HomeFeaturedFocusRecomandare: Samsung Galaxy A53 5G, alegerea inspirată din seria Galaxy A

Recomandare: Samsung Galaxy A53 5G, alegerea inspirată din seria Galaxy A

Zilele trecute m-a abordat un amic cu o întrebare care (deși părea destul de simplă la prima vedere) m-a pus puțin în dificultate: „ce model din seria Galaxy A recomanzi?”. Respectivul dorea să achiziționeze un mid-range pentru unul dintre copiii săi, adolescent, pentru care sunt importante trei aspecte: display-ul, camera foto și performanța. Nu era decis asupra terminalului pe care să îl cumpere, deși opțiunile sunt relativ puține și evidente – el este fan Samsung de mai mulți ani. Îmi spusese că prezența solidă pe piața locală și mai ales grija coreenilor pentru utilizatorii aparatelor lor, prin noua politică de upgrade-uri majore de sistem de operare pe care le oferă (patru, la număr) și update-urile lunare de securitate, sunt motivele pentru care preferă aparatele Samsung în detrimentul chinezilor. O alegere cu care sunt perfect de acord și pe care nici măcar nu a fost nevoie să o mai discutăm.

În acest context, opțiunile sale erau clare: Galaxy A33 5G, Galaxy A53 5G sau Galaxy A73 5G din seria 2022. Toate modelele au fost anunțate de Samsung în același timp.

A73-ul nu este încă disponibil pe canale oficiale în România, așa că în discuția noastră a mai apărut și Samsung Galaxy A52s 5G. Chiar și așa, cu destul de multe elemente de configurație în comun, ce ar trebui să alegi?

Am pornit o discuție/analiză care s-a întins mai mult decât m-aș fi așteptat, dar la finalul căreia am tras amândoi aceeași concluzie: Samsung Galaxy A53 5G este alegerea cea mai potrivită din actuala gamă Galaxy A a companiei coreene.

Și dacă tot am ajuns să dezvolt subiectul și am conversația proaspăt în minte, în cele ce urmează o să fac un rezumat al discuției avută cu amicul meu, în ideea că sunt sigur că și printre voi se află persoane care se confruntă cu aceiași dilemă: care ar fi cea mai bună alegere din seria Samsung Galaxy A?

Specificații tehnice Galaxy A53 5G

Înainte de a merge mai departe, aș vrea să trec în revistă lista completă de specificații tehnice pentru Samsung Galaxy A53 5G, ca să avem un punct de pornire:

  • Ecran: Super AMOLED
  • Diagonală: 6,5 inchi
  • Rezoluție: fullHD+, 2400 x 1080 pixeli
  • Aspect: 20:9
  • Densitate: 405 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Protecție: Gorilla Glass 5
  • Altele: 85.4% screen-to-body ratio, 800 niți (HBM)
  • Chipset: Exynos 128
  • Procesor: octa-core (2 x 2.4 GHz Cortex-A78 + 6 x 2.0 GHz Cortex-A55)
  • GPU: Mali-G68
  • Memorie RAM: 4 GB, 6 GB sau 8 GB
  • Memorie internă: 128 GB sau 256 GB
  • Slot microSD: da, hibrid
  • Sistem de operare: Android 12, cu interfața OneUI 4.1
  • Camera foto principală: sistem quad-camera (64 MP, f/1.8, 26mm wide, 1/1.7X”, 0.8µm, PDAF, OIS + 12 MP, f/2.2, 123˚ ultrawide, 1.12µm + 5 MP, f/2.4, macro + 5 MP, f/2.4, depth)
  • Camera foto frontală: 32 MP, f/2.2, 26mm wide, 1/2.8″, 0.8µm
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Încărcare rapidă: da, 25W
  • Altele: dual-SIM (hibrid), NFC, USB Type-C, IP67
  • Dimensiuni: 159.6 x 74.8 x 8.1 mm
  • Greutate: 189 g
  • Culori: Black, White, Blue, Peach

Aș spune că avem o configurație hardware peste medie, care este capabilă să ducă la bun sfârșit sarcinile trasate de un utilizator de Android chiar ceva mai exigent decât media. Și care poate să se descurce și în zona de gaming (esențială pentru un adolescent), dacă pretențiile nu sunt exagerate.

Diferențele la nivel de configurație

Să revin la comparația noastră. Majoritatea elementelor de configurație sunt comune între cele trei modele de telefoane din 2022. Printre acestea se numără sistemul de operare, capacitatea de stocare și rata de refresh a display-ului, suportul pentru conectivitatea 5G, tipul de ecran (Super AMOLED) și integrarea cititorului de amprentă digitală sub acesta. Și aș mai spune și combinațiile multiple de memorie, care permit o ajustare a prețului în funcție de posibilități.

Privind A53 5G în comparație cu fratele său mai mic, Galaxy A33 5G, avem o primă surpriză: A33 5G nu este mai mic decât acesta, doar cu 0.8 mm mai îngust, dar vine cu un display mai mic, de 6,4 inchi (și mai modest, cu o rată de refresh de doar 90 Hz), dimensiunea finală a dispozitivului nu este mai mică. Poza de mai sus cu toată gama este grăitoare, A53 este cel din mijloc. Asta pune Galaxy A53 5G într-o lumină foarte bună, datorită marginilor foarte subțiri ale ecranului, telefonul folosește un display mai mare (de 6.5 inci) într-o carcasă similară cu cea de pe Galaxy A33.

A33 5G e mai puțin dotat și la nivelul camerelor foto (vorbim atât de sistemul principal cât și de cel selfie). Și în mod ciudat, are un preț foarte apropiat de A53 5G, pe aceeași configurație RAM (6 GB de RAM cu 128 GB memorie internă). În unele ofertele de pe piață, veți descoperi că există o diferență de doar 30 de lei între cele două modele. O diferență infimă, care înclină clar balanța în favoarea lui Samsung Galaxy A53 5G.

Ce se întâmplă însă atunci când ne uităm către Galaxy A73 5G? În primul rând acest aparat nu este adus (încă) oficial de Samsung în România. Lăsând la o parte acest aspect, telefonul este puțin mai mare, beneficiind de un ecran de 6,7 inci. Pe de altă parte, modelul Galaxy A73 5G este construit în jurul cipset-ului Snapdragon 778G de la Qualcomm, puțin mai performant. Este schimbat și senzorul principal al modulului foto de pe spate, cu unul de 108 megapixeli, care în teorie livrează rezultate mai bune. Dezavantajul evident este că din cauza unui ecran mai mare și al unui cipset mai puternic, pierde la capitolul autonomie.

Cred că aceste lucruri ar fi fost plusuri notabile pentru Galaxy A73 5G, atâta doar că nefiind disponibil încă oficial în România, prețul său este unul speculativ.

O altă opțiune, ceva mai ieftină ar fi modelul Galaxy A52s 5G (am vorbit despre el în luna februarie, vă recomand să citiți acest articol). Și acesta este făcut în jurul cipset-ului Snapdragon 778, cu o combinație de 6GB RAM și 128 GB pentru stocare, plus un display de 6.5 inci, AMOLED. În rest are o configurație similară cu Galaxy A53 5G, însă a venit cu Android 11 și a pierdut din start un an de upgrade-uri legate de sistemul de operare, plus o baterie cu capacitate mai mică (asta înseamnă automat și autonomie mai mică). De asta sunt de părere că merită să vă orientați către Galaxy A53 5G.

Alte câteva aspecte ce nu trebuie scăpate din vedere

Pe baza spuselor de mai sus reiese că Samsung Galaxy A53 5G este alegerea cea mai potrivită din perspectiva raportului preț/specificații, în comparație cu frații săi din seria Galaxy A, cu toate că discuția poate devia și spre zone subiective.

Sper exemplu ne-am putea lega și de faptul că aparatul este destul de mare pentru un adolescent, adică mai greu de purtat/folosit. Cred că în condițiile actuale, cu un display de 6,5 inchi și margini foarte înguste ale acestuia, telefonul este suficient de mare (dar nu exagerat) pentru un adolescent.

Tot pentru un utilizator tânăr și dinamic este gândită camera foto frontală (selfie). Un senzor generos de 32 MP și posibilitatea de a înregistra clipuri video 4K la 30FPS sunt două argumente care vor încânta cu siguranță orice adolescent.

Autonomia și mobilitatea sunt două aspecte care contează și ele foarte mult pentru un utilizator dinamic. Acumulatorul, cu capacitate peste medie (5000 mAh), se încarcă cu aceiași viteză (25W) pe care o regăsim și la flagship-ul Galaxy S22.

Cred că pentru un utilizator potențial de Galaxy A53 este foarte importantă și zona de gaming, unde funcția Game Booster eficientizează alocarea de resurse pentru a face jocurile (și în general aplicațiile care au nevoie de mai multe resurse) să devină prioritare pe durata utilizării lor. Și aș mai adăuga și funcția care permite extinderea virtuală a memoriei RAM atunci când este nevoie.

Ar fi bine să știți și că există un slot pentru card microSD, prin care se mai poate adăuga până la 1 TB de stocare internă și în felul acesta să scăpați de grija memoriei interne.

Nu în ultimul rând, mai aduc în discuție și certificarea IP67, care asigură nu doar supraviețuirea fără probleme a telefonului în cazul în care te prinde ploaia pe afară, dar și scufundarea până la 1 metru în apă dulce.

Concluzie: Galaxy A53 5G, alegerea optimă

Și după cum am spus, concluzia discuției pe care am avut-o cu amicul meu a fost una cât se poate de clară: Samsung Galaxy A53 5G este alegerea cea mai potrivită din seria de terminale enumerate mai sus. Are de partea sa multe atu-uri, care nu se aplică doar pentru utilizatorul adolescent din povestea noastră. Sunt valabile în general, pentru orice utilizator mediu de Android care vrea să maximizeze bugetul pe care îl alocă cumpărării unui smartphone.

Recomandarea mea este să încercați să interacționați cu dispozitivul dacă aveți ocazia. Nu doar cu Galaxy A53 5G, ci și cu celelalte modele din seria Galaxy A. Până la urmă, impresia personală poate fi decisivă în alegerea făcută. Le veți găsi în showroom-urile marilor magazine sau în cele ale operatorilor de telefonie mobilă.

Iar cel mai important: urmăriți terminalele și în ofertele operatorilor, pentru că e foarte posibil să găsiți Galaxy A53 5G la un preț extrem de atractiv pe anumite abonamente cu internet inclus. Folosiți-vă de această oportunitate ca să îl luați cu discount important, atunci când e cazul.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep