HomeFeaturedFocusCe produs sau tehnologie v-a influențat cel mai mult în ultimii ani?

Ce produs sau tehnologie v-a influențat cel mai mult în ultimii ani?

Tehnologie_GalaxyNote9

Când priviți în urmă și analizați ultimii zece ani, ce produs credeți că v-a influențat cel mai mult și v-a schimbat modul în care lucrați/interacționați cu tehnologia? A fost laptop-ul, PC-ul, consola de jocuri, telefonul mobil, tableta, automobilul?

Pentru mine tehnologia cu cel mai mare impact a fost phablet-ul.

Phablet-ul este un cuvânt născut din combinația dintre phone (telefon) și tablet (tabletă) și desemna la vremea respectivă o categorie specială de smartphone-uri, creată (vizionar) de către Samsung în urmă cu mai bine de șapte ani (în toamna lui 2011), odată cu lansarea primei generații Samsung Galaxy Note.

Undeva după anul 2004, pe vremea când împreună cu colegii de la CHIP ne bucuram la maxim de tot ceea ce înseamnă tehnologie pe PC, am început să mă îndepărtez de clasicul desktop și să caut modalități să îmi optimizez timpul, atât cel dedicat documentării și testării, dar mai cu seamă cel legat de scrierea de articole despre tehnologie. Și atunci, ca și acum, mâncam tehnologie pe pâine și încercam să dau tot ce e mai bun pentru acest domeniu.

Laptop-ul, pentru care atunci o autonomie de 3-4 ore era deja o chestie formidabilă, ajunsese să fie gadget-ul preferat: îmi convinsesem șeful că am nevoie de unul (eram printre puținii ”nebuni” care au zis că nu mai vor un super desktop) și îl căram cu mine peste tot. Pe atunci călătoream mult, atât în țară cât și prin străinătate, iar un dispozitiv mobil care să îmi permită să lucrez oriunde și oricând ajunsese să fie o normalitate.

În paralel începusem să mă obișnuiesc și cu smartphone-urile, iar cu un acces limitat la internet (și extrem de scump!) descopeream încet primele avantaje ale mobilității: puteam să îmi citesc mailurile (și toate comunicatele de presă) în timp real, nu mai eram nevoit să deschid laptop-ul ca să mă informez și să răspund la ele, puteam să fac asta oricând și de oriunde. Era interesant și extrem de fain să poți economisi timp.

Email: primul lucru consumat intens pe smartphone

Atunci mi-am format și obiceiul de a-mi trimite pe email link-urile importante pentru subiectele despre care urma să mă documentez suplimentar și să scriu în revista CHIP și/sau pe site (chestie de care nu mă pot despărți nici acum).

Foloseam intens smartphone-ul pe care citeam avid email-urile și parcurgeam cele peste 100 de surse de știri în timp ce mă deplasam spre București ca să pot participa la evenimentele de lansare și prezentare de produse. În mașină, timpul trecea mai ușor, iar eu îmi organizam informația pentru a doua zi, pentru că de cele mai multe ori reveneam seara târziu în Brașov și nu mai aveam timp de lucru.

Puteam să stabilesc întâlniri direct din Outlook-ul de pe smartphone, aveam și opțiunea de a lua câteva notițe scrise sau înregistrate.

Stylus pe Android și ecran mai mare

A venit apoi explozia Android și iOS și a început progresul adevărat (https://www.mobzine.ro/2019/02/cheia-samsung-pentru-suprematia-pe-piata-smartphone-urilor-un-excelent-display-si-inovatie/): de la an la an dimensiunea ecranului începea să crească și odată cu ea și cea a smartphone-ului.

galaxynote9

Pe ecrane mai mari puteai să faci chestii mai multe, așa că au început să apară aplicații diverse și să se descopere arii noi de utilitate. Pentru mine, următorul pas major a fost cel în care mi-am dat seama că pot să mă folosesc de smartphone nu doar pentru a citi/consuma informație ci și pentru a crea. Primele articole pentru site-ul CHIP, scrise direct de pe smartphone, de la evenimentele la care participam, au reprezentat revelația că lucrurile se vor schimba și că datorită tehnologiei se vor întâmpla lucruri foarte faine.

Phablet: când smartphone-ul a devenit cu adevărat util

Toate cele despre care v-am povestit mai sus erau posibile pe smartphone-uri al căror ecran abia depășea 3 inci – pentru comparație gândiți-vă că aveau ecranul chiar mai mic decât jumătate din noul Galaxy S10+.

La vremea respectivă display-ul standard era undeva la 3,5 inci (pentru primele modele de iPhone și HTC/Google Nexus/Samsung Galaxy) și deja lumea vorbea că aparatele sunt mari, că sunt greu de folosit. Asta se întâmpla până ajungeai să pui mâna pe unul și să îți dai seama că se poate folosi relativ ușor și că utilitatea oferită îi justifică dimensiunea și greutatea.

Iar când Samsung a venit și a introdus pe piață primul Galaxy Note, un produs nou, îndrăzneț și revoluționar pentru acea dată, am fost printre puținii care au spus că există o piață pentru phablet-uri și că ideea e bună. Când toată lumea din jurul tău are un smartphone cu display de 3,5 inci iar tu ai unul de 5,3 inci, dotat și cu stylus (cu care aveam deja o vastă experiență) vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă.

Saltul era important atât vizavi de autonomie (una cu cel puțin 50% mai bună), dar mai ales pentru oportunitățile deschise de un nou tip de produs. Combinația de ecran imens pentru acea dată, Android (ce începea să aibă tot mai multe aplicații) și stylus făcea din phablet-ul Note un dispozitiv multimedia și office extrem de atractiv.

Pentru tipul meu de utilizare se potrivea ca o mânușă: email, feed-urile RSS, posibilitatea de a scrie articole iar odată cu avansul camerei foto și opțiunea de a fotografia și insera direct imagini în articole. Având un ecran generos și de calitate, seria Note începea să fie interesantă și din punct de vedere multimedia – ascultat muzică, vizionat filme și citit cărți în format electronic – iar piața a reacționat la asta.

Deja conceptul de mobilitate era realitate: puteam să înlocuiesc laptop-ul cu smartphone-ul fără probleme – pentru scris articole pe site era mai mult decât suficient. Mai ales că în perioada respectivă am ales să pornesc proiectul MObzine.ro și fiind angajat în cadrul unei corporații din IT, depindeam 100% de smartphone pentru informare și scris pentru site în momentele în care luam o mică pauză. Fără smartphone și acces la internet nu aș fi putut să îi dau drumul.

Practic de prin 2013 încoace, 90% din activitatea mea din online se desfășoară doar de pe smartphone și am ajuns la un nivel unde pot să mă descurc liniștit fără un laptop la îndemână – de pe Galaxy Note9 pot lucra (împreună cu DeX) oriunde aș fi (la birou, în delegație sau în concediu), iar treaba asta îmi place extrem de mult.

Ce poți face acum cu un smartphone?

DeX-5

Ce înseamnă cu adevărat să îl folosești în proporție de 90%? Să vă spun ce fac eu de pe smartphone (Galaxy S10+ în acest moment):

1. Citesc email-uri și răspund la ele.

2. Mă informez (Flipboard și Google Assistant).

3. Îmi organizez calendarul de business și programul familiei, plus lista ToDo.

4. Comunic cu familia, prietenii și partenerii via Skype și alte sisteme de mesagerie audio/video.

5. Consum multimedia (internet radio și TV/YouTube) pe ecran sau proiectat pe smart TV.

6. Navighez via GPS și Google Maps/Waze/Here WeGo, iau rapid detalii despre restaurante și magazine.

7. Browsing.

8. Online shopping.

9. Scriu articole pentru site.

10. Fac poze și filme, le prelucrez și le urc pe site și YouTube.

11. Rulez prezentări le conferințe și training-uri.

12. Pot să ofer asistență de la distanță pentru PC-ul părinților/prietenilor (TeamViewer).

13. Social media: Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn.

14. Citesc cărți.

15. Telecomandă pentru televizor.

16. Îmi iau și îmi organizez notițele (OneNote/Office Lens).

17. Via Samsung DeX le ofer copiilor posibilitatea de a urmări YouTube sau Digi/HBO, Orange TV când sunt plecat în concediu.

18. Administrez finanțele (online banking și cheltuieli).

19. Îmi monitorizez activitatea fizică (atunci când îmi fac timp pentru așa ceva).

20. Administrare remote de server-e.

21. Conectare/administrare dispozitive IoT din casă.

22. Evidența necesarului de cumpărături (prin Bring sau OneNote).

23. Citesc prognoza meteo.

24. Îl folosesc drept dispozitiv de pen testing pentru analiza rețelelor WiFi.

25. Și nu în ultimul rând mai și vorbesc la telefon .

Și lista poate continua …

Față de unde eram acum 10-15 ani distanța este enormă și mă gândesc cu plăcere la ceea ce va urma, pentru că încă suntem într-o intensă perioadă de avans tehnologic. Dacă phablet-ul a fost primul declanșator al schimbării, poate acum să fie telefonul pliabil unul la fel de mare? Foarte posibil.

Într-un astfel de context, cum vedeți voi tehnologia și cum vă ajută ea, în comparație cu acum 10 ani?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Pe mine m-a emotionat Windows, mai ales update-ul din octombrie care se updateaza si azi, in n variante. Lucru mai prost acest OS n-am mai vazut.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep