HomeFeaturedFocusCheia Samsung pentru suprematia pe piata smartphone-urilor: un excelent display si inovatie

Cheia Samsung pentru suprematia pe piata smartphone-urilor: un excelent display si inovatie

Samsung-Galaxy-Fold

După ce am urmărit aseară prezentarea Samsung a noului Galaxy Fold (smartphone-ul cu ecran curbat) am ajuns să retrăiesc acel sentiment fain de entuziasm vizavi de un produs nou (smartphone), sentiment pe care recunosc că l-am cam pierdut în ultima perioadă. Și odată cu asta am remarcat faptul că predicția Samsung legată de definirea viitorului s-ar putea să fie adevărată, mai ales dacă mă uit în urmă și analizez puțin istoria Samsung pe piața smartphone-urilor: tehnologia din spatele display-ului (color, curbat, cu sau fără notch și mai nou pliabil) pare să fie diferențiatorul.

Elementul cheie pentru un smartphone excepțional a fost dintotdeauna un display de top, inovativ, iar cele mai bune smartphone-uri au scos mereu în evidență acest lucru. Performanța display-ului este cea care determină cât de bine/frumos arată totul pe ecran, incluzând pozele și toate aplicațiilor folosite, peste care se suprapune calitatea display-ului în lumină naturală puternică. Display-ul este cel mai important lucru la un smartphone”.

Așa începe analiza DisplayMate pentru ecranul lui Galaxy Note 9, până nu demult cel mai cel smartphone în ceea ce privește calitatea display-ului și sumarizează extrem de bine ceea ce contează până la urmă cu adevărat la un smartphone: o experiență de lucru perfectă, favorizată în primul rând de un display de calitate.

De când a intrat pe piața smartphone-urilor Samsung s-a folosit mereu de tehnologia pentru display-uri ca un diferențiator major și după cum știți cu toții, acest lucru i-a reușit. Nu a fost deloc ușor, iar acum a decis că e momentul să aducă ceva nou: ecranul pliabil al Galaxy Fold, produs ce deschide o nouă piață, așa cum a mai făcut-o de câteva ori, inclusiv cu Galaxy Note.

Ecran color

Vă mai amintiți primul telefon mobil? … vag. Parcă era un Alcatel OneTouch Easy, urât și foarte scump. Se întâmpla prin anul 2000 când frenezia abia începea și toți ochii erau pe Nokia. Câțiva ani mai târziu și încă unul sau două telefoane, fix când toată lumea fremăta vizavi de produsele Nokia (să știți că nokierii au fost precursorii fanboys) eu am decis că vreau altceva (chestie care mă caracterizează și acum) și am ales un Samsung SGH X450, unul dintre primele modele de telefon cu ecran color. Avea un display UFB de 128 x 160 de pixeli, pe 6 linii și 65k culori.

X450Samsung_SGH-X480

L-am ales din două motive: unul pentru că mă încânta ideea unui ecran color într-un moment în care destul de puține telefoane mobile aveau așa ceva și doi, pentru că mereu mi-au plăcut telefoanele cu clapetă (pe lângă faptul că erau mai mici, aveau și o protecție suplimentară pentru display). L-am folosit destul de mult și până zilele trecute l-am avut prin casă – fetele mele au dat de el și luându-l să se joace, l-au dat dispărut … Așa a fost primul meu contact cu Samsung.

Acum 16 ani povestea Samsung în zona smartphone-urilor era abia la început. Istoria abia începea să se scrie și eu am prins o mare parte din ea. Și acum cred că acel telefon a fost unul dintre cele mai bune pe care am avut ocazia să le achiziționez.

A urmat apoi perioada în care am lucrat la revista CHIP și în care am intuit că zona telefoanelor mobile și a smartphone-urilor avea să devină tot mai interesantă și în paralel cu testele și articolele lui Mircea Mihălcică am început să mă joc la rândul meu cu smartphone-urile (Windows Mobile în special), să le descopăr utilitatea și să comunic asta cititorilor.

Primul display AMOLED

Așa am avut ocazia să pun mâna pe seria Samsung Omnia cu Windows Mobile 6.1. Inițial m-am jucat cu Samsung Omnia I900, model lansat undeva prin 2008, cu un ecran TFT de 3.2 inci și rezoluție de 240 x 400 pixeli. Era bunicel, dar nu ieșea cu nimic în evidență și nu m-a impresionat.

Omnia

Cred că pe atunci a fost momentul în care Samsung a înțeles foarte bine cum se va schimba piața și a venit cu ideea de a aduce tehnologia de pe televizoare în zona smartphone-urilor. Cum Android-ul abia se născuse, piața era virgină. Poate că din cauza asta primul smartphone cu ecran AMOLED pe care am pus mâna a fost succesorul lui Omnia, adică Samsung Omnia 2, venit cu un an mai târziu și care avea să impresioneze.

Vorbim deja de un display de 3.7 inci (vă dați seama că pe atunci era considerat un ecran foarte mare?), cu rezoluție de 480 x 800 pixeli și densitate de 252 ppi, caracteristici revoluționare pentru acea vreme. Funcționa tot cu Windows Mobile 6.1 și avea și conectivitate 3G. L-am inclus în Ghid-ul de utilizare Windows Phone, livrat odată cu revista CHIP, pe care vi-l recomand și acum – îl puteți citi aici.

omnia2

Știu că în acel moment percepția vizavi de ecranul smartphone-ului a început să se schimbe. TFT-ul pierdea teren, SLCD era la început și noutatea AMOLED genera interes pentru că experiența de folosire devenea mult mai bună, mai ales că deja Samsung începea să câștige teren cu display-urile sale luminoase pe televizoare.

Super AMOLED cu primul Galaxy S

Tot în aceiași perioadă am asistat la momentul în care Samsung a intrat pe piața Android datorită parteneriatului cu Google și și-a început traseul ascendent. Am primit la teste relativ repede un Galaxy S (I9000), primul smartphone Samsung cu display Super AMOLED ce mi-a picat în mână. Avea un display luminos de 4 inci, rezoluție de 480 x 800 pixeli (densitate 233 ppi) protecție Gorilla Glass pe o carcasă de plastic. Negrul era negru, albul era alb și nu o nuanță gri gălbuie ca pe display-ului SLCD.

Samsung-I9000-Galaxy-S-301

la vremea respectivă aveam deja un HTC Desire, model cu display S-LCD și nu cu AMOLED cum fusese primul Nexus lansat de Google (Nexus One). Diferența dintre S-LCD și Super AMOLED era semnificativă chiar și pentru un ochi mai puțin antrenat: S-LCD oferea culori mai închise, albul și negrul erau deparate de a fi curate, autonomia avea de suferit – și a fost motivul pentru care foarte mulți dintre cei ce începuseră să se arate interesați de Android au ales Galaxy S și nu HTC Desire.

Încă îmi sunt vii în minte replicile aprinse avute cu câțiva dintre șefii firmelor mari de IT din România care spuneau că display-ul este definitoriu și că nu contează ce se ascunde în spatele smartphone-ului atâta vreme cât display-ul e foarte bun. Și pe acest criteriu ei au ales Galaxy S și nu altceva. Motivația a fost simplă: Samsung are tehnologie bună pe zona de monitoare/televizoare și a adus-o pe smartphone, deci este un avantaj major. Realitatea a demonstrat că mișcarea de marketing a avut (și încă are succes).

Uitați mai jos o comparație între un ecran SLCD și unul AMOLED (via wiki) ca să vă dați seama de unde era diferența.

HTC_Desire_SLCD_vs_AMOLED

De aici încolo seria Galaxy S a început să se impună pe piață, unul dintre atu-urile sale fiind excelentul display.

evolutie

A crescut dimensiunea ecranului, rezoluția iar tehnologia Super AMOLED s-a îmbunătățit vizibil. Mai jos aveți un scurt tabel informativ cu schimbările aduse:

Model Tip Display Diagonala (inci) Rezolutie (pixeli)
Galaxy S (2010) Super AMOLED 4 800 x 470
Galaxy S II (2011) Super AMOLED 4,3 800 x 480
Galaxy S III (2012) Super AMOLED 4,8 1280 x 720
Galaxy S4 (2013) Super AMOLED 5 1920 x 1080
Galaxy S5 (2014) Super AMOLED 5,1 1920 x 1080
Galaxy S6 Edge+ (2015) Super AMOLED, edge 5,7 2560 x 1440
Galaxy S7 Edge (2016) Super AMOLED, edge 5,5 2560 x 1440
Galaxy S8+ (2017) Super AMOLED, edge 6,2 2960 x 1440
Galaxy S9+ (2018) Super AMOLED, edge 6,2 2960 x 1440
Galaxy S10+ (2019) Super AMOLED, edge 6,4 3040 x 1440

Primul ecran curbat

Anul 2015 a venit cu o schimbare majoră în seria Galaxy S, Samsung aducând primul ecran curbat pentru Galaxy S6 edge. A fost un moment de cotitură în care design-ul telefoanelor mobile a început să se schimbe – bătălia Apple vs Samsung era în toi iar ideea de a avea un ecran curbat, a început să prindă. Galaxy S6 Edge+ a fost probabil cel mai bun smartphone Android al anului.

s6-edgeplus

Ulterior lucrurile au continuat să evolueze și odată cu lansarea seriei Galaxy S8 și S8+ a venit o nouă inovație vizavi de display: acum acoperă toată fața telefonului, butonul home dispare și senzorul de amprentă se duce pe spate.

DSC_6285

La S9 display-ul este mai finisat pentru ca la noua serie S10 să mai vedem ceva nou: Samsung introduce ideea de gaură în display, în care să se regăsească camera selfie. E o chestie nouă, răspuns al Samsung în disputa cu notch-ul Apple, preluat intens de majoritatea producătorilor de telefoane Android.

s10

Primul ecran pliabil

Și ajungem de unde am pornit: anul de grație 2019, Samsung anunță Galaxy Fold, primul smartphone cu ecran pliabil al companiei. Unde este inovația?

La display, ați ghicit. Încă o dată Samsung decide că poate schimba ceva și face modificarea fix acolo unde se pricepe cel mai bine, adică la display.

galaxy-fold-100788841-large

De data asta nu mai vorbim despre o schimbare incrementală, vorbim de una radicală ce permite crearea unui nou tip de produs: smartphone-ul cu ecran pliabil. Iar motto-ul Samsung Fold suprinde asta perfect:

”La 10 ani de la primul Galaxy.

Nu am schimbat doar forma smartphone-ului.

Am schimbat forma viitorului.

#DoWhatYou Cant”

galaxyfold_official

De asta abia aștept să mă văd cu un Galaxy Fold și să mă conving de faptul că display-ul este încă o dată elementul cheie în ceea ce înseamnă evoluția și că Samsung știe ce face.

#samsung10years

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep