HomeFeaturedFocusReview Samsung Galaxy Watch: in acest moment, cea mai buna alternativa la...

Review Samsung Galaxy Watch: in acest moment, cea mai buna alternativa la Apple Watch

Review Samsung Galaxy Watch:
Review Samsung Galaxy Watch: cea mai bună alternativă la Apple Watch

Samsung, cu Galaxy Watch, este singura companie care reușește să vină cu un produs suficient de bun încât să poată ține piept asaltului Apple pe zona wearable. Cu un design reușit, un display excelent și un Tizen OS foarte rapid, Galaxy Watch este un ceas smart pe care trebuie să îl aveți în vedere!

În ultimele două săptămâni am avut ocazia să testez modelul Samsung Galaxy Watch, varianta Silver, de 46 mm, fără LTE și în cele ce urmează o să vă descriu concluziile. Folosesc în mod constant un Vector Watch și o brățară Fitbit Charge HR, așa că am vrut să văd dacă există vreo soluție care să îmi aducă beneficiile celor două într-un singur produs. de asta am ales noul Samsung Galaxy Watch.

Reîntâlnirea cu ceasul smart de la Samsung vine după o perioadă lungă (4 ani) în care nu m-am mai jucat cu dispozitivele wearable Samsung, timp în care lucrurile s-au schimbat semnificativ, în bine. Odată prin prisma design-ului și a doua oară în ceea ce privește elementele funcționale.

La ce e bun Samsung Galaxy Watch?

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: se pot efectua/primi apeluri de voce.

Galaxy Watch arată foarte bine, nu e nici cea mai mică îndoială, oricine apucă să îl vadă și să pună mâna pe el se va convinge că vorbim despre un produs foarte bine construit, cu un display excelent, care aduce foarte mult cu un ceas clasic, ceea ce este un mare avantaj.

Caracteristici importante ale lui Galaxy Watch:

· 46 mm diagonală, rotund

· Excelent display de 1.3 inci (33mm), touch

· Cadran rotativ

· Conectivitate Bluetooth și WiFi

· Curea interschimbabilă normală

· Încărcare wireless

· Autonomie de peste 2 zile

· Tizen OS, multe skin-uri pentru ceas

· Senzor HR, GPS, altimetru, barometru

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: există disponibile multe skin-uri pentru fața ceasului.

În aceste condiții, de ce l-ar lua cineva?

Din multitudinea de scenarii pe care producătorii de ceasuri inteligente ni le propun, doar câteva sunt cu adevărat utile, iar dintre acestea Galaxy Watch ajunge să le bifeze binișor.

1.Consultarea notificărilor

Majoritatea celor ce optează pentru un ceas smart o fac pentru a putea vedea mai ușor notificările venite pe telefon. E mult mai simplu să vezi un email pe ceas, un mesaj de pe Whatsapp, cine te sună, ce SMS ai mai primit etc. Toate astea pot să fie transmise prin Bluetooth de la telefon la ceas, unde pot fi văzute mai ușor. Asta înseamnă că nici nu mai trebuie să stai mereu cu telefonul pe lângă tine, poți foarte bine să apelezi la opțiunea smart de pe ceas pentru așa ceva.

Galaxy Watch funcționează cu Tizen OS, sistemul de operare al Samsung și se integrează foarte bine cu notificările de pe Android și iOS. L-am testat prima dată cu iOS 12 cu iPhone Xs și mai apoi cu Huawei Mate 20 Pro. În ambele cazuri notificările funcționează bine, odată ce sunt făcute corect setările din aplicația Galaxy Wear.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: notificările pot fi citite direct pe ceas.

În plus, pentru cine are răbdare, se poate și răspunde la notificări – asta dacă vreți să folosiți tastatura virtuală.

2. Preluarea/refuzarea de apeluri

Conectat la telefon prin intermediul Bluetooth, Galaxy Watch devine o extensie a smartphone-ului în ceea ce înseamnă comunicarea. Apelurile pot fi preluate de pe ceas – microfonul și difuzorul sunt suficient de puternice pentru a permite realizarea unui apel chiar și atunci când e destul de mult zgomot de fond.

Nu e prima dată când apelez la un ceas smart pentru a răspunde la un apel telefonic și pot să spun că sunt situații în care opțiunea e binevenită – să vă dau un exemplu: m-am ridicat de la birou să merg să discut cu un coleg, mi-am lăsat telefonul acolo și primesc un apel. Într-un open space, Galaxy Watch a rămas conectat la iPhone Xs la mai bine de 30m și am putut realiza apelul fără nici cea mai mică problemă.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: un apel de voce aflat în derulare.

Galaxy Watch permite și pornirea de apeluri de voce fie prin selecția unui contact din agendă, fie direct, prin introducerea manuală a numărului apelat folosind aplicația dedicată de pe ceas.

3. Monitorizarea activității fizice

A treia direcție în care Samsung s-a concentrat pe Galaxy Watch este cea în care oferă informații relativ exacte despre activitatea fizică. Ceasul, prin intermediul senzorilor din dotare, poate să își dea seama dacă ne mișcăm, încearcă să și ghicească tipul de mișcare și înregistrează automat progresul. Ideea nu e nouă, toate aparatele de tip wearable încearcă așa ceva.

Galaxy Watch se descurcă binișor atunci când vine vorba de mers – va genera chiar și notificări dacă este detectată o perioadă mai lungă în care nu ne mișcăm – chestia asta e bună pentru cei ce lucrează la birou. Pașii sunt numărați destul de bine – nu vă așteptați la acuratețea unui brățări de fitness, ci mai degrabă folosiți informațiile pentru a face comparații cu zilele precedente vizavi de cantitatea mișcării.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: date despre activitatea fizică.

Din cauza asta nici rapoartele legate de consumul de calorii nu sunt neapărat un plus. Ele pot fi consultate direct pe ceas, integrarea cu aplicația Samsung Health (ce trebuie descărcată separat din Play Store) nu e cea mai reușită pe un smartphone non-Samsung. Iar dacă nu doriți să vă faceți cont, și stocați informațiile doar local, va fi greu să vedeți niște rapoarte mai detaliate.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: are senzor HR.

Senzorul HR poate fi setat să funcționeze mereu, sau îl puteți configura să citească informațiile periodic – asta ar însemna o autonomie ceva mai bună. Eu am folosit Galaxy Watch cu senzorul HR activ permanent în ideea că o să pot observa date relevante despre bătăile inimii. Nu a fost chiar așa, obișnuit fiind cu raportul Fitbit am resimțit lipsa unor detalii mai clare precum un grafic pe ore în care media să fie punctată clar.

Screenshot_20181024_212133_com.sec.android.app.shealthScreenshot_20181024_212212_com.sec.android.app.shealthScreenshot_20181024_212138_com.sec.android.app.shealthScreenshot_20181024_212157_com.sec.android.app.shealth

Galaxy Watch știe (teoretic) să recunoască automat vreo 20 de tipuri de activități, inclusiv cele acvatice. Cine vrea rezultate bune trebuie să pornească manual monitorizarea pe tipul specific de activitate.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch este rezistent la apă, certificat IP68.

4. Monitorizarea somnului și alarme

O altă direcție unde Galaxy Watch poate fi folosit este cea de monitorizare a somnului. Fac asta de mai bine de doi ani cu Fitbit Charge HR și mă bazez pe datele oferite de brățară. Cu Galaxy Watch lucrurile se întâmplă similar, ceasul putând da multe detalii despre perioada de somn.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: poate monitoriza somnul.

Avem timpul somn (calculat din momentul în care ne-am așezat în pat, nu neapărat am adormit, cel în care ne dăm jos din pat, se analizează și perioadele de somn profund.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: detalii despre perioada de somn.

În comparație cu ce oferă Fitbit Charge HR, datele puse la dispoziție de Samsung Galaxy Watch nu sunt exacte, de multe ori timpul de somn fiind calculat aiurea – dacă de exemplu m-am trezit și m-am mutat într-un fotoliu ca să citesc, unde stau nemișcat, ceasul nu își dă seama că perioada de somn s-a terminat.

Ceva similar se întâmplă și cu perioada înregistrată ca Awake, care la rândul ei este înregistrată greșit.

Sunt însă mulțumit de opțiunea de alarmă de pe ceas, care e mult mai eficientă decât cea de pe telefon: ai nevoie să te trezești la o anumită oră, în cursul săptămânii, poți seta o alarmă direct pe ceas și poți dormi liniștit știind că ceasul o să își facă treaba. Aici funcționalitatea este peste cea dată de Vector Watch sau Fitbit Charge HR – asta în ideea că nu te deranjează să dormi cu ceasul la mână.

5. Alte: citit știri, ascultat muzică

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: în magazinul de aplicații există chiar și un browser.

Fiind un ceas inteligent, pe care se pot instala aplicații din magazinul Samsung, există posibilitatea de a-l folosi și pe post de player de muzică (are memorie de 4GB unde poate fi stocată muzică, ce apoi să fie redată prin Bluetooth către căști – idee bună pentru cei ce vor să facă activități fizice și să nu mai care un alt player/telefon) sau instrument de parcurgere de știri (există client Flipboard de exemplu).

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: prognoza meteo direct pe ceas.

Chiar și pentru mine, care sun un fan al gadget-urilor, citirea de știri pe ceas sau browsing-ul, sunt parcă prea mult.

În schimb m-am folosit de clientul de vreme, care se actualizează prin conexiunea Bluetooth către telefon. Prin intermediul aplicației Samsung Wear se pot descărca mai multe aplicații pe ceas, dar dincolo de fețe pentru ceas nu am găsit altele care să fie demne de luat în seamă, poate doar clienții de navigație Here și Google Maps.

Cum se folosește Galaxy Watch

Acum că v-am spus ce poate face Galaxy Watch e momentul să vă spun

și cum se face. Trebuie să știți două lucruri: ceasul poate funcționa și fără să fie legat la un telefon prin Bluetooth și aplicația Galaxy Wear, dacă îl configurați manual să se conecteze la o rețea Wifi. Doar că în acest moment îi limitați opțiunile de a afișa notificări și de a interacționa cu telefonul.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: din aplicația Galaxy Wear se setează ce notificări ajung pe ceas.

De asta vă recomand să instalați aplicația Galaxy Wear și să legați ceasul la ea. Nu numai că veți avea acces mai simplu le elementele de configurare dar veți putea și instala aplicații/fețe de ceas și veți vedea rapid date despre starea ceasului, inclusiv veți face update-urile de firmware – în două săptămâni de utilizare am pus două update-uri care au venit să aducă îmbunătățiri legate de performanță și autonomie.

12

După ce Galaxy Watch este conectat la telefon prin Bluetooth, el va volosi conexiunea la internet a telefonului prin care va prelua (via aplicația Galaxy Wear) datele necesare aplicațiilor instalate. Iar prin Bluetooth va putea să primească notificările.

Pentru interacțiunea cu ceasul există mai multe modalități: folosind marginea rotativă a cadranului și butoanele hardware (cele două din partea dreaptă) și/sau prin touch sau o combinație a celor două.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: o față de ceas cu sistem dual display.

Marginea rotativă a cadranului lui Galaxy Watch este o invenție deosebit de bună, navigarea prin aplicații și meniul ceasului făcându-se foarte ușor. Combinația de margine rotativă și butoane (cel de sus are rol de ENTER/Back, cel de jos de Home) făcând foarte simplă interacțiunea cu ceasul.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: butoanele hardware folosite pentru navigație.

Display-ul ceasului este unul touch așa că există și această posibilitate de interacțiune, mai ales că sistemul de operare Tizen OS este construit pentru așa ceva. Am observat însă că folosire exclusivă touch nu este posibilă, pentru revenirea la meniul precedent fiind mereu nevoie de apăsarea butonului fizic.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: sistemul de operare Tizen Wearable OS este optimizat pentru folosirea touch.

Pentru toți cei cu degete subțiri ideea de touch pe un display de 1.3 inci (33 mm diametru) poate să fie ceva plăcut, pentru cei cu degete mai groase (să nu zic butucănoase), ideea nu e la fel de atractivă. Cert este că la final experiența de folosire este în mare una bună.

Construcție, performanță

Să vă spun și câte ceva despre modul în care Galaxy Watch este construit. Materialele sunt de calitate – carcasa din oțel,, display rezistent, brățara de silicon – iar atenția la detalii se vede imediat. Ceasul arată foarte bine, display-ul Super AMOLED, circular (360 x 360 pixeli), cu funcție always on, având un rol esențial. Protecția este dată de Corning® Gorilla® Glass DX+ și împreună cu oțelul carcasei dau o rezistență certificată IP68 și MIL-STD-810G.

Cine vrea un ceas smart care să arate ca un ceas clasic, are în Galaxy Watch o opțiune excelentă. Practic aveți un ceas clasic, cu opțiunile unuia smart.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch: are încărcare wireless.

Bateria de pe Galaxy Watch este una de 472 mAh (doar 270 mAh pentru modelul de 42mm) suficientă pentru o folosire de peste două zile și jumătate, cu GPS-ul activ, senzorul HR deschis permanent și display-ul setat să se închidă la 15 secunde. Nu e mult, dar e mult mai bine decât alte ceasuri smart cu care m-am mai jucat.

Încărcarea se face wireless, folosind charger-ul venit în pachet și după cum se poate vedea, e nevoie de două ore pentru a încărca bateria de la 0% la 100%.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch se încarcă în 2 ore.

În interior Galaxy Watch folosește o platformă Exynos 9110 Dual core 1.15GHz, 768MB + 4GB plus Tizen Wearable OS 4.0, combinație care dă o experiență cursivă.

Concluzie: o combinație reușită de design, display și funcționalitate

Acestea fiind zise, întrebarea firească este dacă îl recomand sau nu? Mi-ar fi plăcut ca răspunsul să fie unul simplu și direct. Doar că lucrurile nu stau deloc așa.

Da, Galaxy Watch este o opțiune foarte bună pentru un fan al gadget-urilor (mai cu seamă unul Samsung) care vrea un ceas inteligent pe care să îl folosească puțin pentru notificări, să îi dea ceva detalii despre activitatea fizică și care să arate și foarte bine. Toate astea se regăsesc în Galaxy Watch. Numărul mare de fețe de ceas, afișare pe excelentul ecran Super AMOLED îi dau un aspect deosebit.

Samsung Galaxy Watch:
Samsung Galaxy Watch se poate conecta cu Android și iOS.

Cine are însă așteptări mai mari legate de utilitate, autonomie și mai ales pe partea de monitorizare a activității fizice, Samsung Galaxy Watch nu este o opțiune. Îndreptați-vă către alte soluții care pot face mult mai bine treaba asta (ex: Garmin Fenix 3HR, Fitbit).

În cazul meu, după perioada de testare, sunt tentat să schimb Vector Watch cu un Galaxy Watch, mai ales că Google pare să fi abandonat zona wearable și nu dă semne că ar vrea să vină cu un competitor pentru Apple Watch. Orange (prin amabilitatea cărora l-am obținut la testare) îl are în ofertă la 319 EUR.

 

Informații: Samsung

Preț: 319 EUR la Orange

 

PRO

CONTRA

+ aspect

+ display, touch

+ notificări

+ senzor HR

+ detecția mișcării

+ monitorizarea somnului

+ multe skin-uri pentru fețele ceasului

+ marginea rotativă a cadranului

+ protecție la apă și praf (IP68 și MIL-STD-810G)

+ merge cu iOS și Android

-aplicații puține

-acuratețea datelor despre HR, monitorizarea somnului

-timp mare (2 ore) de încărcare

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Buna seara. Aplicatia Galawy Wear de unde poate fi descarcata? Utilizez un iphone xs si maine ma duc sa-l ridic pe cel rose gold. Multumesc

  2. Buna seara. Eu nu reusesc sa răspund la apel sau sa inițiez apelul de pe Galaxy watch sincronizat cu iPhone 7 cu iOS 12,nu pot sa răspund nici la sms-URI sau sa inițiez sms. Poate mă ajuti. Mulțumesc

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep