HomeMobileAndroidReview Samsung Galaxy A53 5G, un mid-range asa cum trebuie sa fie

Review Samsung Galaxy A53 5G, un mid-range asa cum trebuie sa fie

Samsung Galaxy A53 5G

M-am gândit destul de mult dacă să las acest titlu. Și am decis să îl păstrez, pentru că după trei săptămâni de utilizare Samsung Galaxy A53 5G m-a convins că este un mid-range complet, care nu face rabat la niciun aspect, așa cum ar trebui să fie mai toate terminalele cu pretenții. Să încerce să maximizeze ceea ce au de oferit la prețul pretins, fără însă a tăia radical dintr-o parte sau alta.

M-am săturat de telefoane care pentru a ține prețul jos renunță la calitatea fotografiilor obținute, folosind un sistem foto modest. Sau care fac concesii majore în ceea ce privește ecranul, lucru care începe să se simtă în timp, nu la prima interacțiune cu terminalul. Nu mai spun de dispozitivele care renunță la partea de performanțe și vin echipate cu un nucleu hardware modest.

Samsung ne arată cu Galaxy A53 5G că poți să ai randament bun la toate aceste aspecte, păstrând totuși prețul la un nivel mai mult decât decent. Tocmai de aceea îl consider un mid-range așa cum trebuie să fie. Un adevărat exponent al acestei categorii de terminale, care face volume destul de mari de vânzări. Puneți în balanță și faptul că este produsul unei companii cu o prezență solidă pe piața locală. Și că cei de la Samsung oferă trei upgrade-uri majore ale sistemului de operare pe majoritatea telefoanelor mid-range și high-end, precum și patru ani de update-uri lunare de securitate. A53 5G se încadrează aici, un mare plus pentru cei care decid să achiziționeze acest telefon. Și recomandarea mea, pe care o să o argumentez în cele ce urmează, este să îl achiziționeze dacă au un buget fix pentru cumpărarea unui smartphone și intenționează să facă acest lucru.

Am vreo doi-trei cunoscuți care oscilau între mai multe opțiuni de mid-range oferite de operatorii de telefonie mobilă, printre care și Galaxy A53 5G. Am recomandat telefonul celor de la Samsung și lumea a fost foarte mulțumită. S-a întâmplat și cu A52s 5G și chiar și cu A52. Toată seria este una de succes, încă de la începuturile ei.

Revenind la ideea de început, Samsung Galaxy A53 5G este un mid-range complet, care nu lasă nici un moment impresia că au fost făcute concesii. Desigur, toate aspectele trebuiesc privite prin prisma prețului său de vânzare, elementul care le face să fie atât de atractive. Când ai performanțe, autonomie, un display foarte bun, un sistem foto rezonabil și o construcție solidă și totuși atent finisată, cu tot cu liniștea dată de upgrade-uri și update-uri de securitate ale sistemului de operare, nu ai cum să nu fi încântat.

Configurație Samsung Galaxy A53 5G

Înainte de a trece în revistă toate argumentele pe care le are acest telefon de partea sa, este corect să vedem ce are de oferit din punctul de vedere al specificațiilor tehnice. Este cel mai corect să pornim de aici toată discuția noastră.

Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Galaxy A53 5G:

  • Ecran: Super AMOLED
  • Diagonală: 6,5 inchi
  • Rezoluție: fullHD+, 2400 x 1080 pixeli
  • Aspect: 20:9
  • Densitate: 405 ppi
  • Rată de refresh: 120 Hz
  • Protecție: Gorilla Glass 5
  • Altele: 85.4% screen-to-body ratio, 800 niți (HBM)
  • Chipset: Exynos 128
  • Procesor: octa-core (2 x 2.4 GHz Cortex-A78 + 6 x 2.0 GHz Cortex-A55)
  • GPU: Mali-G68
  • Memorie RAM: 4 GB, 6 GB sau 8 GB
  • Memorie internă: 128 GB sau 256 GB
  • Slot microSD: da, hibrid
  • Sistem de operare: Android 12, cu interfața OneUI 4.1
  • Camera foto principală: sistem quad-camera (64 MP, f/1.8, 26mm wide, 1/1.7X”, 0.8µm, PDAF, OIS + 12 MP, f/2.2, 123˚ ultrawide, 1.12µm + 5 MP, f/2.4, macro + 5 MP, f/2.4, depth)
  • Camera foto frontală: 32 MP, f/2.2, 26mm wide, 1/2.8″, 0.8µm
  • Cititor de amprentă digitală: da, integrat sub display
  • Acumulator: Li-Po
  • Capacitate: 5000 mAh
  • Încărcare rapidă: da, 25W
  • Altele: dual-SIM (hibrid), NFC, USB Type-C, IP67
  • Dimensiuni: 159.6 x 74.8 x 8.1 mm
  • Greutate: 189 g
  • Culori: Black, White, Blue, Peach

Noi am testat versiunea cu 6 GB de RAM și memorie internă de 128 GB, de culoare Awesome Peach. Cu rama laterală aurie. O combinație interesantă, care poate părea destinată mai degrabă publicului feminin.

Preț de vânzare

Pornind de la lista de specificații tehnice, următorul pas firesc este să vedem ce preț cere Samsung pentru această configurație, pentru acest telefon. Cu atât mai mult cu cât am spus mai sus că toate aspectele tehnice trebuiesc privite prin prisma acestui preț de vânzare.

Aici avem o mică dilemă sau neconcordanță. Am mers întâi pe site-ul oficial al companiei, unde dispozitivele prezentate pot fi cumpărate direct. Prețul cerut pentru un Samsung Galaxy A53 5G este de 2199 lei. Chiar pentru modelul Awesome Peach pe care l-am testat noi (6 GB + 128 GB). Mai jos vedeți o captură de ecran. La acest preț Samsung România oferă un voucher de 200 de lei care poate fi cheltuit ulterior în magazinele (probabil fizice și online) Samsung. 

Lucrurile se schimbă în bine atunci când ne uităm pe oferta eMAG.ro. Același telefon (vândut direct de eMAG.ro), în versiunea de culoare neagră, dar cu aceleași memorii, costă doar 1728 lei. Un preț mult mai bun, acel preț la care telefonul își surclasează rivalii prin calitatea uniformă a tuturor caracteristicilor sale. Din nou, aveți mai jos o captură de ecran.

La acest nivel de preț, majoritatea competitorilor disponibili oficial pe piața din România fac concesii în diferite zone, lucru care îl evidențiază pozitiv pe Galaxy A53 5G, care pare mult mai complet. Și o să argumentez în cele ce urmează acest lucru.

Performanțe

O să încep cu performanțele pe care le generează configurația de mai sus. Și ce mod mai bun de a le măsura avem la îndemână, dacă nu cele mai populare aplicații de benchmark. Am început, cum era și evindent, cu AnTuTu Benchmark. Scorul obținut este vizibil în captura de ecran de mai jos.

A urmat testul de performanță din PCMark. Vedeți punctajul obținut mai jos.

Am rulat mai apoi testul Geekbench 5. Rezultatele obținute le aveți în captura de ecran de mai jos.

Iată și testele GFXBench.

Și la final câteva teste din 3DMark. Mai întâi Wild Life și Wild Life Extreme.

Și mai apoi Sling Shot și Sling Shot Extreme.

Performanțe din timpul utilizării cotidiene reflectă destul de bine scorurile pe care le-am înșirat mai sus. Telefonul rulează fără sincope, indiferent de activitatea la care a fost folosit. Fie că am făcut poze, fie că am rulat benchmarkuri, fie că l-am folosit doar la browsing, social media sau email-uri, nu am avut probleme cu el. Nu s-a blocat, nu s-a încins, nu s-a resetat!

A avut două momente de ezitare în timp ce făceam browsing, dar acestea pot fi puse și pe seama accesului la internet, calității conexiuni și poate chiar pe seama încăpățânării mele de a folosi Chrome ca și browser, inclusiv pe smartphone. Încă nu m-am învățat minte!

Autonomie

Tot în cadrul performanțelor am putea privi și partea de autonomie. Samsung Galaxy A53 5G se descurcă mai mult decât onorabil. Am rulat testul de baterie din PCMark și ceea ce a ieșit puteți vedea în capturile de ecran de mai jos.

În ceea ce privește utilizarea de zi cu zi, nu am avut probleme cu autonomia. Prin probleme mă refer la o zi întreagă de folosire a telefonului, încărcat dimineața. Depășește lejer această barieră sensibilă, a unei zile întregi de utilizare. Ba chiar am ajus de câteva ori la două zile de folosire a telefonului până când a fost nevoie de o nouă încărcare.

Construcție și ecran

Îmi place mult și partea de construcție. Facem abstracție de combinația de culoare Awesome Peach și de rama laterală aurie, cu care nu am reușit deloc să rezonez. Oricum, din acest punct de vedere aprecierea este subiectivă.

Însă la nivel de finisaje lucrurile arată foarte bine. Muchia laterală unește într-un mod cursiv cele două suprafețe ale telefonului. Iar acolo unde apar micile detalii se vede fără prea mult efort că acestea au fost foarte atent lucrate.

Îmi place mult și felul în care modulul foto a fost integrat în suprafața spate a telefonului, fără o evidențiere din alt material sau altă culoare, doar cu o ieșire discretă și cursivă în relief.

La polul opus, lui Samsung Galaxy A53 5G i se poate reproșa faptul că rama laterală este realizată din plastic. Aspect care ar putea să lase (pe bună dreptate) impresia de fragilitate și care ar putea să conteze în cazul unui incident nefericit. Tocmai de aceea, cei care doresc un plus de protecție pentru telefonul lor, pot alege o husă de protecție din oferta celor de la MobileDirect. Am și făcut câteva recomandări de huse de protecție pentru Galaxy A53 5G la un moment dat.

În ceea ce privește ecranul, de apreciat că Samsung a folosit un panel OLED (Super AMOLED 120 Hz). Luminozitatea este foarte bună, chiar și atunci când soarele strălucește puternic, lucru destul de rar pe la Brașov. Culorile sunt redate foarte corect.

Marginile ecranului sunt suficient de înguste, iar orificiu pentru camera foto frontală este discret, finuț.

Un mare plus pentru efortul de a integra cititorul de amprentă digitală sub ecran, lucru pe care alți competitori nu îl fac, deși folosesc panel-uri AMOLED care ar permite acest lucru. Probabil că motivele țin de diminuarea costurilor. Un compromis pe care Samsung nu a fost dispusă să îl facă, o mare bilă albă pentru terminal. Atât pentru integrarea senzorului de amprentă sub ecran, cât mai ales pentru faptul că au ținut să nu facă prea multe concesii la nivel de detalii tehnice.

Interfață software

Nu am cum să nu amintesc interfața software proprietară, OneUI 4.1. Poate că sunt subiectiv, folosesc telefoanele Samsung de vreo patru ani. Și intervine la un moment dat și obișnuința. Dar trebuie să îi laud pe coreeni pentru că rezistă tentației de a încărca interfața cu aplicații inutile, doar de dragul acordurilor comerciale cu terți.

Am testat recent un Oppo Find X5 Pro, vârful de gamă al chinezilor de la Oppo. A venit cu PUBG Mobile sau Amazon Shopping preinstalate. Lucru pe care nu l-am apreciat deloc.

Are și Samsung câteva aplicații proprietare pe care le oferă preinstalate. Dincolo de faptul că sunt chiar utile (sunt îndrăgostit de Samsung Gallery, mi se pare cea mai faină și completă aplicație pentru vizualizarea pozelor), contează foarte mult că nu sunt ale unor terți.

Reiau și faptul că Samsung oferă cel puțin trei upgrade-uri majore de sistem de operare și update-uri lunare de securitate pentru patru ani, inclusiv pentru acest model.

Cameră foto

Majoritatea competitorilor suferă la nivel de camere foto. Țin pasul pe partea de performanțe, poate și autonomie, dar lasă în plan secundar performanțele foto ale telefonului lor. Samsung Galaxy A53 5G nu face acest lucru. Sistemul lui de camere se descurcă foarte bine (pentru un telefon de 1700 de lei).

Am făcut câteva poze prin centrul vechi al Brașovului. Vremea frumoasă este o raritate în această perioadă în Brașov. Așa că atunci când am prins o după-amiază însorită, am dat năvală în centrul vechi (Piața Sfatului și Cetățuia Brașovului). Am avut patru telefoane cu mine cu care a trebuit să fac poze, așa că nu am foarte multe fotografii.

Dar ideea de bază se desprinde clar! Cel puțin în condiții de lumină bună, Samsung Galaxy A53 5G face poze mai mult decât decente. Peste multe mid-range-uri de pe același segment de preț. Să nu uităm totuși că este printre puținele telefoane care la 1700 de lei vine cu un sistem de patru camere foto pe spate.

Concluzia

Concluzia este una singură, foarte clară cel puțin din punctul meu de vedere, după trei săptămâni de utilizare a acestui smartphone mid-range. Samsung Galaxy A53 5G este un telefon complet pentru prețul pretins. Încearcă să ofere de toate și chiar reușește. Coreenii nu au făcut rabat din niciun punct de vedere și asta contează cel mai mult.

Așa că reiau încă o dată titlul acestui material. Samsung Galaxy A53 5G este un mid-range fix așa cum trebuie să fie!

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep