HomeMobileAndroidCateva impresii despre Nokia 6.1

Cateva impresii despre Nokia 6.1

review Nokia 6.1

În tot peisajul de terminale din zona mid-range care parcă s-au înghesuit la teste în această perioadă, Nokia 6.1 s-a distins rapid. Până la urmă, posibilitatea de a compara mai multe telefoane poate avea și dezavantajele ei (mai ales dacă vorbim despre terminale o idee mai puternice), dar în mod sigur are și avantaje clare. Iar pentru Nokia 6.1 acestea din urmă parcă au contat mai mult.

review Nokia 6.1

O să încerc să explic puțin contextul în care am testat acest terminal, înainte de a trece la analiza sa propriuzisă. În aceeași perioadă în care Nokia 6.1 a ajuns la noi, pe biroul meu se mai găseau un HTC U12 Life, un Huawei Mate 20 Lite și un Asus Zenfone Max Pro (M1). O companie selectă, care parcă umbrea puțin un terminal ca Nokia 6.1, ceva mai slabuț din perspectiva specificațiilor tehnice, dar și foarte diferit din punctul de vedere al aspectului fizic.

review Nokia 6.1

Și aici a apărut primul avantaj (care în primă fază părea mai degrabă un dezavantaj) al eroului nostru. O carcasă metalică, mată, cu o formă atipică pentru perioada contemporană și mai ales construită în jurul unui display convențional, cu aspect 16:9, a ieșit imediat în evidență. Spre surpriza mea, într-un mod plăcut. Și părerea nu mi-a aparținut doar mie. Am urmărit reacțiile unui grup de prieteni care sunt dornici mereu să vadă ce telefoane mai avem la teste și cărora le-am însirat pe masă tot arsenalul enumerat mai sus. Invariabil, toate privirile s-au oprit asupra lui Nokia 6.1, care a fost declarat rapid preferatul serii. Până la urmă s-ar putea să fie doar excepția care a ieșit în evidență, însă la prima impresie cel puțin, el a fost cel care a fost preferat.

review Nokia 6.1

review Nokia 6.1

review Nokia 6.1

review Nokia 6.1

HTC U12 Life

Acest lucru s-a datorat în mare parte, dincolo de formatul ceva mai pătrățos indus de ecranul telefonului, materialului mat și construcției metalice a acestuia (într-o lume dominată de sticlă și de aspectul lucios). Dar au contribuit din plin și muchiile drepte și unghiurile brute, mărginite de un insert fin de un auriu închis (care evidențiază și camera foto de pe spate). Până la urmă și Asus-ul este mat și metalic, dar ca formă nu iese în evidență cu nimic.

review Nokia 6.1

Am subliniat practic primul argument major în favoarea lui Nokia 6.1.

Evident, aprecierea aspectului este una subiectivă. De aceea, pentru cei care nu se împacă cu acest tip de muchii proeminente sau pur și simplu doresc să își protejeze terminalul, am recomandat câteva huse de protectie pentru Nokia 6.1, pe care le-am primit spre testare de la partenerii noștri de la MobileDirect.

Al doilea aspect pozitiv (și imensa mea surpriză) este reprezentat de camera foto, de performanțele acesteia. A fost surpriza plăcută din partea Nokia 6.1, telefon care din punct de vedere al specificațiilor este situat cel mai jos din grupul enumerat mai devreme. Inclusiv din punctul de vedere al camerei foto principale, Nokia 6.1 este cu o treaptă mai jos, fiind singurul care vine echipat cu un singur senzor.

review Nokia 6.1

Iată însă că s-a descurcat peste așteptări. Fără să mai lungesc prea mult vorba, vă las cu câteva fotografii realizate într-o după-amiază cu soare timid, care se ițea dintre nori, în jurul și în interiorul Cetățuii Brașovului, un monument lăsat în mod intenționat în paragină, cel mai probabil din motive cinice, pentru a-i scădea prețul de achiziție.

review Nokia 6.1

review Nokia 6.1

review Nokia 6.1

review Nokia 6.1

Sunt și neajunsuri, mai ales în momentul focalizării pe diferite zone ale unei fotografii, cu lumină diferită, atunci când sunt alterate părțile prea luminoase.

review Nokia 6.1

review Nokia 6.1

Fotografiile la dimensiuni mai mari pot fi găsite pe pagina de Facebook MOBzine Romania. Tot acolo, pentru comparație, găsiți și un album cu fotografii realizate în aceeași locație cu HTC U12 Life, de la care parcă aveam așteptări mai mari. Sunt curios cum veți aprecia performanțele celor două terminale și către cine veți înclina balanța.

Dincolo de aspectele acestea care mi se par cele două puncte forte, cele două argumente solide în favoarea acestui terminal (evident, pe segmentul lui de preț), am de scos în evidență și două bile negre, două chestii care mie nu mi-au plăcut la Nokia 6.1.

review Nokia 6.1

Prima ar fi legată de ecran, care nu dădea dovadă de un contrast și de o luminozitate suficiente. Aspectul era unul mai lăptos prin comparație cu competitorii enumerați mai sus, în condițiile în care setările erau identice, adică luminozitatea dusă la maxim.

Apoi, am fost destul de dezamăgit de sistemul de operare și am rămas cu senzația că Android One este doar o manevră de marketing din partea celor de la Google. De mult nu mi s-a mai întâmplat să mi se blocheze un telefon la modul la care să nu reușesc nici măcar să îl repornesc ușor. Până la urmă am reușit, dar după ce nervii s-au întins puțin. Tot pe seama sistemului de operare pun și micile erori din timpul apelurilor. Nu erori de comunicație, ci de interfață. În timpul apelului, de multe ori, ecranul telefonului rămânea stins și în momentul în care îl îndepărtam de ureche. Astfel că, pentru a închide un apel sau a face altceva în timpul lui, era nevoie de apăsarea butonului power.

În rest telefonul s-a comportat relativ OK. O să revin imediat și la partea de performanțe, însă aș vrea ca înainte de asta, să trecem în revistă specificațiile tehnice complete ale lui Nokia 6.1.

  • Ecran: IPS LCD
  • Diagonală: 5,5 inchi
  • Rezoluție: 1920 x 1080 pixeli (aspect 16:9)
  • Densitate: 403 ppi
  • Protecție: Gorilla Glass 3
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 630
  • Procesor: octa-core 2,2 GHz (Cortex-A53)
  • GPU: Adreno 508
  • Memorie RAM: 3 GB sau 4 GB
  • Memorie internă: 32 GB sau 64 GB
  • Slod microSD: da, hibrid
  • Camera foto principală: 16 MP (f/2.0, 27mm wide, 1.0µm, PDAF, lentile Zeiss, dual-LED, HDR
  • Camera foto frontală: 8 MP (f/2.0, 1/4″, 1.12µm)
  • Sistem de operare: Android 8.1 Oreo
  • Acumulator: 3000 mAh, încărcare rapidă 18W
  • Altele: dual-SIM (hibrid), radio FM, USB Type-C
  • Culori: Black/Copper, White/Iron, Blue/Gold
  • Dimensiuni: 148,8 x 75,8 x 8,2 mm
  • Greutate: 172 g

Așa cum se poate vedea, o configurație decentă, care nu ar trebui să aibă probleme în a satisface cerințele unui utilizator mediu de Android. Dar, așa cum spuneam, o configurație care a dat mici rateuri în perioada în care am folosit Nokia 6.1.

Un telefon care este puțin sub competitorii enumerați mai sus, cel puțin din perspectiva unor specificații cheie. Și acest lucru s-a văzut rapid și în performanțele telefonului. Vă las mai jos și un clip cu Nokia 6.1 care rulează AnTuTu Benchmark, într-o companie selectă, alături de HTC U12 Life și Asus Zenfone Max Pro (M1). Modelul Huawei Mate 20 Lite nu permite instalarea AnTuTu. 🙂

Aș spune eu că și performanțele de utilizare din viața reală corespund cu scorurile de mai sus. De obicei acord mult mai multă importanță acestui gen de performanțe, însă acum diferențele dintre telefoanele testate nu au fost sesizabile.

Automat, după ce vedem configurația unui telefon, se ridică problema prețului. Nokia 6.1 costă 999 de lei pe eMAG.ro. Așa că, aș spune eu, din acest punct de vedere, Nokia are un mic avantaj. Doar ASUS-ul mai concurează la același preț, având ceva mai multe de oferit din punctul de vedere al specificațiilor, dar nu iese în evidență la nivel de aspect. Cred că nu este o decizie ușoară și mi-ar fi greu să aleg dintre cei doi.

review Nokia 6.1

Una peste alta, mie mi-a plăcut Nokia, mai ales pentru faptul că încearcă să iasă în evidență și păstrează un design specific, un fel de amprentă proprie. Multe nume mari au renunțat încet la acest lucru, ultimul fiind Sony, dar iată că HMD Global ține să păstreze câteva elemente specifice Nokia. Și bine face. Am spus-o de mai multe ori, sunt pe drumul cel bun cu acest brand care a făcut istorie pe piața dispozitivelor mobile și, cred eu, va mai face. Iar Nokia 6.1 este doar o dovadă în acest sens. Un telefon care justifică prețul de 1000 de lei și care își face bine treaba, ieșind în evidență la capitolul construcție. Da, are și mici minusuri, dar acestea trebuie privite strict în cheia categoriei de preț din care face parte telefonul.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep