HomeFeaturedFocusCateva detalii tehnice despre DOM Tapkey

Cateva detalii tehnice despre DOM Tapkey

DOM Tapkey

Mă joc de ceva vreme cu un cilindru digital DOM Tapkey. Este o încuietoare smart, care asigură un control mult mai riguros și sigur al accesului în locuință. Reprezintă, dacă vreți părerea mea, viitorul acestui segment al instrumentelor de acces în diferite zone industriale, în locuințe, în spații comerciale. Sau hoteluri, spații de depozitare, cutii poștale sau de bagaje. Și acest lucru mai ales datorită faptului că principala “cheie de acces” este reprezentată de smartphone.

Scenariile de utilizare sunt nelimitate. Compania producătoare oferă și soluții pentru spații comerciale. Însă noi ne oprima asupra DOM Tapkey (nu știu sigur dacă denumirea este cea corectă), produsul care se adresează utilizatorilor casnici. Este, de fapt, un cilindru smart, controlat în principal prin intermediul NFC-ului de pe smartphone, care se adaptează la aproape orice fel de yală care funcționează cu cilindru standard. Cei care optează pentru un asemenea produs trebuie să schimbe doar cilindrul. Au în pachetul standard toate uneltele necesare.

Odată ce are loc această înlocuire, vechile chei de acces în locuință nu mai sunt necesare. Telefonul personal (smart și cu NFC) devine cheia care deschide ușa respectivă. Cel care administrează dispozitivul, va putea oferi acces controlat sau nelimitat către diverși utilizatori. Ca niște chei virtuale, valabile pe perioade de timp configurabile, în intervale de timp configurabile, sau doar punctual. Scenariile, așa cum spuneam, sunt nelimitate. Membrii familiei pot avea acces nelimitat (care însă poate fi monitorizat prin intermediul aplicației). Persoana care face curățenie, spre exemplu, sau un curier, poate primi foarte rapid acces one-time. Trebuie doar ca numărul de telefon să fie adăugat în aplicație și anumite drepturi să îi fie acordate.

Un membru al familiei care nu are telefon smart, care nu este la curent cu toate evoluțiile tehnologiei, un bunic spre exemplu, va primi un tag NFC cu care va avea acces în locuință. DOM Tapkey ia în calcul cam toate posibilitățile.

Acum vă propun un exercițiu ceva mai amplu. Un administrator de clădire, care are instalate asemenea încuietori inteligente pe mai multe uși. Poate oferi acces controlat pe etaje, pe anumite perioade de timp. Cam tot ceea ce înseamnă în prezent o centrală de control acces, dar fără limitările implicate de un hardware câteodată prea greu de instalat/configurat, fără necesitatea instalării de cititoare de card și a deținerii unui card de acces de către fiecare angajat/persoană.

Am mers puțin spre extremă, pentru a vă arăta că posibilitățile sunt multe. Un scenariu mult mai apropiat de utilizatorul casnic poate fi, dincolo de propria locuință, o casă sau un apartament oferite spre închiriere pe Airbnb.

Partea de hardware, care vine în 13 variante ca lungime și orientare a ușii, pentru a acoperi orice posibilitate și orice tip de ușă (mă rog, aproape orice tip), este completată de o aplicație software. Este compatibilă cu dispozitivele Android (de la 4.4 în sus) și iOS (de la versiunea 9 în sus). DOM Tapkey este plug-and-play. Ușor de instalat și de configurat.

Fac aici o scurtă paranteză. DOM Tapkey este un proiect comun între două companii. DOM Security realizează partea de hardware și are mai multe soluții/produse de acest gen. Însă pentru cilindrii smart a colaborat cu Tapkey pentru dezvoltarea aplicațiilor de platformă mobilă. De aici și denumirea produsului nostru.

Compania este prezentă și pe piața locală, sub denumirea de DOM România. DOM Tapkey poate fi gasit la partenerii oficiali de la noi din țară, la un preț de aproximativ 320 euro.

Revenim la produsul nostru. Informațiile schimbate sunt securizate. Accesul la aplicație se face prin intermediul unui cont Tapkey sau prin intermediul contului de Google. Comunicarea dintre cilindru și telefon se face prin intermediul NFC (Near Field Communication) Mifare RFID 13.56 MHz sau BLE (Bluetooth Low Energy) 4.2. În ambele situații, este o metodă mai sigură, spune compania producătoare, decât produsele similare care se contectează prin WiFi.

Din punct de vedere al construcției, la fel, principala intenție a fost ca produsul să fie cât mai greu de spart. Este rezistent la apă, la foc (până în 90 de minute), la găurire, la coroziune. Acumulatorul său este de tip CR2 și ar trebui să reziste la 25.000 de cicluri (deschidere/închidere) și cel puțin 3 ani. Partea exterioară, care comunică cu telefonul, are un led care poate lumina verde sau roșu, în funcție de succesul operațiunii.

Parametrii care țin de securtatea/criptarea informațiilor, îi las fix cum îi prezintă producătorul: RFID encryption AES-128 Bit, data encryption ISO/IEC 18092, AES-128 Bit. DOM Tapkey poate funcționa la temperaturi de la -25° to 65° Celsius.

Momentan v-am expus detaliile tehnice, așa cum sunt ele listate de producător și câteva idei de utilizare. L-am montat pe ușa de la intrare și o să încercăm să îl folosim în perioada următoare. Așa că rămân dator cu câteva impresii de utilizare.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep