HomeCloud & MobilityInteresant: in Azure sunt mai multe masini Linux decat Windows

Interesant: in Azure sunt mai multe masini Linux decat Windows

Sasha Levin, Microsoft Linux kernel developer, a anunțat că numărul mașinilor Linux l-a depășit pe cel al celor cu Windows în Azure.

Cred că nici cel mai înfocați susținători Linux și cei mai pesimiști fani Microsoft nu ar fi putut ghici în urmă cu 3-4 ani că se va ajunge la momentul în care cloud-ul Azure să fie dominat de mașini Linux. Ei bine, se pare că s-a ajuns aici: conform declarației lui Sasha Levin, Microsoft Linux kernel developer, aflăm că numărul mașinilor Linux din Azure l-a depășit pe cel al mașinilor cu Windows.

Privită mai de aproape situația e explicabilă: cele mai multe companii folosesc Linux în interiorul rețelei cât și în cloud, pentru servere. Conform IDC, la finalul lui 2017 server-ele Linux erau în proporție de 68% iar de atunci numărul a tot crescut.

Să nu uităm că acum partru ani Mark Russinovich, Azure CTO spunea că ”una din patru instanțe din Azure este Linux”, iar în 2017 Microsoft ne spunea că 40% dintre ele sunt Linu, pentru ca în 2018, Scott Guthrie, Microsoft executive VP confirma că raportul este undeva la 50%.

Microsoft a văzut tendința și s-a aliniat, devenind de multă vreme unul dintre cei mai mari contributori în zona open source, în același timp oferindu-și serviciile Azure nativ pe Linux (ex: Azure Software Defined Network – SDN).

Care e explicația? ”Open Source este ceva de care orice developer poate beneficia. Nu este ceva de dorit, este esențial. Și nu este vorba doar de cod, este vorba despre comunitate” spune Scott Guthrie.

Cum sună asta? În mod cert radical opus celebrului citat din Steve Ballmer conform căruia ”Linux este un cancer”. Lucrurile se schimbă, iar la Microsoft, odată cu venirea lui Satya Nadella lucrurile au luat direcții nebănuite și deschideri surprinzătoare ce au readus Microsoft în centrul atenției. Așa se explică de ce Azure crește mereu și poate și de ce Ballmer s-a convertit și acum iubește Linux …

Ideea e simplă: cine nu reușește să se adapteze moare. Grație lui Satya Nadella Microsoft nu a vrut să aibă parte de cea de-a doua variantă.

via zdnet

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep