HomeFeaturedFocusVideo: cum se instaleaza Windows 10 on ARM pe Lumia 950 XL

Video: cum se instaleaza Windows 10 on ARM pe Lumia 950 XL

WindowsonARMLumia950

Ce ziceți despre posibilitatea de a rula Windows 10 on ARM pe un Lumia 950 XL? Știți că eu sunt un tip care e interesat mereu de tot ceea ce e nou și de câte ori îmi permite timpul, chiar și experimentez. De asta am decis să vă ofer astăzi detalii despre un proiect foarte interesant: posibilitaeta de a rula Windows 10 de PC (bine, versiunea Windows 10 on ARM) pe un smartphone Lumia 950 XL (dacă mai aveți așa ceva la îndemână). De ce? Pentru că se poate și nu neapărat pentru că ați avea vreo utilitate imediată, deși e foarte posibil ca printr-un Display Dock să aveți rapid la îndemână un mini PC cu opțiuni de a rula aplicații Win32.
Asta înseamnă însă că renunțați la funcționalitatea de smartphone a lui Lumia 950 XL.

Pentru cine nu știe, Windows 10 on ARM este versiunea de Windows 10 făcută de Microsoft să funcționeze pe sistemele ARM (Snapdragon în special) și care permite emularea x86 peste platforma ARM. În mod normal Windows 10 on ARM nu este făcut să fie instalat pe smartphone, cu atât mai puțin pe un Lumia 950 XL, dar datorită ingeniozității pasionaților (în speță Jose Manuel Nieto) a apărut un mic progrămel care permite asta.

WindowsonARMLumia950_1

Inițial e nevoie să vă deblocați aparatul folosind WPInternals și apoi să descărcați de pe PC o imagine Windows 10 ARM64 de aici. După download, importați fișierele în aplicație și urmați pașii de pe ecran. Într-un timp foarte scurt o să puteți instala sistemul de operare – merge și pe Lumia 950, dar încă nu e complet funcțional. Așa că recomandarea este să încercați cu Lumia 950 XL (eu încă nu mi-am făcut timp pentru așa ceva, dar e în plan).

Față de stadiul în care era proiectul acum șase luni lucrurile au progresat enorm, driver-ele WiFi și cele GPU funcționează, la fel și difuzorul, microfonul și conexiunea Bluetooth, USB-C și slot-ul SD. În plus, când display-ul e închis, nu se consumă energie mai deloc. Așa că e posibil ca și pe viitorul aproiat să mai vedem progres în direcția asta.

Ce ziceți, vă tentează? Eu zic că nu sună rău deloc, dar nu uitați că e posibil să stricați smartphone-ul așa că dacă porniți la drum, fiți foarte siguri că ați înțeles ce e de făcut și care sunt riscurile asociate.

Baftă!

via MSPU

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep