghi se văd foarte bine marginile și modul în care este finisată bordura smartphone-urilor. Toate au USB Type-C, pus exact pe mijlocul părții inferioare, HTC și Sony alegând să nu pună și fante pentru difuzoare.

Merită menționat că Samsung Galaxy S9+ este singurul aparat din test care are încă jack audio, toate celelalte preferând să folosească ieșirea USB Type-C după modelul Apple.

Să le privim din lateral, adică așa:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+

De jos în sus avem: HTC U1+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+.

Pe laterala din stânga doar Samsung Galaxy S9+ și iPhone X au butoanele de volum.

Și așa:

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+

De jos în sus avem: HTC U1+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+.

Toate aparatele au butoane fizice de control pe laterala din dreapta, P20 Pro, XZ2 și U11 având aici și butonul de volum, iar în cazul Sony Xperia XZ2 și cel de lansare a camerei foto.

Diferă și locul în care este prezentă ușița pentru inserarea SIM-ului, dat fiind că toate smartphone-urile au o construcție unibody. HTC U11+, Samsung Galaxy S9+ și Sony Xperia XZ2 au pusă ușița în zona superioară, Apple iPhone X pe laterala din dreapta în timp ce Huawei P20 Pro păstrează ușița pe laterala din stânga.

HTC U11+ vs Sony Xperia XZ2 vs iPhone X vs Huawei P20 Pro vs Samsung Galaxy S9+

De jos în sus avem: HTC U1+, Sony Xperia XZ2, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+.

Toate aparatele au o priză bună, care ar fi cea mai bună este însă o alegere personală. Eu am ajuns să prefer aparatele care sunt puțin mai înguste precum Samsung Galaxy S9+, dar nu mă deranjează nici celelalte.

Carcasa de sticlă nu este deloc un avantaj nici la nivel estetic și nici în ceea ce înseamnă aderența, pentru că de fiecare dată când iei oricare dintre aceste smartphone-uri în mână, ai o mică strângere de inimă în ideea că îl poți scăpa chiar foarte ușor.

Un ultim lucru pe care mai vreau să îl discut aici este legat de certificările de rezistență la apă și praf. Doar iPhone X și Huawei P20 Pro nu au IP68, ele fiind cu IP67. Diferența este mică și e legată de a doua cifră: 7 sau 8. Prima cifră din certificare ne spune că protecția la praf este aceiași pentru toate aparatele, deci în teorie sunt pe aceiași poziție.

În cazul iPhone X și Huawei P20 Pro, rezistența la apă dată de valoarea 7 înseamnă că o să reziste la contact/scufundare în apă, dar nu pentru mult timp. 8-ul lui HTC U11+, Sony Xperia XZ2 și Samsung Galaxy S9+ ne spune că în teorie, cu fanta de la SIM închisă corespunzător și fără probleme de contact la nivelul carcasei, aceste aparate ar trebui să reziste în apă 30 de minute și la o adâncime de până la 1,5 m.

Vrea cineva să testeze asta? E binevenit. Noi avem de continuat o analiză complexă și nu putem risca să deteriorăm niciunul dintre aceste aparate.

Acestea fiind zise, închei aici primul episod din acest test. A fost unul de prezentare generală, care să deschidă poarta pentru ce va urma – mâine vine rezultatul testului de viteză, așa că stați pe aproape.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. “Totodată nu pot să nu remarc stângăcia Huawei care s-a încăpățânat să pună senzorul de amprentă pe fața aparatului, pierzând o zonă importantă din spațiu ce putea fi folosit pentru ecran, în condițiile în are butoanele de navigație pentru Android sunt touch, în interiorul ecranului – dacă tot au pus senzorul de amprentă cred că puteau liniștiți să pună și butoanele de navigație în stânga și dreapta lui, ca să facă ecranul mai mare.”

    Din setări, se poate seta și folosi butonul de amprenta pentru navigație prin gesturi și scapi de butoanele virtuale de pe ecran și ramai cu mai mult spațiu, e un compromis zic eu foarte ok, căci la restul telefoanelor ai și marginea de jos + butoanele on-screen care îți mănâncă per total destul de mult spațiu.

    • Ai dreptate, nu am zis ca nu se poate folosi. Dar de ce ai vrea sa ai dublat un control touch pe ecran (Android default) si butonul hardware (addon-ul huawei?) cand era mai simplu sa fie ecranul complet si setarile standard?
      E spatiu pierdut pe partea frontala si e pacat, pentru ca ecranul e chiar foarte fain.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep