HomeFeaturedFocusBenchmark: viitoarea platforma Apple Silicon (ARM) pentru Mac-uri se misca chiar bine

Benchmark: viitoarea platforma Apple Silicon (ARM) pentru Mac-uri se misca chiar bine

Apple a trimis deja primele kit-uri de dezvoltare cu viitoarea platformă Apple Silicon, bazată pe ARM, ce va fi încorporată în unele sisteme Mac.
Apple a trimis deja primele kit-uri de dezvoltare cu viitoarea platformă Apple Silicon, bazată pe ARM, ce va fi încorporată în unele sisteme Mac.

Zvonurile legate de migrarea arhitecturii Apple de desktop/laptop pe platformă ARM s-au dovedit adevărate, după ce la WWDC 2020 Apple a făcut anunțul oficial. Iată că acum a început deja să trimite platformele de dezvoltare către programatori și odată cu asta avem ocazia să vedem și cum stă la partea de viteză.

Evident, Apple dorește să nu se vorbească despre acest lucru și în acordurile de folosire a kit-urilor de dezvoltare a inclus ceva caluze în direcția asta, însă unii nu au putut rezista tentației și au dat drumul la niște benchmark-uri. Evident că odată ce rezultatele au ajuns în Geekbench, acestea au și făcute publice: aproape 800 de puncte pe single core și 2600 pe multi-core.

Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă astea, MacBook Air din 2020 scoate aproximtiv 1000 de puncte în single core și cam 2000 în multi-core.

Ținând cont că benchmark-urile pentru kit-urile de dezvoltare (niște sisteme ce seamănă cu Mac mini) sunt rulate prin emularea Rosetta (unde au scăderi importante de performanță – între 20% și 40%) și totuși au rezultate similare cu ce poate oferi platforma Intel de pe MacBook Air 2020, Apple nu prea are de ce să se teamă: decizia de a renunța la sistemele Intel, care de mult nu au mai adus nimic inovator, este una bună.

Interesant este că informațiile de pe Geekbench arată că Apple Developer Transition Kit ar avea patru core-uri, când știm că cipset-ul A12Z are de fapt 8 (patru high performance și patru low-power efficiency).

Să nu uităm că scopul Apple Developer Transition Kit este acela de a oferi o platformă pentru testarea preliminară a aplicațiilor, așa că supoziția conform căreia nu merg la performanța maximă este una validă. Cu alte cuvinte, dacă pe acestea performanța (evident sub potențialul maxim din cauza emulării) este la fel cu cea oferită de platforma Intel, când software-ul și hardware-ul vor fi finalizate, lucrurile vor sta și mai bine.

Apple spune că primele sisteme pe ARM vor fi disponibile la finalul anului, cel mai probabil în laptop-urile MacBook Pro de 13.3.

Teoretic mișcarea Apple de a migra către ARM sună bine și după cum am mai spus, poate să fie încă un cui bătut în coșciugul Intel.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep