HomeFeaturedFocusCateva idei despre Mazda Connected Services in Romania

Cateva idei despre Mazda Connected Services in Romania

Mazda Connected Services de pe seria Mazda 2019 (sau mai veche) oferă informații în timp real despre vreme, trafic și altele, asociate locațiilor de-a lungul rutei alese.
Mazda Connected Services de pe seria Mazda 2019 (sau mai veche) oferă informații în timp real despre vreme, trafic și altele, asociate locațiilor de-a lungul rutei alese.

Posesorii de mașini Mazda 2018 (sau mai noi) au în sistemul de infotainment de pe mașină posibilitatea de a-l conecta la internet și de a primi în timp real informații despre trafic, vreme, puncte de interes de-a lungul rutei alese. Toate astea sunt disponibile prin ceea ce se numește Mazda Connected Services.

Toate bune și frumoase: iei mașina nouă, te dai cu ea, îți hotspot din smartphone și începi să te obișnuiești cu detaliile afișate în timp real de-a lungul rutei – starea traficului, prognoza meteo chiar și prețurile pentru combustibil pentru diferitele benzinării din jurul locației curente. Și când lucrurile devin normalitate, pac, te trezești că nu mai merge.

Datele de trafic, prognoza meteo și prețurile pentru combustibil nu mai sunt active după expirarea perioadei de test 60 de zile.

Ce se întâmplă? Păi … chestiunea în cauză este un serviciu … pe bani. Da, Mazda oferă standard Android Auto (aici vedeți cum instalați și folosiți Android Auto în România) și Apple CarPlay în modelele din 2018 și 2019, nu trebuie plătit nimic suplimentar, doar că au și ei nevoie să facă niște bani în plus. Evident, ai opțiunea să ignori partea de Connected Services din Mazda și să te bazezi exclusiv pe navigarea Waze/Google Maps via Android Auto sau Apple CarPlay, doar că treaba asta te expune posibilității să ajungi prin mărăcini, mai ales prin zone precum România, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Croația unde traseele date de Waze folosesc și drumuri … forestiere.

Mazda Connected Services

Prin urmare poate vă uneori e mai înțelept să folosești soluția de navigație preinstalată în mașină, mai ales dacă e actualizată și să beneficiezi și de add-on-urile aferente, în acest caz Mazda Connected Services. Dincolo de faptul că folosind soluția de navigare preinstalată pe Mazda poți vedea indicațiile de navigație driect pe heads-up display și nu mai trebuie să îți iei privirea de la drum, mai ai și certitudinea că nu ajungi pe drumuri neumblate.

Bun. Ce faci? Dacă mergți în Navigation, Settings și de acolo iei Connected Services vezi că nu mai poți activa opțiunile de download traffic, weather și fuel prices. Asta se întâmplă pentru că cel mai probabil perioada de test de 60 de zile, activată automat la prima conectare a sistemului de infotainment la internet, a expirat și e nevoie să cumperi o licență.

După expirarea perioadei de test de 60 de zile, accesul la Mazda Connected Services este dezactivat.

Sunt două opțiuni pentru Europa: varianta cu toată Europa ce costă 136,23 EUR pe 3 ani, respectiv 88,36 EUR pe un an și include Turcia și Rusia, sau ceva mai ieftin, adică 92.83 EUR pentru 3 ani sau 56.8 EUR pentru un an, dar nu există datele despre Turcia și Rusia (probabil că majoritatea dintre voi nici nu au nevoie de ele).

Mai clar, abonamentul Mazda Connected Services pe 3 ani oferă accesul la:

Local Search: Albania, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Estonia, Former Yugoslav Republic Of Macedonia, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Moldova, Montenegro, Poland, Romania, Slovakia, Slovenia, Ukraine, Kazakhstan, Canary Island, Andorra, Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Gibraltar, Iceland, Ireland, Italy, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, Norway, Portugal, San Marino, Serbia, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, Vatican City

Fuel Price Information: Poland, Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Luxembourg, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom.

Live Traffic: Greece, Poland, Ukraine, Canary Island, Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Ireland, Italy, Liechtenstein, Luxembourg, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom.

Live Weather Information: Albania, Belarus, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Canary Island, Croatia, Czech Republic, Estonia, Former Yugoslav Republic Of Macedonia, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Moldova, Montenegro, Poland, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Ukraine, Kazakhstan, Andorra, Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Gibraltar, Iceland, Ireland, Italy, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, Norway, Portugal, San Marino, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, Vatican City.

Procesul de activare a licenței nu e foarte complicat: e nevoie să scoateți cardul cu hărțile, să folosiți Mazda Toolbox pentru a cumpăra licența de Connected Services și a actualiza cardul. O să revin cu un tutorial pe tema asta (detaliile oficiale sunt aici).

Practic, pentru 30 EUR pe an ai acces la detaliile de mai sus, direct din soluția infotainment de pe Mazda. Nu mi se pare un preț mare versus ceea ce primești, în condițiile în care ajungi să călătorești de 2-3 ori pe an în afara țării.

Strict pentru folosirea în România nu cred că se justifică investiția, Waze/Google Maps și o atenție sporită vizavi de rutele propuse ar trebui să fie suficient.

Sper să vă ajute chestia asta să elucidați misterul pentru care opțiunile de download traffic, weather și fuel prices nu se mai pot activa pe sistemul infotainment de pe mașinile Mazda 2018 sau mai noi.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep