HomeCloud & Mobility”Cina cea de taina” a lui da Vinci e disponibila online la...

”Cina cea de taina” a lui da Vinci e disponibila online la rezolutie gigapixel

Reproducerea digitală a frescei ”Cina cea de taină” făcută de Leonardo da Vinci este disponibilă online, gratuit, prin Google Arts & Culture.
Reproducerea digitală a frescei ”Cina cea de taină” făcută de Leonardo da Vinci este disponibilă online, gratuit, prin Google Arts & Culture.

Google a reușit să aducă în format digital fresca ”Cina cea de taină” din biserica Santa Maria delle Grazie (Milano), realizată de marele Leonardo da Vinci, la o super rezoluție, pentru ca toată lumea să aibă acces gratuit la ea. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei colaborări dintre Google Arts & Culture și Academia Regală de Arte a Angliei, prin care Google a putut scana copia în ulei (deținută de Academia Regală de Arte) a lucrării ”Cina cea de taină”. Se consideră că această pictură în ulei este cea mai fidelă reproducere a originalului aflat în celebra biserică din Milano și se presupune că a fost realizată de către doi discipoli ai lui Leonardo da Vinci – Giampetrino și Giovanni Antonio Boltrafio, cam în aceiași perioadă în care da Vinci a realizat originalul. De altfel, datorită faptului că are aceiași dimensiune cu originalul, copia deținută de englezi a fost folosită pentru a restaura fresca din Milano în perioada 1979 – 1999.

Google a folosit tehnologia Art Camera pentru a scana ”Cina cea de taină”, realizând o imagine care în final are peste un miliard de pixeli. Cu ajutorul acestei tehnologii utilizatorii pot mări foarte mult imaginea, ajungând să o poată studia ca și cum ar fi la câțiva centimetri de ea.

Aceste inițiative ale Google sunt de o mare valoare pentru patrimoniul mondial, oferind tuturor oamenilor posibilitatea de a vedea și studia în detaliu opere celebre, totdată oferind și detalii interesante despre toate indiciile ascunse în pictură.

Dacă nu ați ajuns să vedeți încă ”Cina cea de taină” în original, vă recomand să folosiți 10 minute și să studiați opera în format digital, urmând link-ul de aici.

Sigur veți găsi măcar un lucru pe care nu îl știați.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep