HomeFeaturedFocusCea mai faina chestie de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G: se...

Cea mai faina chestie de pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G: se poate transforma in PC prin DeX

DeX_Intro

Se fac două săptămâni de când testez Samsung Galaxy S20 Ultra (venit în teste prin programul Orange Smartphone Testers) și tocmai am (re)descoperit cea mai faină funcție de pe acest flagship: în sfârșit avem o soluție viabilă pentru transformarea smartphone-ului în PC. Adică e momentul în care pot spune că pentru operații normale de browsing, multimedia, office nu mai aveți nevoie de laptop/desktop atâta vreme cât folosiți Samsung Galaxy S20 Ultra 5G.

Se împlinesc imediat trei ani de când vorbesc despre momentul în care o să putem să renunțăm la desktop/laptop în favoarea unui smartphone puternic (cu Windows sau Android), capabil să ne ofere o experiență de lucru similară, la nivel de utilizare normală. Ei bine, odată cu lansarea lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, coreenii au adus conceptul cu un pas mai aproape de adopția la nivel de consumator.

Haideți să vedem de ce.

Exynos 990: cipset-ul ce poate oferi în sfârșit o experiență de lucru cursivă

Screenshot_20200405-144834_3DMark

Puțini dintre voi știu faptul că Samsung Galaxy S sau Note poate să fie transformat într-un PC, oferind pe un smart TV/monitor o interfață de tip desktop, ce poate fi controlată prin maus și tastatură. Pentru asta e nevoie fie de un dispozitiv DeX Station Samsung, fie de o soluție similară – am încă soluția Continuum a Microsoft (adică Microsoft Display Dock HD500) gândită pentru Lumia 950, ce merge perfect cu noul S20 Ultra 5G.

În ultimii trei ani, în fiecare concediu în care am fost plecat am avut cu mine adaptorul Display Dock și un cablu HDMI pentru că în felul acesta am putut să îmi fac rapid propriul media center folosind televizorul din camera de hotel, chestie extrem de apreciată de copiii mei. Și pentru că am putut să fac asta și chiar să lucrez atunci când a fost nevoie, am devenit fanul soluției și consider acesta drept un argument decisiv în favoarea alegerii unui smartphone Samsung în fața oricărui altuia.

Zilele trecute am făcut testele de performanță pentru S20 Ultra 5G și m-am bucurat să văd o creștere semnificativă față de versiunea de anul trecut, treabă care pentru mine se traduce în primul rând prin posibilitatea de a lucra mai bine în modul Desktop Experience, sau pe scurt DeX.

Fix cel prin care smartphone-ul se poate transforma în PC dacă îi atașez un maus și o tastatură, dar nu e neapărat necesar pentru că la nevoie display-ul smartphone-ului poate deveni trackpad și ține loc și de tastatură virtuală, așa că experiența de tip desktop poate fi încercată la fel de simplu.

Ce este Desktop Experience (DeX) și cum se activează pe Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Pe parcursul ultimilor doi ani Samsung a comunicat mai timid funcționalitatea DeX (sau Desktop Experience), datorită parteneriatului cu Microsoft preferând să o propună în varianta în care devine activă atunci când smartphone-ul este legat cu cablul USB Type-C de un laptop/desktop cu Windows. În acel moment se propune descărcarea aplicației Samsung DeX (pe Windows și chiar versiune de Mac) ce permite activarea DeX pe respectivele dispozitive, inclusiv cu posibilitatea de a folosi tastatura și mausul de pe sistemul gazdă.

dex

În ciuda a ceea ce promovează Samsung și Microsoft, adică faptul că îți poți aduce acasă smartphone-ul primit de la companie și prin simpla legare la unul din dispozitivele din casă poți avea acces la documentele și aplicațiile de la muncă, mi se pare că nu asta e soluția: dacă am acasă un laptop/desktop nu voi dori să folosesc prin ele smartphone-ul.

Am testat și pot să vă spun că în acest moment e mult mai normală și mai clară ideea în care renunți la laptop/desktop în favoarea unei combinații de smartphone (S20 Ultra 5G e acum candidatul ideal) și un smart TV (îl ai deja acasă!) sau monitor, plus un DeX Station și maus plus tastatură. În felul acesta, ori de câte ori ai nevoie, poți să transformi instant smartphone-ul în laptop. Pentru că puterea de procesare actuală îi permite asta, iar conectivitatea 5G îl face cu adevărat mobil, oriunde te-ai afla.

E mult mai simplu să cari după tine un Samsung DeX Station și eventual o tastatură pliabilă plus un maus, decât să mai ai un laptop. Oriunde te-ai duce ai acces măcar la un smart TV cu un conector HDMI pe care să legi DeX Station și să îl transformi în monitor pentru smartphone-ul transformat în laptop.

Iar partea și mai faină este că atunci când faci asta, nu pierzi funcționalitatea de smartphone: telefonul își păstrează destinația de bază și e capabil să afișeze și să funcționeze cu două ecrane, unul cu aplicațiile Android de tip desktop, celălalt cu cele clasice, de smartphone.

Desktop Experience (DeX) este funcționalitate dată implicit de Samsung pe toată seria Galaxy S și Note, activându-se în momentul în care un dispozitiv de tip DeX Station este conectat prin cablul USB Type-C, acesta din urmă fiind conectat la rândul său prin cablul HDMI către un monitor sau un smart TV.

În setările Android 10 din Settings/Connections/More connection settings există HDMI mode. Dacă dați clic pe el veți vedea două opțiuni: Samsung DeX respecti Screen mirroring. O selectați pe cea care doriți să fie cea implicită și să se aciveze în momentul în care cablul HDMI este detectat.

Screenshot_20200406-215300_Settings

Scenarii de utilizare

Din clipa în care Desktop Experience (DeX) devine activ veți vedea că pe monitor / smart TV aveți acces la o interfață de tip desktop prin care puteți folosi aplicațiile Android instalate pe smartphone. Unele dintre ele sunt optimizate și vor putea fi folosite într-o interfață redimensionabilă, altele din păcate nu, în ciuda eforturilor Google de a îndruma dezvoltatorii să creeze un pachet pentru aplicațiile de smartphone/tabletă/desktop.

Noroc cu Dex Labs, o funcție pe care Samsung a implementat-o pe DeX, ce încearcă să suprascrie setările standard ale aplicațiilor și să le permită utilizarea cu o fereastră redimensionabilă, înclusiv cu mod Full Screen, exact la fel cum suntem obișnuiți să lucrăm cu aplicațiile de pe PC.

Mai jos vedeți aplicația de benchmark 3D Mark, rulând pe modul maximize în cadrul DeX. Și ca fapt divers, rezultatele benchmark-ului pe rezoluție Full HD pe DeX nu sunt chiar rele.

Screenshot_20200405-145710_Samsung Internet

Eu folosesc DeX de mult timp și mă simt bine în această interfață grafică. Am aplicații cu care lucrez excelent – suita Microsoft Office, browser-ul Internet (cel implicit dat de Samsung), Microsoft Remote Desktop Client, clientul de email Outlook, OneNote, player-ul multimedia VLC – care sunt optimizate și pentru folosirea de tip desktop.

Cu plăcere am observat că se mișcă extrem de bine pe noul Samsung Galaxy S20 Ultra 5G contribuind decisiv la o experiență cursivă de lucru în mod desktop. Datorită clientului Microsoft Remote Desktop connection văd utilizarea DeX de pe S20 Ultra 5G ca o soluție perfectă pentru toți administratorii de system și programatorii ce folosesc medii de dezvoltare în cloud – prin 5G ai o lățime de bandă foarte bună și poți folosi RDP-ul pentru a-ți aduce local desktop-ul din cloud, cu puterea de procesare de acolo. Pe de altă parte, pentru toți utilizatorii care au un laptop/desktop doar pentru browsing, filme, comunicarea cu prietenii și vizualizarea de poze, Samsung Desktop Experience de pe S20 Ultra 5G este mai mult decât suficient.

Chiar și pentru un blogger soluția poate funcționa extrem de simplu: poți edita pozele făcute cu telefonul direct în DeX, poți edita filmele, le poți manipula rapid spre YouTube și poți scrie fără nicio problemă articolele folosindu-te de interfața din browser. Și bineînțeles, partea de comunicare strălucește: Skype, Teams merg foarte bine și ai avantajul că poți folosi simultan mai multe aplicații (de exemplu browser, YouTube, Skype și Outlook) fără niciun fel de problemă.

Ca să vă convingeți, uitați-vă la materialul video de mai jos:

Și dacă tot nu v-am convins, căutați să puneți mâna pe un Samsung Galaxy S20 Ultra 5G și testați și voi. S-ar putea să vă placă și să găsiți că prețul pe care îl veți plăti pe acest flagship se justifică în condițiile în care primiți un super smartphone plus o cameră foto puternică și un înlocuitor de laptop.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. […] În ultimii 4 ani am vorbit destul de mult despre ideea înlocuirii unui laptop/PC cu un smartphone, inițial pe marginea conceptului Continuum for Phones introdus de Microsoft pe Windows Phone în urmă cu patru ani și mai apoi prin conceptul DeX (Desktop Experience), preluat și îmbunătățit de Samsung pe Android. În primăvară am făcut chiar un material video în care am prezentat performanța lui Samsung Galaxy S20 Ultra 5G în Desktop Experience. […]

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep